SONDAJ: EU AM ÎNTREBAT, VOI AȚI RĂSPUNS. OPINIA PUBLICĂ SUSȚINE AK MASTERS!

ak masters, ashihara, ashihara karate, arte martiale, karate, full-contact, full contact, sport, chestionar, sondaj, opinie publica, feedback
Foto: Pixabay

Recent v-am solicitat ajutorul pentru îmbunătățirea conținutului editorial al blogului AK MASTERS. Este prima asemenea inițiativă pe care o am de la lansare și până în prezent, fiind un adevărat  „examen de maturitate”, deoarece chestionarul a fost conceput astfel încât răspunsurile să nu fie atribuite vreunei persoane, eliminându-se complet posibila autocenzură atunci când ar fi fost completat. Cel mai surprinzător și îmbucurător lucru (recunosc că nu mă așteptam) este faptul că absolut toată lumea consideră că proiectul AK MASTERS trebuie continuat!!! Dintre opiniile repondenților: „Găsesc informații pe care oricât le-aș căuta, nu le-aș găsi altundeva”, „Faptul că este despre Ashihara și este unic” sau ”Sunt ținut la curent cu ce se întâmplă în «lumea» Ashihara-Karate”. Vă mulțumesc tuturor pentru susținere și încrederea acordată.

Ce am aflat din interpretarea rezultatelor:
• Publicul „țintă” este format în special de persoane care practică Ashihara-Karate de cel puțin cinci ani, majoritari fiind reprezentanții NIKO (acest lucru era oarecum de așteptat, având în vedere că organizația japoneză are cei mai mulți afiliați în România).
• Lumea accesează blogul cel puțin o dată pe săptămână, aspect de înțeles având în vedere periodicitatea publicării materialelor.
• Facebook constituie principala rețea de socializare prin intermediul căreia este urmărită activitatea blogului (88%).
• Este necesară o îmbunătățire a activității editoriale prin diversificarea subiectelor abordate, și anume mai multe articole despre antrenamente și sfaturi (72%), nutriție sportivă (64%) și interviuri (60%).
• Secțiunea „Dincolo de tatami” stârnește cel mai mult interes (48%); dacă o coroborăm cu cea de opinii (24%) putem concluziona că, momentan, reprezintă principalul „motor” de audiență.
• Aproximativ 74% dintre repondenți consideră foarte utilă prezența blogului în cadrul evenimentelor naționale, iar diferența – utilă; aviz celor care mi-au limitat până acum participările la asemenea manifestări.
• 48% dintre cei chestionați au o părere cel puțin bună în ceea ce privește numirea lui sensei Nicolae Dascălu în funcția de director al departamentului Ashihara-Karate din cadrul Federației Române de Arte Marțiale. E mult? E puțin? Fiecare să concluzioneze singur…
• Referitor la înființarea Federației de Ashihara Karate Budokai, peste 45% dintre cei care au participat la sondaj nu și-au format până în prezent o părere despre această nouă structură organizațională. Recomandarea mea pentru fondatori ar fi ca, pe viitor, să aibă în vedere realizarea unor acțiuni de informare pentru ca oamenii să-i cunoască caracteristicile.

ak masters, ashihara, ashihara karate, arte martiale, karate, full-contact, full contact, sport, chestionar, sondaj, opinie publica, feedbackUn lucru care-mi provoacă bucurie constă în faptul că lumea înțelege esența mesajului pe care l-am repetat în numeroase rânduri, și anume realizarea unei comunități în jurul Ashihara-Karate; niciun repondent nu s-a raportat la organizații, ci exclusiv la stilul de arte marțiale. De asemenea, majoritatea consideră AK MASTERS ca fiind un blog obiectiv, echidistant, transparent, direct, care „spune lucrurilor pe nume” și care „are curajul de a aborda subiecte delicate”.

Aș dori, cu această ocazie, să clarific anumite chestiuni legate de existența puținelor informații despre juniori, cadeți și copii… M-am gândit de multe ori la includerea în dezbaterea publică a unor teme despre aceste categorii de vârste, însă nu știu cât de utile ar fi și ce impact ar avea, având în vedere că asemenea sportivi sunt nestatornici; continuitatea lor este, din punctul meu de vedere, strict contextuală. Sondajul mi-a oferit un feedback clar referitor la procentul din audiență format din minori (numai 8%). Chiar și în aceste condiții, anul acesta mi-am propus să realizez niște materiale cu anumiți practicanți ai generației tinere, printre care aș menționa pe Raluca Popescu, Gani Adin Iuxel, Alexandru Cojocariu, Vlăduț Oprică și Robert Drăgănoiu.

La final, îmi cer scuze celor care doresc o „ritmicitate” mai sporită a articolelor. Din păcate, AK MASTERS reprezintă o simplă pasiune, nu o activitate profesională. Totodată, mulți au precizat că ar trebui încurajată diversificarea punctelor de vedere exprimate pe blog; voi lansa încă o dată invitație oricui dorește să publice orice în legătură cu stilul de arte marțiale, putând să-mi trimită informații și cu siguranță le voi aduce în atenția publicului. Din păcate, până acum foarte puțini și-au asumat astfel de inițiative, dar nădăjduiesc că, pe viitor, situația se va schimba. Într-adevăr, eu am calitatea de administrator, dar AK MASTERS reprezintă un bun al întregii comunități Ashihara-Karate, din România și din străinătate. Toată lumea îl poate folosi.