#REPORTAJ: „SUNTEM O FAMILIE CARACTERIZATĂ PRIN DISCIPLINĂ, BUN SIMȚ ȘI RESPECT”

PlayPause
previous arrownext arrow
Slider

 

În data de 25 noiembrie a.c., în sala Liceului cu Program Sportiv „Mircea Eliade”, din București, a avut loc a cincea ediție a cupei clubului de arte marțiale Impression, probele kihon, kata și kumite (debutanți, începători și avansați). Evenimentul, care a durat aproximativ opt ore, a adunat circa 150 de sportivi, de la cinci săli de Ashihara-Karate. În cele ce urmează te invit să parcurgi un reportaj interesant, ce te va transpune în atmosfera competiției…

Ca orice eveniment sportiv, și acesta a început cu prezentarea participanților și a organizatorilor, iar sensei Petrică Bulmagă, președintele clubului Impression, a transmis următorul mesaj: „Vreau să mulțumesc întâi celor cinci instructori care anul acesta au avut sportivi la campionatele naționale și în cantonamentul de vară, care au luat parte la activitățile clubului și, bineînțeles, au făcut ca într-adevăr elevii lor să muncească, să crească, să aibă o apartenență la un grup și să realizeze lucruri frumoase. După cum bine știti, începutul fiecărui practicant este destul de timid, dar – iată! – există în prezent câteva exemple de care, personal, m-am îndoit și n-am crezut că vor ajunge la un asemenea nivel. M-am înșelat și mă bucură aceasta! Sunt 5-6 sportivi în care îmi pun baza și cred că, atunci când vor trece la seniori, vor domina concursurile naționale. Au un potențial extraordinar, iar aceasta dovedește că, într-adevăr, antrenorii își fac treaba, unii dintre ei având aproape 20 de ani de când profesează. Nu în ultimul rând, vreau să mulțumesc și părinților pentru susținerea pe care le-o acordă copiilor și ar trebui să fie mândri de performanțele acestora, de străduința lor și de efortul pe care-l depun. Sâmbăta și duminica alți copii nu se trezesc așa dimineață pentru a merge la antrenamente, pe când sportivii noștri se găsesc în săli și muncesc. Trebuie să-i apreciem chiar dacă, în anumite momente, poate nu suntem mulțumiți de rezultatele lor. Așa este în viață: unii pot mai mult, alții mai puțin, dar cel mai important e faptul că acești copii cresc sănătos, li se pun «cărămizi» educaționale bune și merg pe drumul potrivit în viață. Iar acest lucru se datorează deopotrivă părinților și instructorilor, în cazul celor din urmă unii albind din cauza pasiunii pentru munca depusă. Așadar, declar ediția din acest an a cupei clubului nostru deschisă”.

Concursul a început cu categoria „Debutanți”, dedicată sportivilor care au început practicarea Ashihara-Karate din luna septembrie a.c. Copiii au pășit cu timiditate pentru prima dată pe tatami, însă dorind să demonstreze arbitrilor că, într-un timp atât de scurt, au reușit să-și însușească cu măiestrie tehnici de bază (precum „seiken chudan tsuki”, „seiken jodan tsuki”, „hiza geri”, „mae geri”, „mawashi geri”, „soto uke” și „jodan uke”), precum și anumite combinații impuse („oi tsuki – gyaku tsuki”, „soto uke – gyaku tsuki”, „gedan barai – gyaku tsuki – mawashi geri – întoarcere 180⁰ sens antiorar”). N-au scăpat nici de un mic program de forță, ce a constat în 10 flotări. Toată această demonstrație competițională a fost realizată pe numărătoare, iar criteriile de punctare au constat în cunoașterea tehnicilor (la nivel teoretic și practic), postură și determinare. Arbitrii au acordat puncte de la 3 la 1, în funcție de preferințele proprii, iar la final, primii trei sportivi care au acumulat cel mai mare punctaj au fost declarați medaliații categoriei lor. Existența grupei „Debutanți” reprezintă un punct forte al cupei clubului Impression, deoarece oferă posibilitatea și celor novici să experimenteze emoțiile unei competiții, precum și bucuria prezenței pe podium. Într-o societate în care se găsesc o mulțime de opțiuni în ceea ce privește sportul, în general, și artele marțiale, în special, un asemenea campionat poate constitui o motivație suplimentară pentru ca un copil să-și dorească să practice în continuare Ashihara-Karate, fiindcă cu toții știm că e din ce în ce mai dificil de păstrat sportivii în sălile de antrenament. Iar câștigarea unei medalii, chiar și într-o competiție restrânsă și fără un nivel concurențial puternic, poate oferi imboldul necesar celor care au eșuat să-și dorească să persevereze, iar câștigătorilor să se mențină pe podium și la ediția următoare.

După ce debutanții și-au încheiat prestarea, au pășit pe tatami concurenții de la probele kata individual și echipe (sincron), fiind așezați pe cele două suprafețe de concurs în funcție de experiența pe care o aveau. Dacă începătorilor li s-a numărat fiecare timp atunci când executau kata, iar sistemul de punctare a fost destul de permisiv, luându-se în principal în calcul tehnica frumoasă, postura și spiritul, nefiind penalizați atunci când, din cauza emoțiilor, greșeau sau uitau combinațiile, avansații – fiind mult mai experimentați – au concurat pe sistemul din cadrul campionatelor naționale.

Probele de concurs „Debutanți” și „Kata”, inclusiv premierea, s-au încheiat până în prânz, după aproximativ trei ore de la startul cupei. Înainte de a se lua pauză, sensei Petrică Bulmagă a îndemnat toți sportivii începători să nu plece, ci – dimpotrivă – să rămână în tribune (chiar și numai pentru o scurtă perioadă de timp) pentru a vedea cum se desfășoară luptele avansaților, dorindu-se astfel să se realizeze un schimb de experiență între tânăra generație și participanții maturi, deși – momentan – doar la nivel de percepție.

În jurul orei 13, s-a anunțat demararea probei de kumite, însă nu înainte ca tuturor sportivilor să li se explice în detaliu și să li se arate practic regulile de concurs (deși instructorii își pregătiseră bine elevii din acest punct de vedere). „Suntem o familie! Disciplina, bunul simț și respectul trebuie să ne caracterizeze”, a declarat sensei Vasile Bulmagă, unul dintre cei mai experimentați antrenori de Ashihara-Karate din România, la cursurile căruia iau parte numeroși sportivi, având poate cea mai semnificativă reprezentativitate la nivelul clubului Impression (adresele locațiilor disponibile le puteți vedea accesând acest link). Astfel, începătorilor le-a fost acceptată priza cu ambele mâini oricum, nu ca în cazul avansaților doar pe o parte. Totodată, singurele lovituri admise cu piciorul la nivelul capului au fost „mawashi geri” și „ushiro mawashi geri”, ceea ce – din punctul meu de vedere – a creat un dezavantaj în special sportivilor experimentați, așa cum s-a observat, de exemplu, în cazul luptei dintre Alex Papuc și Ștefan Guțu, când primul a aplicat o tehnică la „sacrificiu”, însă nu a fost punctată din cauza regulii mai sus menționate. În mod normal ar fi însemnat clar un „wazari”, dar probabil organizatorii au dorit să limiteze pe cât posibil accidentările…

La nivel general, sistemul competițional la proba kumite a fost unul piramidal, reprizele au avut o durată de două minute, cu o prelungire de 60 de secunde în caz de egalitate, iar criteriile utilizate în ceea ce privește penalizările au fost simpliste, nefiind folosită practica de la campionatele naționale. Protecția sportivilor a fost asigurată de tibiere, căști, platoșe sau mănuși, cochilii (pentru băieți) și platoșe pentru sâni (în cazul fetelor). De asemenea, pentru o cât mai bună desfășurare a meciurilor, arbitrii au lăsat luptele cât mai liber posibil, dorindu-se astfel să se evidențieze superioritatea tehnică, ci nu victoria prin intermediul penalizărilor. Un avantaj major pentru fluidizarea competiției de kumite a constat în faptul că, la fiecare suprafață de concurs, a fost afișată în timp real ordinea meciurilor, iar la mesele de secretariat a fost expus numărul meciului ce avea loc, ceea ce a făcut ca absolut toată lumea să știe când urmează să intre pe tatami, contribuind la o mai bună gestionare a pauzelor și, bineînțeles, a timpilor alocați încălzirii de dinaintea confruntării. Faptul că sportivii n-au mai fost anunțați prin intermediul microfonului n-a creat deloc probleme.

Ediția din anul 2017 a cupei clubului de arte marțiale Impression s-a încheiat în jurul orei 17. Per ansamblu, competiția a avut un nivel tehnic bun, cu sportivi disciplinați și public civilizat, neformându-se acel haos ca în cazul altor concursuri atunci când aspectele organizatorice sunt lasate oarecum la voia întâmplării. Deciziile arbitrilor n-au fost puse la îndoială, ceea ce a consolidat sentimentul de unitate, comunitate și comuniune între toți factorii implicați, de la spectatori și până la sportivi și antrenori, așa cum au precizat chiar organizatorii în câteva momente în timpul desfășurării evenimentului. În rândul celor pe care i-am remarcat pot menționa pe Raluca Popescu și Denis Bîrleanu, doi sportivi care și-au reconfirmat valoarea.

Albumul foto complet de la Cupa Impression poate fi vizualizat făcând click aici!