STUDIU: CONSUMUL DE BERE CREȘTE MASA MUSCULARĂ ȘI ÎMBUNĂTĂȚEȘTE OXIGENAREA

ak masters, studiu, alimentatie, dieta, efort fizic, energie, forta, bere, studiu bere, frecventa cardiaca, hidratare, lifestyle, masa musculara, nutritie, oxigenare, oxigenare sange, recuperare sportiva, sanatate, stil de viata, tesut adipos, ashihara, karate, ashihara karate, ashihara-karate, sport

Consumul moderat de bere poate ajuta organismul să își revină mai repede după un efort fizic, îmbunătățește masa musculară și reduce frecvența cardiacă cu circa două bătăi pe minut, contribuind – în același timp – la hidratarea corpului și diminuarea țesutului adipos, potrivit unui studiu desfășurat în perioada noiembrie 2018 – octombrie 2019 și efectuat de Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” (Iași), relatează Centrul de Studii pentru Bere, Sănătate și Nutriție.

„Atunci când sunt respectate cantitățile indicate de consum moderat de bere și se urmează o dietă alimentară echilibrată, se observă efecte benefice asupra organismului prin creșterea indicelui de apă, a masei musculare și scăderea țesutului adipos. De asemenea, un consum moderat de bere poate ajuta organismul să se adapteze mai repede în urma unui efort fizic (precum 100 metri viteză) și poate contribui la o mai bună oxigenare până la nivelul capilarelor mici”, a declarat asist. univ. dr. Cătălin Ionițe.

CONSUMUL DE BERE CREȘTE MASA MUSCULARĂ
Conform studiului, consumul moderat de bere poate duce la o normalizare a forței musculare. Mai mult decât atât, persoanele care practică sport la nivel de amator nu ar trebui să se îngrijoreze cu privire la pierderea masei musculare, atâta timp cât respectă recomandarea făcută de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și urmează o dietă echilibrată. În urma consumului dozei recomandate (330 ml de bere/zi – în cazul femeilor și 660 ml bere/zi, pentru bărbați), timp de 30 de zile, s-a evidențiat o sporire de circa 1% a masei musculare. Acest fapt poate fi explicat prin creșterea procentului de apă din organism, dar și datorită complexului de vitamine de tip B, provenite din cereale și drojdie. Totodată, arderile sunt intensificate, rezultând o scădere a țesutului adipos, descompunerea proteinelor este împiedicată și sinteza proteică din mușchi este stimulată. Concret, la nivelul antebrațului drept s-a observat o medie de 50,503 kg forță (inițial) și 52,106 kg forță (după efortul fizic), care, ulterior consumului de bere, a fost de 50,036 kg forță (inițial) și 51,441 kg forță (după efortul fizic), cu o abatere standard de +7 kg forță. În ceea ce privește antebrațul stâng, valorile sunt mai scăzute din cauza faptului că brațul drept este predominant folosit în activitățile zilnice de majoritatea oamenilor. Astfel, a rezultat o medie de 48,828 kg forță (inițial) și 48,823 kg forță (după efortul fizic), care, ulterior consumului de bere, a fost de 48,209 kg forță (inițial) și 48,846 kg forță (după efortul fizic), cu o abatere standard de +7 kg forță. În urma consumului moderat de bere, valorile obținute s-au situat mai aproape de medie față de cele de dinainte. Acest lucru poate fi datorat variabilelor dependente, precum celor 17 vitamine, 14 minerale și 16 aminoacizi esențiali oferiți organismului ca urmare a consumului de bere, dar și a variabilelor independente, cum ar fi: oboseala psihică / fizică, starea generală de sănătate, condițiile meteo etc.

RECUPERARE MAI RAPIDĂ ȘI CORP MAI HIDRATAT
Studiul a evidențiat o adaptare mai bună la efort, efectele fiind reducerea frecvenței cardiace, recuperarea mai rapidă, îmbunătățirea hidratării corporale și a oxigenării sângelui. Cantitatea ridicată de apă din compoziția berii (peste 90%), dar și vitaminele și mineralele (vitamina B, calciu, magneziu, sodiu, fier, potasiu) ajută la menținerea unui corp hidratat chiar și după un efort fizic.

VITEZA NU ESTE INFLUENȚATĂ DE CONSUMUL DE BERE
Referitor la viteză, ea nu se mai poate îmbunătăți după vârsta de 20 de ani decât prin intermediul tehnicii de execuție. Studiul a arătat că, pe o distanță de 100 de metri, viteza a prezentat variații nesemnificative, de la 14,69 m/s la 14,83 m/s (însemnând o diferență de numai 0,14 m/s), lucru explicat de multitudinea variabilelor independente la care au fost supuși subiecții.

BEREA CONTRIBUIE LA SCĂDEREA ȚESUTULUI ADIPOS
Țesutul adipos este un izolator termic și un depozit important de energie al organismului. Potrivit studiului, variația înainte de consumul de bere indica o medie de 19,54% a stratului adipos (înainte de efort fizic), respectiv de 19,47% – după efort fizic. Consumul cantității recomandate de bere timp de 30 de zile a contribuit la scăderea țesutului adipos prin intensificarea arderilor. „Mă bucur că cercetători din România au aprofundat legătura dintre cosumul moderat de bere și rolul său în recuperare după o activitate fizică”, a afirmat dr. Corina Zugravu, președinte al Centrului de Studii despre Bere, Sănătate și Nutriție. Ea a adăugat: „Fiind o băutură populară în rândul românilor, este important că putem evalua, prin studii de specialitate, impactul pe care îl poate avea asupra stilului nostru de viață.”

Eșantionul a inclus 50 de sportivi amatori cu vârste cuprinse între 20 și 35 de ani, cu înălțimi de 1,6 – 2 metri și greutăți de 50-123 kg. Măsurătorile au fost efectuate înainte de ingestia berii, dar și după o lună de consum zilnic, înainte și după o situație de efort fizic, respectând valorile agreate de OMS.

Informațiile complete ale studiului pot fi citite aici.

ATENȚIE!!! Consumul excesiv de alcool poate dăuna grav sănătății. Cercetarea științifică din articolul prezent s-a bazat pe doza zilnică recomandată de OMS, și anume 330 ml de bere/zi – în cazul femeilor și 660 ml bere/zi, pentru bărbați. Fii responsabil/ă!

Cosmin Ștefan Sinca
Autorul articolului poate fi contactat la adresa de e-mail: stefisinca@gmail.com

Foto: pixabay.com

Pentru a avea o imagine completă despre nutriția generală, poți comanda „Ghidul de nutriție” AK MASTERS, în care vei găsi câțiva pași simpli pe care oricine îi poate urma pentru îmbunătățirea stilului de viață (click aici).