#REPORTAJ: CUPA DE KATA „SATORI”, ATMOSFERĂ CALDĂ ÎN SEZONUL RECE

PlayPause
previous arrownext arrow
Slider

 

În dimineața zilei de 3 martie a.c., la ora 6, mă aflam deja în drum spre Constanța pentru a lua parte la cea de-a treia ediție a Satori Cup (probele kata individual și sincron), organizată de clubul Gethika Team. Evenimentul, adresat tuturor vârstelor și structurat pe două grupe (începători și avansați) a avut loc chiar în săptămâna în care iarna a arătat o răbufnire de orgoliu, oferindu-ne zăpadă din belșug și ger. Însă, atâta timp cât oficialii s-au încumetat să ducă la bun sfârșit competiția, conform planificării, o vreme capricioasă nu mă putea ține departe pentru a-i lua „pulsul”.

Astfel, am pășit în sala Complexului Sportiv Tomis și am rămas plăcut impresionat de atmosfera… familială. M-am simțit ca și cum aș fi intrat în casa cuiva: concurenții se pregăteau atent pentru probele la care urmau să concureze, iar adulții puneau la punct ultimele detalii înainte de startul oficial. „Sunt înscriși 100 de sportivi. Din păcate, din cauza condițiilor meteorologice, cluburile Impression București și Tai Sabaki Oltenița n-au putut fi prezente”, a spus sensei Nicu Vasiliu la întâmpinare.

La ora 9, potrivit desfășurătorului, a avut loc deschiderea oficială. Pe cele doua suprafețe de concurs s-au așezat concurenții. Același sensei Nicu Vasiliu a afirmat: „Este un campionat zonal la care iau parte doar două cluburi, Ashihara Karate Pitești – Ștefan Dojo și Gethika Team Constanța. Mai mult de jumătate dintre voi se află la prima participare la un asemenea eveniment, deci cu siguranță aceasta reprezintă o provocare”.

După înmânarea unor distincții, s-a dat start competiției. Cu toții știm cum se desfășoară un asemenea campionat. Nu voi insista pe acest aspect, ci voi evidenția lucrurile care mi s-au părut interesante și care diferențiază această cupă de altele similare la care am asistat de-a lungul timpului. Am apreciat inițiativa ca arbitrii să fie dintre tinerii sportivi experimentați, ce și-au dovedit valoarea în cadrul concursurilor naționale și internaționale, sportivi care reprezintă exemple pentru tânăra generație ce se formează în sala de antrenament din Constanța. Pentru ei, astfel de activități îi maturizează, deoarece pot conștientiza criteriile prin intermediul cărora sunt apreciați atunci când ei înșiși concurează, și îi familiarizează cu rigorile impuse de statutul de „oficial”, putând constitui pe viitor o soluție în ceea ce privește evenimentele majore, mai ales că – din punctul meu de vedere – există o criză a arbitrilor bine-pregătiți la nivel național.

Așa cum am relatat și în cadrul reportajului realizat în luna noiembrie 2017 la cupa clubului de arte marțiale Impression (click aici), și campionatul organizat de Gethika Team Constanța a inclus o categorie destinată exclusiv începătorilor (maximum 9 kyu). Foarte mulți copii înscriși, unii descurcându-se admirabil având în vedere atât vârstele fragede, cât și puțina experiență de care dispuneau, alții copleșiți de emoții, dar per ansamblu de lăudat faptul că au avut curajul de a păși pe tatami și de a lua astfel contact cu rigorile competiționale. Personal consider că asemenea inițiative contribuie la procesul de maturizare și dezvoltare personală, care va avea în timp beneficii semnificative asupra personalității fiecăruia. În felul acesta, dacă nu se crează viitori campioni, cu siguranță aceștia vor reprezenta adulții sănătoși de mâine.

Sportivii avansați (deținători ai gradelor de minimum 8 kyu) au prezentat kata și cu partener. Aceeași regulă a fost păstrată și la probele de kata sincron. Referitor la acest aspect, particularitatea a constat în faptul că din cei trei membri ai echipei, unul demonstra practic kata, în timp ce ceilalți doi se succedeau atacându-l. Sistemul a fost preluat de la ediția din 2016 a campionatului mondial, implementat ulterior și în cadrul competițiilor naționale.

Un moment emoționant pentru mine a fost reprezentat de faptul că sensei Nicu Vasiliu mi-a oferit ocazia de a premia două fetițe în vârstă de 3 ani, ce au pășit întâia oară pe tatami într-un cadrul formal. Pe rând, ele au înaintat timid pe suprafața de concurs și și-au etalat talentele așa cum au știut ele mai bine. Vorba lui sensei Nicu Vasiliu: „Oare noi la vârsta lor ce făceam?”. Eu cu siguranță nu Ashihara-Karate. Una peste alta, din punctul meu de vedere, acesta a constituit deliciul evenimentului, publicul distrându-se și afișând multă simpatie și susținere pentru ele.

Punctul competițional maxim a fost un trofeu premium, ce a presupus o confruntare între toți câștigătorii categoriilor „Avansați”, cadeți, juniori și seniori, masculin și feminin. Fiecare dintre ei au executat un kata, atât individual, cât și cu partener, sub privirile și încurajările spectatorilor. Deși câștigase categoria lui, Robert Drăgănoiu s-a retras, astfel dând posibilitate tuturor să creadă cu adevărat în propria șansă de a câștiga trofeul pus în joc. În cele din urmă, marele învingător a fost Marian Valentin Badea. De asemenea, Robert Drăgănoiu a primit titlul de „Cel mai bun sportiv al clubului” în anul 2017. Personal, aștept cu interes să-l văd cum se va acomoda cu categoria de seniori la care în scurt timp va concura și, bineînțeles, cum va aborda campionatul mondial NIKO, din Kazakhstan, deoarece cred că – atât pentru el, cât și pentru ceilalți componenți ai lotului național – va fi o competiție foarte grea, în special în probele de kumite. Pronosticul meu este că această a șasea ediție va fi cea mai puternică de până acum.

La final, cu un podium improvizat din bucațile de tatami care au format suprafețele de concurs, participanții și-au primit premiile pentru care au luptat în acea zi. Felicitări organizatorilor și mulțumesc pentru primire!

Albumul foto complet de la Cupa Satori Gethika Team Constanța poate fi vizualizat aici!