OMS DEMONSTREAZĂ CĂ DOAR UNITATEA ACȚIUNILOR ASIGURĂ CONTINUITATE

În sincron cu noul an și noul deceniu în care am intrat, Organizația Mondială a Sănătații (OMS) prezintă cele mai urgente provocări ale sistemului de sanatate la nivel mondial. Această listă subliniază un lucru de care ar trebui sa fim deja conștienți: sistemul de sănătate nu este luat în considerare la nivelul la care ar trebui, punând în pericol atât viața însăși, cât și economia.

Omul se teme mai tare de ceea ce vine din exterior, nerealizând că ceea ce îl poate dărâma poate veni și din sens opus (din interior), de cele mai multe ori cu o putere năucitoare. Ne concentrăm în a ne apăra țara uitând că și noi, ca indivizi, avem propria luptă de dus cu factorii externi: virusurile. Așa cum menționează dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus (director general OMS), securitatea națională sanitară nu este o chestiune care să aibă legatură numai cu ministerele de sănătate. Bolile, epidemiile, virusurile sunt lupte comune, drept urmare, singura acțiune de efect este cea pe care o întreprindem împreună și pe termen lung.

Odată asumată etapa sustenabilității, este necesar să fie precedată de o decadă a acțiunii – acest lucru ar însemna să existe o finanțare națională care să asigure un sistem de sănatate puternic, dar și o mână întinsă înspre țările vulnerabile – o investiție care se va traduce prin salvare de vieți acum și de capital mai târziu. Prin urmare, anul 2030 trebuie să se oglindească ca o colaborare responsabilă între guverne, societăți și agenții internaționale ca o mare putere de a acționa „împreună”.

Sănătatea și schimbarea climatică sunt în stransă legatură, într-o relație de co-dependență și nu într-o luptă de a-și dovedi importanța pe scara urgențelor.
Care este provocarea?
„Criza climatică este o criză a sănătății”
Poluarea ucide, schimbările climatice duc la condiții meteorologice extreme, agravează malnutriția și ușurează răspândirea bolilor infecțioase. Emisiile trase la răspundere pentru încălzirea globală se fac vinovate și pentru atacurile de cord, accidentele pulmonare și bolile respiratorii cronice. Prin urmare, făcând o prioritate din a avea un aer curat îmbunătățim două mari probleme în același timp. Pentru o soluționare reală, forțele sectoarelor privat și public trebuie să colaboreze.
Ce face OMS?
În anul 2019, OMS a reușit să implice mai mult de 80 de orașe din peste 50 de țări în demersul de curățare a aerului. Ca o continuare, anul acesta urmează un demers care să implice și un set de opțiuni politice în acest sens.

Asigurarea unui sistem de îngrijire in situații de conflict si criză
Care este provocarea?
În anul 2019, cele mai multe solicitări către OMS au fost lansate de țările în care s-a înregistrat un conflict prelungit. De asemenea, au fost consemnate o serie de atacuri repetate asupra lucrătorilor din sistemul de sănatate, dar și asupra instituțiilor în sine (978 de atacuri și 193 de decese). În același timp, conflictul are drept consecință (e)migrarea, lăsându-i astfel pe oameni fără acces la sistemul de sănătate chiar și pentru ani de zile.
Cum intervine OMS?
Au fost implementate echipe medicale mobile, au fost îmbunătățite sistemele de depistare a bolilor, au fost desfășurate campanii de vaccinare și distribuire de medicamente alături de o instruire corespunzatoare a angajaților din sectorul medical. OMS are ca scop salvarea vieților, prevenția suferinței colaborând cu țări și parteneri în acest sens – ținta este aceea de a reuși o consolidare pe termen lung a sistemului de sănătate. Sistemul medical este însă doar un pion în sprijinul căruia trebuie sa vină și rezolvarea conflictelor, astfel încât fiecare verigă a lanțului să funcționeze în mod optim.

Echitabilitate în oferirea îngrijirilor medicale
Care este provocarea?
Studiile OMS aduc în atenție faptul că nivelul socio-economic este un factor extrem de important. Astfel există o diferență de chiar și 18 ani a speranței de viață între țările sărace si cele bogate, raportul arătând același lucru și în ceea ce privește bolile – se pare că bolile, precum cancer, diabet, spectrul bolilor respiratorii, au un grad de răspândire mult mai accentuat în țările mai sărace.
Ce face OMS?
OMS își propune o susținere a bazei, prin urmare intervine activ pentru o îmbunătățire a seviciilor oferite în faza de început a vieții – în asistența acordată mamei și copilului. Apoi urmărește piloni de bază la nivel primar, precum educarea la nivel nutrițional, oferirea nevoilor de baza ca și canalizare și acces la apă, dar și o grijă a sănătății mentale si a egalității între sexe. OMS face un apel către toate țările în o alocare cu 1% mai mult către sectorul de sănătate, astfel încât accesul la seviciile de bază să nu mai fie considerat un lux.

Înlesnirea accesului la medicamente
Care este provocarea?
Asigurarea medicamentației este una dintre cele mai costisitoare provocări pentru sistemul de sănătate, mai ales în țările cu venituri medii înspre mici. Asta face ca o treime din populația lumii să nu aibă acces la medicamente, vaccinuri, instrumente de diagnosticare și alte produse esențiale, lucru care pune în pericol nu numai sănătatea, dar și viața pacienților.
Ce face OMS?
2020 este anul în care organizația va fi atentă la aspectele prioritare la nivel global. Se va da deci o luptă care urmărește eradicarea falsificării produselor medicale, o luptă care să ajute ca și țările mai sărace să poată asigura produse și servicii medicale de calitate.

Oprirea bolilor infecțioase
Care este provocarea?
Pentru 2020 se preconizează că 4 milioane de oameni (marea majoritate provenind din zonele sărace) vor muri de boli infecțioase precum virusul HIV, tuberculoză, hepatită virală, malarie, boli tropicale neglijate și infecții cu transmitere sexuală. Deși rujeola și poliomielita sunt boli care pot fi prevenite prin vaccinare, în 2019 ele încă produceau decese – mai ales infantile. Lipsa de preocupare din partea țărilor care ar putea întinde o mână de ajutor, sistemele de sănătate slab dezvoltate și sărăcia sunt doar câteva dintre principalele cauze pentru care încă se întamplă astfel de lucruri.
Ce face OMS?
Există o nevoie urgentă de o mai mare implicare la nivel politic și de o creștere substanțială a fondurilor alocate sistemului de sănătate. Este nevoie de o luptă constantă de informare și educare a populației și, mai ales, de un proces care să reveleze o continuă investiție în cercetare, diagnosticare, medicamente și vaccinuri. Într-o luptă comună cu partenerii, OMS lucrează pentru a pune capăt poliomielitei – boală care fusese deja în pragul eradicării.

Pregătirea pentru epidemii
Care este provocarea?
La nivel mondial se cheltuie din ce în ce mai mult pentru a trata/ameliora o boală sau o situație decât pentru a le preveni. Pe viitor ne putem aștepta la apariția unui nou virus – cel mai probabil o tulpina de gripă, la care majoritatea nu avem imunitate. Nici măcar nu mai este o problemă de „dacă”, ci de „când” și „unde”. În strânsă legătură cu problema climatică sunt duse la nivel de urgență și bolile ce se răspândesc din pricina migrației țânțarilor.
Ce face OMS?
O relație de cooperare mult mai strânsă la nivel internațional, un accent puternic pus pe pregătirea internă pentru astfel de situații și o creștere a bugetului disponibil sunt doar câteva dintre cele șapte etape concrete găsite de OMS.

Protejarea oamenilor vis-a-vis de produsele periculoase
Care este provocarea?
Uneori lipsa alimentelor, alteori o dietă bazată pe o alimentație nesănătoasă sunt responsabile pentru aproape o treime din bolile din ziua de astăzi la nivel global. Sărăcia face ca înfometarea să fie chiar o armă activă în zonele de conflict, asta în timp ce în altă parte a lumii, alimentele bogate în zahăr, grăsimi saturate și sare duc la un nivel crescut obezitatea și diabet. Câtă vreme țigările electronice rămân sub spectrul dubiului, fumatul rămâne și el o problemă îngrijorătoare.
Ce face OMS?
OMS încearcă o remodelare a sistemelor alimentare cu scopul de a oferi diete sănătoase pe termen lung. Astfel, se angajează ca în viitorul apropiat să elimine atât grăsimile nesaturate, cât și să impună un mai bun control asupra consumului de tutun.

Investiție în oamenii care ne protejează (sănătatea)
Care este provocarea?
La nivel mondial, un buget mic investit în educarea, plasarea si asigurarea unui venit al forței de muncă din domeniul sănătății a dus la o criză de servicii în acest domeniu. Această criză ia amploare mai ales pentru că aduce cu sine un serviciu de sănătate precar.
Ce face OMS?
Pentru că lumea nu poate înainta cu un sistem al sănătății pus la zid, OMS dedică anul 2020 asistenților și moașelor și încurajează investițiile în sănătate, competențe și locuri de muncă – fiind prioritare și salariile decente.

Protejarea adolescenților
Care este provocarea?
Accidentele rutiere, virusul HIV, sinuciderea, infecțiile respiratorii, violența sunt doar câteva dintre efectele consumului de alcool, al tutunului, al consumului de droguri și al sexului neprotejat. Consultând datele, toate aceste cauze cresc riscurile deceselor, cifrele relevând un număr anual de peste un milion de decese ale copiilor cu vârste cuprinse între 10-19 ani.
Ce face OMS?
În 2020, OMS va face o serie de demersuri care au scopul de a promova sănătatea mintală a adolescenților, sperând astfel la o abordare mult mai asumată a cauzelor ce duc la deces. În astfel de situații, educația înseamnă responsabilizare, iar responsabilizarea duce la o asumare a acțiunii.

Câștigarea încrederii publice
Care este provocarea?
Încrederea este cea care îi face pe pacienți să se lase pe mâna medicilor, sa prețuiască sfaturile primite. Punctual, putem numi dintr-un foc trei: respectarea tratamentelor, folosirea prezervativelor și acceptarea vaccinului. Dezinformarea aduce cu sine îndoială și neîncredere, care, la rândul lor, devin un factor de o importanță majoră – avem drept exemplu mișcarea anti-vaccinare care a atras dupa ea o serie de decese care ar fi putut fi prevenite.
Ce face OMS?
OMS are ca scop consolidarea asistenței medicale primare, ceea ce ar duce la o mai ușoară accesare a informațiilor într-un cerc bazat pe încredere – oamenii ar putea cere informații de la un medic în care au încredere, din propria lor comunitate. Facebook si Pinterest devin si ele platforme folosite ca unelte de informare în sfera problemelor de sănătate și a vaccinurilor. Vorbim deci de o investiție în sisteme mai bune de informare care să fie trecute în folosul comunității.

Utilizarea noilor tehnologii
Care este provocarea?
Noile tehnologii vin în ajutorul nostru având capacitatea de a preveni, diagnostica și trata mult mai multe boli decât înainte. Ca orice noutate, însă, tehnologia vine la pachet și cu o nevoie de înțelegere mai profundă – până la urmă, este vorba despre chiar puterea de a crea noi organisme.
Ce face OMS?
În 2019, OMS a înființat comitete consultative pentru editarea genomului uman și al sănătății digitale, reunindu-i pe cei mai importanți experți pentru analiza probelor și oferirea de îndrumări. Pentru a duce puterea inovației mai departe, OMS colaborează cu țări în vederea dezvoltării și implementării noilor resurse.

Aducerea la un nivel standard de bază a serviciului medical
Care este provocarea?
Într-o lume în care accesul la apă potabilă, la canalizare și la igienă (WASH) nu este încă o normalitate nici măcar pentru unitățile sanitare, este lesne de înțeles că îngrijirile acordate sunt în raport direct cu posibilitățile.
Ce face OMS?
La nivel global, serviciile de bază WASH vor fi un bun pus la dispoziția oricăror servicii medicale până în anul 2030 – declară OMS. În prezent, OMS și partenerii săi lucrează deja în acest scop cu 35 de țări.

Diana Sarandan
Autoarea articolului poate fi contactata la adresa de e-mail: dbsarandan@gmail.com

Foto: Facebook World Health Organization (WHO)