#REPORTAJ: AM SUSȚINUT UN ANTRENAMENT DE TEHNICĂ DE KATA ASHIHARA-KARATE, LA BĂICOI

ak masters, ashihara, karate, ashihara karate, ashihara-karate, full contact, full-contact, reportaj, antrenament karate, seminar ashihara, seminar ashihara karate, seminar karate, ashihara karate baicoi, ashihara karate băicoi, kata, vladut oprica, vlăduț oprică

Am revenit cu plăcere la grupa de Ashihara-Karate din Băicoi, a lui senpai Vlăduț Oprică, de data aceasta pentru un antrenament având ca scop principal învățarea unor noțiuni importante pentru a stabili repere precise în vederea îmbunătățirii formei de execuție a unui kata. În cele aproximativ 90 de minute cât a durat seminarul, am diferențiat garda de kumite de cea de kata, am exemplificat cum ar trebui să se facă blocajele de brațe și loviturile de pumni / picioare astfel încât să se evidențieze tehnica și acuratețea. De asemenea, am arătat metoda pe care eu însumi am folosit-o pentru a se delimita exact fiecare timp în parte, ca să nu fie totul precum o poveste „spusă” pe rapid înainte.

Încercarea de a stabili o ierarhie între probele de kata și cele de kumite este, din start, în opinia mea, total eronată, iar cei care fac aceasta înseamnă că n-au habar de ceea ce presupune o execuție de kata cât mai aproape de perfecțiune. Din păcate, în Ashihara-Karate, kata este tratat la categoria „diverse”, dar, spre exemplu, World Karate Federation (organizație acceptată la Jocurile Olimpice) abordează această disciplină cu seriozitate maximă. La noi, în schimb, puțini se dedică cu adevărat atunci când urmează o competiție importantă de kata; uneori, echipele de sincron sunt făcute chiar în ziua evenimentul ori cu puțin timp înainte. Numeroasele modificări ale regulamentului mondial au introdus incoerență referitor la direcția ce ar trebui urmată de toate mișcările naționale, tocmai de aceea consider că actuala încercare de standardizare nu este benefică, fiindcă – de cele mai multe ori – criteriile arbitrilor de punctare au ca reper principal sintagma: „Așa mi s-a părut mie”. Iar când începi să impui o mulțime de condiții de eligibilitate, din dorința – chipurile – să specializezi, pierzi tocmai persoanele ce au cu adevărat un cuvânt important de spus.

In fine! Să revenim la antrenamentul din orașul Băicoi…

Cred că am dobândit de-a lungul timpului suficientă experiență pentru a avea capacitatea de a face recomandări pertinente tinerilor ce doresc să dobândească o tehnică bună pentru un kata de podium. Îmi face plăcere să transmit și altora din entuziasmul meu, iar grupa lui senpai Vlăduț Oprică are foarte mult potențial, deoarece practicanții se află abia la început de drum, iar dacă pui baze corecte cât mai devreme, rezultatele vor apărea inevitabil.

ak masters, ashihara, karate, ashihara karate, ashihara-karate, full contact, full-contact, reportaj, antrenament karate, seminar ashihara, seminar ashihara karate, seminar karate, ashihara karate baicoi, ashihara karate băicoi, kata, vladut oprica, vlăduț oprică

În general, criteriile de punctare la kata sunt corectitudinea, tehnica și spiritul execuției. Sâmbătă, 16 noiembrie a.c., ne-am concentrat pe aspectul tehnic, urmând ca, ulterior, antrenorul să se ocupe de învățarea timpilor din kata, iar mai apoi eu să explic ce înseamnă determinarea, cum se obține și cum se exprimă pe tatami. Așadar, am aprofundat cum se fac blocajele de brațe (soto-uke, gedan-barai și shuto-uke) și cum ar trebui să se lovească hiza-geri, mae-geri și mawashi-geri astfel încât să fie plăcute ochiului. Iar la final, la solicitarea lui senpai, am pus bazele ushiro-geri, o tehnică nouă pentru sportivii Ashihara-Karate prahoveni. Deși aceștia dețin centuri albe, am rămas impresionat de faptul că au fost foarte receptivi și au înțeles rapid pașii pe care trebuie să-i urmeze pentru ca lovitura din întoarcere menționată anterior să iasă. Cu siguranță, exersând, vor ajunge în scurt timp să o poată face dintr-o singură mișcare, motiv pentru care i-am solicitat lui Vlăduț Oprică ca, la următoarele antrenamente, să pună accent pe lucrurile pe care le-am făcut în cadrul acestui seminar și să-i învețe kumite no kata sono ichi. Aștept cu entuziasm ca, data viitoare, să le observ progresul!

Pentru a vedea un exemplu de kata sincron bine executat într-un campionat mondial, click aici!

Despre senpai Vlăduț Oprică se poate citi într-un interviu „Dincolo de tatami”, aici!

Pentru înscrieri la grupa de Ashihara-Karate din orașul Băicoi, îl puteți contacta pe senpai Vlăduț Oprică la numărul de telefon: 0747688039. Abonamentul lunar este de 100 lei.