#REPORTAJ: ASHIHARA-KARATE ROMANIAN OPEN, TESTARE ÎNAINTE DE NAȚIONALE

PlayPause
previous arrownext arrow
Slider

 

Cluburile sportive Ares Dojo DM, Carpathian Eagles și Impression au organizat, în perioada 13-14 aprilie a.c., în cadrul Complexului Olimpic „Sidney 2000” (Izvorani, județul Ilfov), competiția denumită „Ashihara-Karate Romanian Open” (având ca probe de consurs kata individual și kumite), destinată tuturor practicanților de arte marțiale. Evenimentul s-a bucurat de prezența a 13 cluburi din România și o mică delegație din Serbia, totalizând aproximativ 180 de sportivi.

Atmosfera liniștită de la Izvorani, propice pregătirii centralizate utilă sportului de performanță, a fost perturbată timp de doua zile de numeroși practicanți, în special ai stilului Ashihara-Karate. Acest concurs a reprezentat o ultimă repetiție înainte de campionatele naționale, ce vor avea loc între 10 și 12 mai a.c., la Brașov. În deschiderea oficială, organizatorii au adresat câteva cuvinte de încurajare participanților, au descris succint modalitatea de desfășurare a competiției și și-au manifestat speranța ca, pe viitor, Ashihara-Karate Romanian Open să aibă o prezență internațională mai importantă.

Prima zi a evenimentului a fost dedicată în cea mai mare parte probei de kata. Aceasta a decurs potrivit așteptărilor, fără incidente, sportivii fiind bine organizați și, oarecum spre surprinderea mea, destul de relaxați. Chiar sensei Dan Mătușea spunea că așa ar trebui să fie atitudinea oricărui concurent într-o competiție. Mi-a plăcut ideea ca notarea să se facă exclusiv electronic, prin intermediul tabletelor, astfel eliminându-se momentele jenante când diverși arbitri aruncă câte o privire la colegii lor, iar după aceea se decid asupra calificativelor pe care urmează să le acorde. Totodată, centralizarea tuturor rezultatelor prin intermediul computerului a eliminat total eventualele greșeli umane în ceea ce privește rezultatul final al notării pentru fiecare sportiv în parte. Așadar, proba de kata n-a oferit surprize în ceea ce privește podiumul, sportivii consacrați confirmându-și valoarea. Din punctul meu de vedere, cea mai interesantă confruntare a fost reprezentată de cea dintre Robert Drăgănoiu și Alexandru Cojocariu, primul reușind să se impună. Din păcate, dintre sportivii tineri și cu potențial, a lipsit Teofil Herghelegiu, dar poate îl vom vedea peste câteva săptămâni, la Brașov. Se pare că în perspectiva următorilor ani, clasamentele finale vor fi realizate în mare parte din acești sportivi, posibil făcând parte din grupul medaliaților și Tiberiu Popa. Veteranii au cam agățat centurile în cui, deși poate ar fi fost interesantă o confruntare pe tehnică de kata și cu Mihai Paraschiv, Laurențiu Iliescu și Ionuț Gavriliu.

De asemenea, Ashihara-Karate Romanian Open a avut, în prima zi a competiției, un invitat de seamă, în persoana lui Branko Branković, ambasadorul Republicii Serbia în România, care a adresat tuturor celor prezenți în sala Complexului Olimpic „Sidney 2000” următoarele cuvinte: „Sunt foarte bucuros să mă aflu aici. Iubesc sportul și am fost implicat toată viața în activități sportive, practicând chiar timp de cinci ani Taekwondo, dar și fotbal, handbal și tenis. Sunt foarte bucuros să văd numeroși tineri, ceea ce reprezintă un semn bun pentru viitorul Ashihara-Karate. Sportul este un lucru minunat și îndemn pe toată lumea să facă sport pe cât de mult posibil”.

A doua zi a concursului a fost dedicată probei de kumite. Am asistat la câteva lupte foarte interesante, printre remarcații mei aflându-se Gani Adin Iuxel (câștigătorul și titlului de „Best Fighter”), Robert Drăgănoiu (protagonistul unui KO spectaculos), Maria Gherghelaș (o atitudine extraordinară în toate meciurile avute), Raluca Popescu (deși a participat doar la proba de kumite, și-a confirmat valoarea și cu siguranță concurența nu va scăpa de prezența ei la Naționale), Tiberiu Popa (care, din punctul meu de vedere, merita un premiu pentru fair-play), Leonard Enache (campion atât în proba de kata, cât și în cea de kumite), Marian Valentin Badea, Luca Baloescu și Eduard Drăgănoiu. Nu în ultimul rând, cei patru sportivi din Serbia care au participat la Ashihara-Karate Romanian Open (Andrej Kojić, Anastasija Stojaković, Kristina Arsić și Miljana Mladenović) au dat dovadă de multă determinare, confirmând spusele lui sensei Svetlan Skenderovski: „Nu avem o organizație foarte puternică, dar reușim să concurăm cu sportivi importanți și să câștigăm. Așadar, dacă întâlnești în competiții un sportiv sârb, poți considera că n-ai avut noroc, deoarece noi suntem născuți luptători”. La finalul campionatului, cluburile sportive cu cei mai mulți medaliați au fost, în ordine, Impression (București), Carpathian Eagles (Brașov) și Gethika Team (Constanța).

Ashihara-Karate Romanian Open a fost un concurs generalist, cu o reprezentare – din punctul meu de vedere – în mare parte similară celei de la campionatele naționale, deși organizatorii și-au manifestat inițial dorința ca acest eveniment să aibă o participare mondială mai amplă. Totuși, pentru 2019, această competiție, dacă-și va păstra perioada de desfășurare, se va suprapune cu Eurasia Cup a Máriei Csurkáné Döcsakovszky (Ungaria). Contactând-o, aceasta a afirmat că singurul motiv pentru care n-a mai organizat concursul anul acesta a fost din cauză că Hidenori Ashihara nu i-a dat acordul, motivând că în luna noiembrie a.c. va avea loc Campionatul Mondial NIKO, în Kazakhstan. Vor fi interesante totuși modurile de abordare a organizatorilor din România și Ungaria, mai ales că – atât Ashihara-Karate Romanian Open, cât și Eurasia Cup – își propun invitați internaționali, primul eveniment pășind timid pe acest teren, în timp ce al doilea are deja o tradiție, la edițiile anterioare fiind prezente delegații din Rusia, România, Serbia etc.

Ashihara-Karate Romanian Open 2018 în imagini: albumul 1, albumul 2, albumul 3, albumul 4 si albumul 5.

Cele mai spectaculoase momente video de la Ashihara-Karate Romanian Open pot fi vizualizate aici!