PENTRU A SLĂBI TREBUIE SĂ FACI SCHIMBĂRI MAJORE ÎN VIAȚA TA

ak masters, mirela fotache, alimentatie, alimentație, nutritie, nutriție, lifestyle, fitness
Foto: Mirela Fotache

În scurt timp se va împli un an de când viața mea s-a schimbat. Un an în care am învățat foarte multe lucruri, dar cel mai important că „trebuie să ne îngrijim de ceea ce mâncăm la fel cum facem cu vestimentația ori comportamentul social, altfel nu vom ajunge vreodată să ne placă să conviețuim în propriile trupuri”, așa cum spunea partenerul meu de antrenament într-un articol precedent (click aici).

De când mă știu am fost o persoană cu forme (cuvantul „gras” mi se pare prea dur, deși poate acesta ar fi termenul potrivit), fiind într-o continuă luptă cu kilogramele în plus. De-a lungul timpului am încercat tot felul de diete; am testat chiar și înfometarea, dar fără rezultate. Reușeam să slăbesc puțin după care puneam la loc din cauză că reveneam la proastele obiceiuri alimentare. Ca urmare a tuturor dietelor urmate am încercat să rămân cu obiceiuri culinare care să mă ajute să am o dietă sănătoasă și echilibrată. O singură dietă m-a disciplinat din acest punct de vedere, m-a învățat cum sa combin corect alimentele, să mănânc cât mai multe legume crude si că fructele pot fi niște gustări minunate atunci când ai poftă de ceva dulce.

Adevărata luptă a început într-o zi de luni (așa cum se încep toate dietele), pe 13 februarie 2017. Superstițioșii ar zice că 13 este o zi cu ghinion, dar pentru mine a fost una norocoasă, deoarece acela a fost momentul când am început să slăbesc și să-mi schimb stilul de viață. Toate acestea n-ar fi fost fost posibile fără sprijinul omului care a știut cum să mă motiveze.

Foarte multă lume spune că este ușor să slăbești și că este mai greu să te menții. Eu sunt însă de altă parere! Slăbitul nu este ceva care se întâmplă peste noapte, deși cred că acesta este visul orcărei persoane cu forme, și anume să poată slăbi fară prea multe sacrificii. Pentru a putea slăbi trebuie să faci schimbări majore în viața ta. Trebuie să înțelegi că fără să-ți schimbi obiceiurile alimentare și fără să introduci sportul în rutina zilnică nu vei reuși să ai rezultate. Ca să poți slăbi ai nevoie de foarte multă voință și răbdare.

Până acum ceva timp nu înțelegeam cât de important e să introduci sportul în viața ta și cât de mult te ajută să-ți schimbi metabolismul. În ultima perioadă, foarte multă lume mă întreabă cum am reușit să slăbesc. Nu am reușit singură, fără ajutorul lui Răzvan probabil că și acum încă mai eram în căutarea dietei minune. Mai mult de 70% este meritul lui, el fiind persoana care m-a învățat cât de importantă este activitatea fizică și că nu este chiar atât de greu să faci sport. La început nu a fost deloc ușor (nici mie și cred că nici lui), pentru că mereu eu eram cu „nu pot să fac asta” sau „nu mai pot”, dar el nu m-a lăsat în pace și mi-a arătat că totul e posibil. Și am putut din ce în ce mai mult și mai bine.

La început, antrenamentele mi se păreau foarte solicitante, dar de fiecare dată reușeam să le duc la bun sfârșit, asta pentru că Răzvan a știut cum să dozeze intensitatea lor în așa fel încat să nu mă facă să renunț. Nu pot spune că acum antrenamentele nu mai sunt solicitante, pentru că sunt, dar cu mult diferite de cele de la început. Acum pot susține un efort pe care n-aș fi crezut vreodată că aș fi fost capabilă. În prima lună eram obosită încă de la încălzire, dar ulterior datorită antrenamentelor am reușit să obțin o condiție fizică bună. Cu toate acestea, încă îmi este teamă atunci când îmi spune că schimbă programul. Antrenamentele le schimbă atunci când vede că deja m-am obișnuit cu exercițiile. Cred că în curând o să-mi doresc să reintroducă în antrenamente exercițiul care nu mi-a plăcut niciodată, dar cu care mă obișnuisem într-un final, și anume Jumping Jacks. Au fost mai multe exerciții pe care nu le-am agreat de-a lungul timpului din cauză că-mi era greu să le execut, în timp ce el le făcea cu ușurință. Nici acum nu prea sunt prietenă cu Burpees, cu exercițiile pliometrice sau izometrice, dar le fac. Am tot auzit în această perioadă că ceea ce nu-mi place exact acel lucru ajută la slăbirea mea, așa că-l ascult, deși mi se întâmplă des să comentez.

În afară de antrenamente, Răzvan m-a ajutat cu sfaturi în legătura cu dieta, a știut cum să mă impingă de la spate în diminețile în care îi spuneam că aș vrea să dorm în loc să merg la antrenamente și, cel mai important, m-a învățat să am răbdare în acest proces de slăbire. Cum spuneam mai sus, să slăbești nu este ușor, dar nici imposibil așa cum ajunsesem eu să cred până să încep să mă antrenez. Important este să îți dorești cu adevărat, iar de îndată ce apar rezultatele vei vedea că nu-ți vei mai dori să te oprești.

Mirela Fotache