PROGRES PRIN FITNESS ÎN ASHIHARA-KARATE

Competițiile de Ashihara-Karate s-au schimbat, ceea ce a dus la o modificare a metodelor de pregătire. Varianta clasică de antrenament utilizată cu precădere în anii 1990 și 2000, când accentul era pus pe aprofundarea tehnicilor specifice și dezvoltarea condiției fizice prin intermediul unor exerciții cardio de bază, a pierdut teren în detrimentul unei pregătiri moderne, ce presupune condiționare fizică obținută în sălile de fitness și ”sparring” ca o chestiune adăugată. Indiferent de vârsta practicanților, antrenorii și-au adaptat programele, incluzând chiar și în sălile de karate din ce în ce mai multe exerciții care-și au originile în fitness și ”functional training”.

Astfel, a crescut forța, a sporit viteza de lovire și a reacțiilor apărare-contraatac, implicând un impact mai puternic al loviturilor. În asemenea condiții, musculatura trebuie pregătită în așa fel încât să facă față nu numai adversarilor, cât și efortului ce-l presupune angrenarea competițională. ”Un practicant de arte marțiale nu trebuie să devină un culturist. Prin fitness se pot dezvolta calități motrice în cazul în care sunt organizate antrenamente cu greutăți adecvate și pretabile scopului urmărit. Consider că practicantul de Ashihara-Karate n-ar trebui să se limiteze numai la sportul lui, fiind foarte important a căuta și în alte activități fizice exerciții, metode și practici ce pot ajuta la îmbunătățirea performanțelor. Body Combat ori Tae Bo pot contribui la atingerea obiectivelor proprii, mai ales că sunt antrenamente inspirate din sporturile de contact”, a declarat Mirela Iliescu, antrenor bodybuilding și fitness model.

Așadar, fitness-ul și ramificațiile acestuia ar trebui să reprezinte ajutorul venit din exterior pentru îmbunătățirea tehnicilor de brațe și picioare atunci când lucrul cu greutatea corpului și-a atins limita. ”Utilizați banda elastică pentru corectarea gărzii, dar și pentru dezvoltarea vitezei, a forței, a mobilității și a masei musculare când aceasta este inclusă în boxul cu umbra. Totodată, tehnicile circulare de picior (mawashi geri) și cele frontale (mae geri) pot fi îmbunătățile tot cu ajutorul ei. Exercițiile cu bara olimpică, precum Barbell Snatch (picioare, șolduri, spate, deltoizi, brațe și CORE), Deadlifts (picioare și spate), Bench Press (pectorali, deltoizi și triceps) sau Rows (spate, deltoizi și brațe) pot contribui la îmbunătățirea forței de proiectare a adversarului la sol, mai ales că în Ashihara-Karate prizele sunt permise. Un alt exercițiu ce ar trebui luat în calcul este Axe Chops, deoarece contribuie la dezvoltarea zonei abdominale, cea mai atacată într-o luptă. Nu evitați utilizarea de kettlebell și exercițiile pliometrice, precum flotările, genuflexiunile, fandările, Burpees etc.”, a subliniat Laurențiu Iliescu, Group Fitness Instructor.

Click aici! pentru a vizualiza un model de antrenament de tip HIIT, care ajută la îmbunătățirea nivelului de fitness prin păstrarea frecvenței cardiace medii în intervalul 75% – 85%, contribuind astfel la sporirea performanțelor sportive.

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *