ROSE NAMAJUNAS SAU CUM SĂ DEVII CAMPION ÎMBINÂND FIZICUL CU MENTALUL

Foto: Facebook Rose Namajunas

Deși nu sunt un practicant de MMA (precum cei mai mulți dintre cititorii acestui blog), recunosc utilitatea și eficiența metodelor de antrenament specifice ”Mixed Martial Arts”. Faptul că sunt înglobate tehnici din mai multe discipline de contact nu face decât ca acest stil să fie căutat din ce în ce mai mult de practicanții de arte marțiale datorită metodelor și tehnicilor inedite (luptă din picioare, la sol etc.).

Nu mă voi concentra în acest articol pe disciplina MMA, ci pe un anume episod (și protagonistul acestuia) din celebra organizație UFC. La sfârșitul anului trecut, pe 4 noiembrie mai exact, s-a desfășurat gala UFC 217, un eveniment caracterizat prin multe „detronări surpriză”. O astfel de situație a avut loc în cazul campioanei de atunci, Joanna Jędrzejczyk, și a ”challenger”-ului (”underdog”) Rose Namajunas. Pe întreg parcursul interviurilor pre-luptă, Joanna nu s-a abținut în a o ofensa pe Rose, pornind de la „Nu ai ce căuta aici” și până la „Ai probleme psihice”. Meciul (ce poate fi vizionat aici) a produs un șoc pentru pentru toată lumea, deoarece campioana a fost învinsă chiar în prima rundă, în minutul 3:03.

Secretul? Pe lângă antrenamentele dure și intense pe care le urma (un exemplu aici), ceea ce a făcut-o superioară pe Rose adversarei sale a fost mentalul, condiția psihologică pe care a obținut-o repetând la infinit următoarele: „Încredere. Condiționare. Calmitate. Satisfacție. Sunt un campion”. Această formulă a ajutat-o să nu răspundă ofenselor pre-luptă ale adversarei, dar nici să se lase pradă emoțiilor după ce a doborât-o prima dată în timpul meciului.

Vă recomand să vizionați întreaga „poveste” și vă îndemn pentru 2018 ca aceasta să vă facă mai încrezători în forțele proprii, mai bine pregătiți (tehnic și fizic), mult mai calmi (să nu cedăm în fața emoțiilor negative) și mulțumiți de voi înșivă (dar în continuă căutare a perfecțiunii). Căci, în definitiv, fiecare dintre voi este un campion, mai ales când vă puneți ”karategi”-ul, intrați în sală și vă antrenați stăruitor pentru scopurile pe care le aveți. Mult succes din partea mea și abia aștept să vă văd pe tatami în acest an competițional.

Adrian Vlăsceanu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *