#REPORTAJ: CONSTANȚA DESCHIDE SEZONUL COMPETIȚIONAL 2019. CONCURSURI DE KATA / KUMITE ȘI DEMONSTRAȚII DE BJJ, LA CUPA SATORI GETHIKA TEAM

PlayPause
previous arrownext arrow
Slider

 

În data de 16 martie a.c., am revenit cu plăcere în municipiul Constanța, pentru a fi prezent la cea de-a patra ediție a cupei Satori, organizată de clubul Gethika Team. Ca și anul trecut, întrecerea sportivă s-a desfășurat în cadrul Complexului Sportiv Tomis, kata individual și echipe fiind principalele probe de concurs și devenind deja o particularitate a competiției. Noutatea din 2019 a constant în includerea unor piramide de kumite, destinate exclusiv începătorilor debutanți, posesori ai gradelor de maximum 8 kyu. La eveniment au luat parte cluburile Ashihara Karate Constanța – Ștefan Dojo, Shin Dojo, Impression, Tai Sabaki și, bineînțeles, gazda.

Comparativ cu ediția anterioară (click aici), numărul sportivilor a crescut considerabil (aproximativ 170), ceea ce a necesitat amplasarea a trei suprafețe de concurs astfel încât competiția să se desfășoare în condiții optime. În pofida faptului că a existat mai multă agitație decât în 2018, lucru de înțeles de altfel având în vedere amploarea evenimentului, s-a păstrat atmosfera „caldă”, de bună dispoziție, de entuziasm (în special din partea copiilor) și fără dispute, ceea ce nu poate decât să mă bucure, ținând cont de orgoliile existente, în general, la nivel național. După deschiderea oficială și înmânarea unor distincții, sensei Nicu Vasiliu a menționat participanților câteva chestiuni organizatorice și l-a invitat pe sensei Ovidiu Turculeț, centură neagră 4 Dan NIKO, președinte al clubului Shin Dojo și unul dintre cei mai importanți reprezentanți ai mișcării Ashihara-Karate din România, să adreseze celor prezenți câteva cuvinte: „Sunt impresionat de numărul mare de practicanți înscriși în acest campionat și vă felicit pe toți pentru ceea ce ați reușit să faceți astăzi. Mult succes tuturor!”

Așadar, în jurul orei 10 s-a dat startul cupei Satori. Probele s-au desfășurat în ritm continuu, planificatorul fiind destul de exact în ceea ce privește ordinea lucrurilor. Un lucru implementat la ediția aceasta a fost faptul că premierea s-a desfășurat după încheierea categoriilor, ci nu la finalul întrecerii sportive, ceea ce a asigurat operativitate. La kata, începătorii n-au trebuit să execute cu partener, în schimb avansaților le-a revenit această sarcină, atât la individual, cât și la sincron. La kumite, platoșa a fost opțională, însă – în caz de egalitate – cel fără protecție pe corp fiind desemnat câștigător. „Doresc flexibilitate mare la kata, iar la kumite să nu se fragmenteze meciurile, în special atunci când au loc prize prelungite”, a fost rugămintea pe care le-a făcut-o sensei Nicu Vasiliu, în ședința tehnică de dinainte de începerea campionatului, arbitrilor, constituiți în special din tineri practicanți Ashihara-Karate, unii dintre ei aflându-se pentru prima dată într-o asemenea postură.

La fel ca anul trecut, a existat o probă ce a inclus câștigătorii categoriilor avansați -12 ani, -14 ani, -16 ani, -18 ani și seniori, care și-au disputat trofeul „Satori Spirit”. Deși opțiunea mea ar fi fost Patricia Baloescu, învingător a fost desemnat Eduard Drăgănoiu (care a primit și titlul de cel mai bun junior din 2018 al clubului Gethika Team Constanța); deciziile la kata sunt foarte subiective, iar aici mă refer nu atât la părtinire, cât mai degrabă la faptul că evaluarea ține exclusiv de felul în care un arbitru percepe forma respectivă de execuție, încercările de standardizare funcționând numai până la un punct. Tot în ceea ce privește distincțiile speciale, Gani Adin Iuxel a fost desemnat sportivul anului trecut, fiind astfel răsplătit pentru evoluțiile bune avute în cadrul campionatelor, ce au culminat cu titlul mondial obținut în Kazakhstan, pe sistemul de luptă „new style”, dobândit în detrimentul mult mai titratului Ruslan Shogenov (Rusia).

O caracteristică a cupei Satori 2019 a constat în includerea unor meciuri demonstrative de Brazilian Jiu-Jitsu (BJJ), în care au fost implicați practicanți legitimați ai clubului din Constanța. Aceste confruntări au stârnit un interes sporit și au avut un „vibe” foarte bun. Am văzut niște copii ce s-au comportat exemplar și peste măsură de talentați. Punctul culminant a fost lupta dintre Vlăduț Oprică (Impression Băicoi) și Marian Valentin Badea (Gethika Team), doi tineri instructori susținuți cu frenezie de propriii elevi.

Nu în ultimul rând, având în vedere vârstele tuturor competitorilor la proba de kumite și faptul că s-au aflat întâia oară pe tatami de concurs, am rămas surprins că rar și-au făcut apariția lacrimile de tristețe cauzate de înfrângeri, ceea ce personal mă bucură și-mi place să cred că se pot dezvolta generații noi care să nu mai facă din acest stil de arte marțiale un mijloc imperativ din a obține performanțe competiționale. Poate se va reuși cândva să se raporteze la ideea generală de sport, ca element de „lifestyle” și ca parte integrantă a vieții cotidiene, folosind – printre altele – tehnici și procedee din Ashihara-Karate.

La final, doresc să-i mulțumesc lui sensei Nicu Vasiliu pentru deschiderea pe care o are răspunzând de fiecare dată afirmativ inițiativelor mele editoriale și pentru recomandarea pe care mi-a adresat-o prin viu grai, și anume să promovez în continuare sportul prin atitidinea de fairplay. Totodată, le mulțumesc lui sensei Ovidiu Turculeț și lui sensei Radu Zincă (Shin Dojo) pentru suportul pe care mi l-au acordat în ceea ce privește prezența la cupa Satori, în alte circumstanțe fiindu-mi destul de dificil a ajunge în Constanța.

Albumul foto complet de la Cupa Satori 2019 Gethika Team Constanța poate fi vizualizat aici!