RAUL RUCĂREAN: „CONȘTIENTIZĂM IMPORTANȚA DEZVOLTĂRII CONTINUE ȘI «ÎMBRĂȚIȘĂM» IDEILE NOI. A AVEA MINTEA DESCHISĂ TE AJUTĂ SĂ REALIZEZI CĂ ÎNTOTDEAUNA AI CEVA NOU DE ÎNVĂȚAT”

ak masters, ashihara, karate, ashihara karate, arte martiale, sport, raul rucarean, tsg, tsu shin gen
Foto: Raul Rucărean

Raul Rucărean este una din persoanele care a fost alături de blogul AK MASTERS încă de la început, ajutându-mă anul trecut să public un interviu cu soke David C. Cook (10 dan), fondatorul organizației mondiale Tsu Shin Gen International Budo Association (TSG) – click aici! În anul 1999, el a deschis trei săli în România (două în Brașov și una în Sighișoara), dar în 2002 a plecat din țară și, astfel, munca lui în domeniul Ashihara-Karate s-a încheiat. În 2005, s-a stabilit în Marea Britanie, iar în prezent ocupă funcția de „Country Representative” pentru TSG Combat Karate, aflându-se în această structură din 2012.

„În 1990 am intrat prima dată într-un dojo, practicând Shotokan sub îndrumarea lui sensei Simion Tudorel. Câțiva ani mai târziu, la recomandarea unui prieten care încă activează în Ashihara-Karate, m-am alăturat lui shihan Mircea Cârloganu. Municipiul Brașov constituie «inima» acestui stil de arte marțiale în România. În perioada de început, antrenamentele erau dure, iar examenele de grade – cu adevărat memorabile, astfel oferindu-ți-se oportunitatea de a descoperi din ce «aluat» ești făcut. Greutățile îndurate în timpul călătoriei îți întăreau caracterul, învățându-te să devii mai puternic în trup și minte”, își amintește cu nostalgie antrenorul posesor al centurii neagre, gradul 4 dan.

În Marea Britanie există foarte puține săli de Ashihara-Karate, nefiind un stil foarte răspândit, dar el a găsit în TSG lucrurile de care avea nevoie pentru a evolua. „În cadrul organizației, recunoaștem importanța dezvoltării continue și «îmbrățișăm» ideile noi care pot contribui la îmbunătățirea metodelor de antrenament. A avea mintea deschisă te ajută să realizezi că întotdeauna ai ceva de învățat, indiferent de centura pe care o deții. În toată această perioadă, am avut oportunitatea să contribui la realizarea a patru cărți: TSG-Combat Karate, TSG-Mix Fight, TSG Ashihara Karate International și TSG-Kyokushin Karate. Suplimentar, beneficiem de DVD-uri care vin în ajutorul instructorilor și a elevilor. În ceea ce privește antrenorii, am produs «Manualul instructorului», util pentru buna desfășurare a activității lor. A avea posibilitatea de a oferi tuturor un asemenea suport îți oferă un sentiment neprețuit și demonstrează nesfârșita muncă și dedicație a lui soke Cook”, a declarat Raul.

El consideră că fiecare individ, atunci când intră într-un dojo, are propriile motive, iar fiecare stil de arte marțiale este diferit și unic. Totodată, metodologia antrenamentelor poate diferi de la o sală la alta, chiar și în interiorul aceleiași structuri, astfel fiecare persoană putând alege să se pregătească cu cineva potrivit pentru el însuși. „Mesajul meu pentru practicanți este să se antreneze corect și să-și respecte instructorii, iar pentru antrenori – să inspire tinerii, deoarece fără ei nu există viitor”, a concluzionat Raul Rucărean.