YURI EGOROV: CONDIȚIILE NOASTRE SUNT MAI POTRIVITE PENTRU A STUDIA KARATE AȘA CUM FĂCEA MAESTRUL HIDEYUKI

Yuri Egorov
Foto: Yuri Egorov

Potrivit www.ashiharakai.org, Asociația Internațională de Karate Ashiharakyokai (IAKA) este o structură separată și distinctă inițiată și dezvoltată de diverse organizații și cluburi, dorind să continue calea lui Kancho Hideyuki Ashihara. Într-un timp scurt, IAKA s-a răspândit în multe țări, devenind o asociație cu standarde înalte, având intenția de a se păstra armonioasă și de a evita cât mai mult posibil intrigile politice. Prin urmare, IAKA are criterii restrictive de selecție a membrilor. Pentru a afla mai multe despre această organizație, blogul AK MASTERS l-a intervievat pe So-Shihan Yuri Egorov, centură neagră 8 Dan, maestru al sportului în karate, președinte al Federației din St. Petersburg (din 1995), membru al Comitetului Tehnic din cadrul Organizației Ruse de Ashihara-Karate (din anul 2001) și director tehnic al Asociației Internaționale de Karate Ashiharakyokai, din 2004.

AK MASTERS: – Prin ce diferă IAKA de alte organizații similare și care sunt principiile de bază?
YURI EGOROV: – Principiul de bază al IAKA este aderența precisă și strictă la metoda de predare și practică a acestui stil de arte marțiale creată de Hideyuki Ashihara. Bazându-ne pe aceasta, ne îmbunătățim calitățile în ceea ce privește componenta „sabaki” și abilitatea de a utiliza și coordona organismul în îndeplinirea standardelor tehnice. Prin urmare, relația cu „branch”-ii nu se bazează pe o piramidă financiară, ci pe formarea și armonizarea cu standardele descrise anterior.

– Organizația IAKA include membri din mai multe țări. Cât de dificilă a fost omogenizarea având în vedere caracteristicile culturale specifice?
– Nu ne-am confruntat vreodată cu asemenea probleme. În primul rând, pentru IAKA e important studiul artelor marțiale, ci nu amestecul în culturile naționale.

– Cei mai mulți membri IAKA sunt din Rusia. De ce nu există mai mulți afiliați la nivel mondial și, în mod special, în Europa de Est?
– Inițial, asociația a inclus doar două țări: Rusia și Suedia. Ulterior, țări din diferite părți ale lumii au început să ni se alăture, din Europa, Asia (inclusiv Japonia) și chiar Australia. În prezent, IAKA include 12 state. Într-adevăr, nu este prea mult, dar nici puțin. Nouă nu ne pasă de publicitate. Oamenii ne găsesc. Și, aparent, condițiile noastre sunt potrivite pentru ei, deoarece ne concentrăm pe studierea Ashihara-Karate așa cum a dorit maestrul Hideyuki. Ușile noastre sunt deschise tuturor. Dar dacă ești cu noi, te rugăm să urmezi metodele de antrenament așa cum o făcea Kancho.

– Cum este realizată strategia mondială a IAKA și ce influență au președinții cluburilor afiliate în deciziile finale?
– Nu există o strategie globală. Mai întâi de toate, urmează învățăturile lui Hideyuki Ashihara. Atribuțiile comitetului tehnic este de a ajuta în acest sens prin intermediul materialelor video, a produselor tipărite și, desigur, a cantonamentelor de vară. Nu suntem o „Japonie feudală”, nu avem vreun „împărat”, nu există „servitori”, ci punem accent pe respectul reciproc. Aceasta este baza relațiilor cu reprezentanții țărilor membre ale asociației.

– Care este strategia globală de dezvoltare a IAKA? Cum vedeți organizația în următorii ani?
– Așa cum am spus anterior, nu există o astfel de strategie. Cine vrea să se alăture și să învețe karate așa cum a lăsat maestrul Hideyuki, fără schimbări neintenționate, este binevenit. Karate-ul pentru noi este în primul rând un Budo, nu un sport. Desigur, componenta sportivă este prezentă, dar nu este cea principală. Sperăm ca în viitor să existe mai mulți adepți ai viziunii noastre despre studiul și practica Ashihara-Karate. Referitor la cum văd dezvoltarea asociației în viitorul apropiat, am speranța la mai mult în comparație cu ce e în prezent. Și mai presus de toate, o familie unită de un singur scop: Ashihara-Karate.

– Ce relație există între IAKA și organizația japoneză NIKO?
– Nu există niciun fel de relație. Câțiva dintre noi, inclusiv eu, am fost cândva membri NIKO, dar am părăsit această organizație. IAKA reprezintă o structură separată și independentă, având kanji și logo diferite.

– Ce cunoașteți despre România și Ashihara-Karate din România? Ați intrat vreodată în contact cu practicanți / antrenori români?
– În calitate de individ care a trăit timp de 19 ani în URSS, îmi amintesc bine tot ce am învățat la școală în ceea ce privește România, de la formarea țării și până la momentul prezent. În anii 1990, am interacționat în câteva rânduri cu sensei Nicolae Dascălu și cu câteva centuri negre într-un cantonament din Danemarca, a căror nume nu mi le amintesc. În prezent, datorită Facebook, există anumite interacțiuni cu diverse persoane. Îmi amintesc că în timpul campionatelor organizate de Shihan Jens, echipa României obținea rezultate bune. Sper ca pe viitor România să aibă reprezentativitate în IAKA.

– În cele din urmă, câteva cuvinte pentru publicul nostru Ashihara-Karate din România.
– Faci o treabă bună. Îți doresc cât mai multe inovații interesante și interviuri cu personalități importante din lumea Ashihara-Karate.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *