RUSLAN SHOGENOV: VREAU LOCUL ÎNTÂI ÎN KAZAKHSTAN ȘI TROFEUL PENTRU CEL MAI BUN LUPTĂTOR

Foto: Facebook Ruslan Shogenov

Primul meu contact cu Ruslan Shogenov a avut loc la campionatul mondial din Serbia, anul 2012. Mă aflam în zona amenajată pentru încălzire, în așteptarea momentului când va începe transmisia TV cu finalele, iar eu cu echipa mea (cu Daniela Vîrză în locul lui Laurențiu Iliescu) urma să deschidem gala cu un kata sincron, fiind în postura de campioni mondiali pentru a doua oară consecutiv (click aici pentru video). Atunci, sportivul rus șchiopăta, iar Adrian Vlăsceanu l-a întrebat dacă are de gând să lupte, iar el a răspuns afirmativ, fiind oarecum surprins nu neapărat de întrebare, ci mai degrabă de opțiunea de a abandona acel meci. Ruslan Shogenov, unul dintre cei mai buni practicanți de Ashihara-Karate din lume, multiplu campion, ne face cunoscută în cele ce urmează o mică parte din lumea lui.

Ruslan Shogenov și-a început cariera sportivă la vârsta de 7 ani, cu boxul, apoi practicând lupte libere și fotbal. În ianuarie 1998 (la vârsta de 9 ani), a intrat pentru prima dată într-o sală de Ashihara-Karate, iar în luna februarie a aceluiași an a participat într-o competiție la finalul căreia a ocupat locul al doilea, câștigând în fața unor adversari mult mai experimentați. Acesta a fost momentul în care s-a îndrăgostit de karate. „În afară de Ashihara-Karate, joc fotbal în echipa universității din oraș, fac kudo și box. Kudo deoarece este un sport foarte dinamic, cu elemente din karate, box și prize, iar regulile sunt mai aproape de lupta reală. Și box pentru că este distractiv! Boxul este precum șahul, implicând multă gândire în timpul luptei, iar acest lucru mă ajută în karate și kudo. Datorită boxului, tehnica și puterea loviturilor de brațe mi s-au îmbunătățit și cred că aceasta s-a putut observa de multe ori în competiții”, a declarat sportivul rus.

El este din Nalchik, un oraș foarte mic din sudul Rusiei (Caucazul de Nord). “Clima reprezintă una dintre cheile succesului, datorită altitudinii, iar școala noastră este cea mai bună din Rusia. Aproximativ 20 de campioni mondiali (cunoscuți pretutindeni) se antrenează aici. Acesta este motivul pentru care am demonstrat un nivel înalt de luptă în competiții. Pentru mine există un singur scop: primul loc; orice alt rezultat reprezintă un eșec. Uneori este dificil atunci când intri pe tatami și cel mai important lucru este să dai dovadă de voință, spirit puternic, curaj și răbdare dacă vrei să câștigi”, a precizat Ruslan Shogenov.

Toate rezultatele carierei lui sportive n-ar fi fost posibile fără disciplină. “Nu fumez și nu consum bauturi alcoolice. Nu mă irosesc aiurea! Tot timpul meu liber îl petrec în sala de antrenament. Când mă pregătesc pentru competiții mă antrenez de trei ori pe zi. Antrenorii mei m-au învățat multe secrete, la care am adăugat experiența și trucurile proprii. Îmi exersez continuu tehnica de «sabaki» și dedic mult timp antrenamentelor de forță, dar principala garanție a succesului este dorința“, a explicat el.

Pentru dezvoltarea stilului Ashihara-Karate, Ruslan Shogenov consideră că este nevoie de noi direcții, una fiind prezentată la ultimul campionat mondial, de la Brașov (România), în 2016. Și, de asemenea, este nevoie de arbitri mai pregătiți, precum și de o mai atentă selecție a lor. “Acest lucru este evidențiat de incidentul care mi s-a întâmplat în finală, când doi arbitri tineri, neexperimentați au făcut o greșeală. Toți cei care au văzut lupta m-au declarat câștigător, chiar și adversarul meu, dar și antrenorul său. Asemenea incidente depărtează sportivii și spectatorii, popularitatea stilului Ashihara-Karate fiind afectată. Atunci am fost supărat și din cauza emoțiilor m-am gândit să-mi închei cariera sportivă. Dar am continuat să mă antrenez, deoarece iubesc Ashihara-Karate. Acum mă pregătesc pentru campionatul mondial din Kazakhstan, scopul meu fiind primul loc și trofeul pentru cel mai bun luptător“, a concluzionat sportivul rus. De asemenea, în opinia lui, campionatele mondiale ar trebui să urmeze modelul luptelor din MMA sau K-1 din punct de vedere organizatoric, pentru a deveni mai atractive.

În următorii 10 ani, el intenționează să-și continue antrenamentele și să participe la toate concursurile posibile de Ashihara-Karate, kudo, K-1, MMA, etc., dorind să câștige campionatele Rusiei și competițiile mondiale de Ashihara-Karate și kudo. Totodată, pentru că este și antrenor, el speră că în curând să fie recunoscut și ca un antrenor bun, nu numai ca un sportiv bun.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *