SPORTUL SCADE RISCUL DE APARIȚIE A CANCERULUI SAU BOLILOR DE INIMĂ

ak masters

Riscul de moarte din cauza afecțiunilor cardiovasculare sau a cancerului poate fi redus semnificativ prin practicarea sportului timp de 50 de minute/săptămână. O nouă cercetare efectuată de Insitute for Health & Sport at Victoria University arată că șansele de îmbolnăvire scad în cazul persoanelor care fac mișcare chiar și în mică măsură.

Cercetarea a fost realizată de prof. Zeljko Pedisic și echipa sa, care au examinat 14 studii de specialitate axate pe efectele activității fizice asupra riscului de a muri. Studiile au implicat 232.149 de persoane monitorizate timp de 35 de ani. În jur de 11% din aceste persoane au murit pe parcurs.

Obezitatea, stresul, lipsa mișcării și diabetul sunt principalii factori de risc în cazul afecțiunilor cardiovasculare. Riscul îmbolnăvirii scade cu până la 30% pentru persoanele care fac mișcare. Totodată, riscul de îmbolnăvire cu cancer este redus cu 23% datorită celor 50 de minute de activitate fizică/săptămână. De asemenea, șansele de moarte din orice alte cauze se reduc cu 27%.

Cercetările nu au evidențiat faptul că aceste riscuri scad mai mult în cazul celor care practică sport mai mult, însă beneficiile sunt semnificative. „Acestea sunt vești bune pentru persoanele care nu au foarte mult timp la dipoziție pentru exerciții, dar nu ar trebui să-i descurajeze pe cei care practică sport intens din plăcere”, a declarat prof. Zeljko Pedisic.

ÎN CÂT TIMP SE POT OBSERVA BENEFICIILE?
Studiul nu arată un timp exact în care beneficiile activității fizice pot fi observate. De altfel, nu se știe precis nici dacă mai mult sport reduce în mod semnificativ mai mult riscul de îmbolnăvire. „Pentru a rezolva această enigmă, am căutat în diferite studii de specialitate pe acest subiect și am combinat rezultatele. Studiile individuale privind activitatea fizică și riscul de a muri nu au fost exacte. Deși majoritatea au arătat multe beneficii ca efecte ale exercițiilor sportive, unele nu au prezentat modificări semnificative. Deși toate au fost pozitive, efectele variază”, afirmă Zeljko Pedisic.
O afirmație certă este că orice timp oferit activității fizice reduce riscul de a muri cu 27%, atât în cazul femeilor, cât și în ceea ce privește bărbații.

RISCUL DE DECES DIN CAUZA CANCERULUI ȘI AFECȚIUNILOR CARDIACE SCADE
Activitatea fizică este asociată cu reducerea riscului de a muri din cauza afecțiunilor cardiace cu 30%, în același timp, riscul de îmbolnăvire cu cancer se reduce cu 23%. Chiar și o singură oră pe săptămână acordată sportului conduce către o viață mai sănătoasă și mai lungă. Asta înseamnă că mișcarea, chiar și în cantități reduse, scade riscul de deces. Este o veste bună pentru cei care vor să aibă o viață sănătoasă, dar nu au foarte mult timp la dispoziție pentru exerciții fizice.

CONCLUZII ALE STUDIILOR ANTERIOARE
O cercetare efectuată în 2014 arată că riscul de a muri scade cu 30% în cazul persoanelor care-și fac timp să practice sportul. Totodată, afecțiunile cardiace sunt reduse cu 45%, în comparație cu cei care nu acordă importanță activității fizice. „Cu cât te miști mai mult și cu cât ești mai activ, cu atât mai mult scade riscul de a te îmbolnăvi”, a declarat D.C. Lee, profesor la Iowa State University. Acest sudiu a fost realizat pe 55.000 de adulți pe o perioadă de 15 ani. Datele au fost luate de la Aerobics Center Longitudinal Study, USA.

Așadar, riscul de a muri din cauza afecțiunilor cardiace sau a cancerului poate fi redus prin practicarea exercițiilor fizice chiar și într-o măsură mică. Experții consideră că riscul de a te îmbolnăvi de cancer sau diabet depinde de cât de activ ești din punct de vedere fizic. O viață mai activă înseamnă o viață mai sănătoasă.

Cosmin Ștefan Sinca
Autorul articolului poate fi contactat la adresa de e-mail: stefisinca@gmail.com

Foto: unsplash.com