SPORTUL NU SLĂBEȘTE!

De ceva timp, în sălile de fitness sunt tot mai prezente niște accesorii prin intermediul cărora sportivii își monitorizează rezultatele antrenamentelor, și anume ceasurile cardio. Utile persoanelor care au ca obiectiv îmbunătățirea condiției fizice, acestea creează însă o mulțime de blocaje psihologice celor care urmăresc exclusiv numărul de calorii consumate per antrenament. În funcție de scopul pentru care te antrenezi, mijloacele prin care poți ajunge la rezultatele scontate pot fi diverse și nu țin doar de o cifră afișată pe ecranul unui ceas. Pentru noi, ca sportivi de perfomanță, aceste accesorii ar trebui integrate în echipamentul obișnuit al antrenamentelor de fitness, pentru că ne interesează îmbunătățirea capacității de efort, susținerea unui ritm cardiac la un nivel superior, continuarea antrenamentului chiar și atunci când frecvența cardiacă în repaus nu a fost suficientă pentru a scăpa complet de deficitul de oxigen instalat în organism în urma efortului depus anterior. Când te afli în sală trebuie sa te antrenezi mult și eficient; poate corpul are momente de slăbiciune fizică și te îndeamnă să renunți, dar antrenamentul trebuie dus până la capăt conform planificării.

Performanța sportivă este condiționată și de alimentație, nu numai de numărul antrenamentelor făcute într-o săptămână ori de intensitatea acestora. Nu poți avea pretenția să devii extraordinar dacă nu ești atent la toți factorii care te-ar putea ajuta să ajungi pe podium. O masă la un fast-food presupune un număr de calorii care nu justifică efortul depus ulterior pentru cele 10 minute de ”răsfăț” culinar. Orice kilogram în plus peste indicele optim de masă corporală contează; e ca și cum ai îmbrăca zilnic o vestă cu atâtea kilograme în plus pe care corpul tău le are și ai fi obligat să-ți desfășori toate activitățile cu ea pe tine. Rutina noastră zilnică este reprezentată de sport, odihnă și alimentație perioade lungi de timp. Atât de lungi încât devin stil de viață! Sacrificiile au constituit dintotdeauna parte integrantă a activității noastre, însă dacă iubești sportul și ți-ai stabilit obiective clare, atunci sacrificiile vor deveni mijloace de îndeplinire a obiectivelor, deoarece pentru un sportiv de performanță nimic nu se compară cu senzația avută atunci când știi că tu, în acea zi, ai fost cel mai bun dintre toți cei care s-au prezentat la startul competiției.

Nu sportul slăbește! Sportul contribuie exclusiv la îmbunătățirea nivelului de fitness (a condiției fizice) și aduce beneficii indubitabile în ceea ce privește sănătatea. Datorită sportului pot fi rezolvate probleme legate de metabolism, tonifiere musculară, articulații, postură a corpului, grăsime viscerală, întărire a contracțiilor inimii și multe altele. Oricui îi pasă de sănătatea sa ar trebui să conștientizeze beneficiile sportului și să-l integreze în rutina săptămânală. Aceasta, coroborat cu stabilirea unor mese regulate, cu schimbarea alimentației și eliminarea treptată a alimentelor periculoase (în principal fast-food, grăsimi, pâine, sucuri și dulciuri) ar trebui să fie suficient pentru a da viață propriului organism.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *