NE ÎNVÂRTIM ÎNTR-UN CERC DIN CE ÎN CE MAI MARE

ak masters, ashihara, karate, ashihara karate, ashihara-karate, sport, taekwondo, kyokushin, kudo, new style, ashihara new style, ashihara karate new style, ashihara-karate new style, arte martiale, arte marțiale, enshin, enshin karate, enshin-karate

Sunt perioade când ai inspirație și există unele când nu se leagă niciun subiect de niciun predicat. Adevărul este că nici organizațiile astea internaționale nu sunt de ajutor: multe, dar degeaba! Ai jucat vreodată „mațe încurcate”? Exact așa este lumea mondială a artelor marțiale. Urmăresc online foarte multe structuri globale, dar în special pe cele din România, și nu se întâmplă absolut nimic interesant. O multitudine de materiale (text, foto și video), dar fără „consistență” (plictisitoare și oportuniste).

Majoritatea stilurilor de arte marțiale moderne au derivat din unele de bază, după care viitorii fondatori s-au certat pe ciolan până când au transformat totul în așa fel încât nu mai înțelegi nimic. Dacă ești un simplu spectator, îți va fi foarte greu să înțelegi care este diferența dintre, spre exemplu, Taekwondo WTF și Taekwondo ITF, dintre Kyokushin IKO-1 și Kyokushin IKO-2, dintre Ashihara-Karate și Enshin-Karate. dintre Kudo și Ashihara-Karate „New Style” ș.a.m.d. Corcituri…

Însă un alt aspect este mai trist, și anume faptul că ei – în lumea lor – au grave probleme existențiale și comportamentale, atitudini arogante și moraliste, percepându-se precum niște guru deținători ai adevărului suprem, pe când ceilalți (cu opinii diferite) sunt niște „fake” inutili. Vorbesc ei despre ei înșiși ca și cum ar fi niște somități inviolabile (exemplificare: „Eu, Răzvan, felicit AK MASTERS pentru tot ceea ce a făcut până în prezent”… greață totală!!!). Mari maeștri, deși majoritatea n-a inventat nimic, ci doar a avut șansa de a profita de un context favorabil și, punând mâna pe carafă, a turnat din conținut într-un pahar, i-a creat un design frumos și s-a prezentat în fața lumii ca un inventator incredibil. De aici și raportarea la karate ca la un stil de viață; într-adevăr, unora artele marțiale le oferă un stil de viață, iar atunci când ceva îți aduce bani, profiți, nu? (rezultatele financiare ale cluburilor le puteți accesa aici).

Facem ierarhii. Acordăm distincții. Organizăm competiții. Încercăm să manipulăm regulamentele și să aburim sportivii prin omologarea unor rezultate banale și inutile. Dar scapă cel mai important aspect: s-a întrebat cineva de ce place fotbalul atât de mult? Pentru că este simplu! Spectatorilor nu le trebuie studii de specialitate pentru a înțelege regulamentul, iar sportivilor le creează un sentiment special faptul că toată atenția publicului este asupra lor. În schimb artele marțiale ce oferă? O grămadă de suprafețe / probe de concurs și reguli peste reguli (ai putea scrie o lucrare de licență pornind de la numai o singură chestiune). Acesta consider că este motivul pentru care pur și simplu ne învârtim în cerc. Unul din ce în ce mai mare, ce-i drept, însă cu apucături exclusiviste: „special pentru cunoscători și mai ales pentru fanatici”, vorba poetului (BUG Mafia – 40 kmh).

Foto: unsplash.com