UN LIDER POATE FI UN OM SAU O ASOCIERE ÎNTRE OAMENI. CE ALEGEM?

ak masters, ashihara, karate, ashihara karate, ashihara-karate, sport, arte marțiale, full-contact, niko, aiko, aki, iaka, tsg, yuri egorov, lider
Foto: Pixabay

Până în prezent, colaborările mele editoriale au avut ca protagoniste cinci structuri internaționale: NIKO (New International Karate Organization), AIKO (Ashihara International Karate Organisation), AKI (Ashihara Karate International), TSG (Tsu Shin Gen International Budo Association) și IAKA (International Association of Karate Ashiharakyokai). Din punct de vedere al managementului, primele patru sunt conduse de un lider (având titulatura de „kancho”, „shihan”, „kaicho” sau „soke”), iar un comitet tehnic ia deciziile în cazul ultimei. Dar care formă de organizare este mai bună?

Anul trecut am avut o ședință la firma pentru care lucrez și ni s-au trasat anumite obiective pe care trebuia să le avem în vedere în perioada următoare. Mai exact, se dorea asumarea responsabilității în vederea implementării anumitor proiecte, iar când am întrebat cine ia decizia finală în cazul în care viziunea mea diferă de cea a conducerii, mi s-a răspuns că în niciun caz eu. Acesta mi se pare un bun exemplu de cum funcționează puterea în mâinile unui singur om; dacă ai de-a face cu cineva mai… dependent de control și care nu are deschidere spre inovație, atunci poți considera că toate visele tale se vor spulbera. Sunt de părere că un singur lider își asumă o mare responsabilitate dacă pune doar pe umerii săi buna funcționare a unei organizații; iar cu cât aceasta este mai mare, cu atât va fi mai dificil a o conduce astfel încât să mulțumească pe toată lumea. De asemenea, pe membri această situație îi exonerează de orice obligație și cred că orice lider își dorește ca aceștia să susțină activ evoluția entității din care fac parte. Mai simplu spus: succesele sunt ale tuturor, dar eșecurile numai ale unuia. Pe când perceperea unei organigrame ca o punere în comun a experiențelor fiecărei persoane afiliate poate schimba radical modul de raportare, deoarece deciziile luate în consens (atât bune, cât și rele) vor trebui asumate de toți, ci nu numai de un singur individ. Orice organizație cred că-și dorește să includă oameni interesați, motivați și fideli, fiindcă este mult mai bine să fii asociat decât angajat. Blogul AK MASTERS a pornit la drum având acest principiu: o platformă online creată de un singur om, dar care aparține întregii comunități internaționale.

L-am rugat pe so-shihan Yuri Egorov să ne explice motivele pentru care IAKA a adoptat această formă de organizare: „IAKA reprezintă o asociere a cluburilor care doresc să continue calea lui Hideyuki Ashihara. Drept urmare, nu avem un kancho sau un președinte, astfel evitându-se tentațiile și privilegiile oferite de faptul că puterea s-ar afla în mâinile unei singure persoane. Membrii sunt îndrumați de către un comitet tehnic, ce asigură asistență în studierea stilului de arte marțiale, dar nu impune subordonare necondiționată. Totodată, acesta are datoria de a contribui la dezvoltarea și îmbunătățirea abilităților tuturor afiliaților. Oricine ni se poate alătura, cum la fel de bine ne și poate părăsi, însă nimeni nu va exclude pe nimeni din asociație. IAKA nu are o structură piramidală de tip feudal!” Pentru o cât mai bună cunoaștere a principiilor IAKA, vă invit să lecturați interviul cu so-shihan Yuri Egorov, pe care l-am publicat aici.

Am dorit să punctez aceste lucruri din cauză că am remarcat pe rețelele de socializare numeroase discuții în legătură cu faptul că o organizație Ashihara-Karate este mai bună decât alta și că unii sunt „fake”, iar alții – „adevărați”. Pierdem esența lucrurilor! În definitiv, globalizarea a deschis larg ușa diversității și acceptării multiculturale; cine nu este capabil să respecte acest principiu, se izolează de întreaga societate și poate chiar ajunge în situația de a fi paranoic, crezând că ceilalți utilizează un bun asupra căruia numai el ar avea dreptul. De aceea consider că uneori consensul poate constitui cea mai bună modalitate de progres. Este ușor să aduni la un singur loc oameni valoroși, cu personalități puternice, dar cu adevărat dificil să formezi împreună cu aceștia o echipă unită atunci când cineva își alocă statutul de lider absolut, ale cărui decizii sunt inviolabile. Infailibilitatea distruge omogenitatea, iar dacă orgoliul nu este înlocuit de acordul majoritar, atunci pur și simplu lucrurile se vor destrăma.

În România suntem obișnuiți cu organigramele. Avem și un ego atât de puternic încât de multe ori suntem de părere că lumea ar trebui să ni se supună necondiționat, doar pentru că deținem un anumit statut social. Mi-a plăcut replica pe care am primit-o la un moment dat când mi s-a spus că n-are nicio importanță ce cred eu, deoarece regulile sunt făcute de altcineva, iar aceasta este tot ceea ce contează… Vă dați seama cât de nasol ar fi dacă dezvoltarea națională și a sportivilor ar depinde de deciziile unui individ egocentric? Apropo, nu uitați că vineri, 22 februarie, se votează pentru funcția de director al departamentului Ashihara-Karate în cadrul Federației Române de Arte Marțiale. Vă îndemn să mergeți la vot și să țineți cont de punctul meu de vedere, pe care mi l-am exprimat aici!