#MOTIVAȚIONAL: FERICIREA ESTE PERSPECTIVA DIN CARE PRIVEȘTI PAHARUL UMPLUT PE JUMĂTATE. OBLIGATIVITATEA PĂRINȚILOR

ak masters, ashihara, karate, ashihara karate, petrica bulmaga, motivational, sport, arte martiale, full-contact, centura neagra, centuri negre, impression, ato tamashi
Foto: unsplash.com

Deja a devenit o tradiție ca, la fiecare început de an, sensei Petrică Bulmagă să programeze examinarea practicanților deținători ai gradelor superioare (minimum 4 kyu). Pentru mine a fost al doilea an consecutiv când am fost prezent la o asemenea testare. La fel ca în relatarea anterioară (click aici), nu mă voi concentra asupra metodologiei, deoarece lucrurile sunt destul de standardizate, incluzând un program de forță, tehnică de bază, lucru cu partener, sabaki și, bineînțeles, kumite, probă mai degrabă așteptată de către spectatori, decât de sportivi. La final au fost acordate două centuri negre, lui Denis Bîrleanu (Ato Tamashi Pitești) și lui Gabriel Demeny (Impression București).

ak masters, ashihara, karate, ashihara karate, arte martiale, full-contact, petrica bulmaga, clubul impression, impression, impression bucuresti, sensei, sensei petrica bulmaga, petre bulmaga, bulmagaSensei Petrică Bulmagă, înainte de începerea examinării: „Ashihara-Karate este un stil care pune accent în principal pe forță și viteză în aplicabilitate, voi simțind aceasta pe propria piele de-a lungul timpului. Pentru mine contează și acuratețea tehnicii. Tocmai de aceea de multe ori «jonglez» ușor cu aceste elemente. În schimb, atunci când mă refer la kihon, kata și kumite, între toate acestea trebuie să existe o înlănțuire, chiar dacă imperfectă. Din punctul meu de vedere, la gradele 3, 2 și 1 kyu puteți rămâne toată viața. Nimeni nu face vreo presiune pe voi pentru a le obține, ogoliul și mândria îndemnându-vă să veniți o dată pe an la verificare. Responsabilitatea rezultatului vă aparține în totalitate, deoarece trebuie să conștientizați că deveniți exemple pentru începători. Astfel, este important să reușiti, dar – în caz contrar – trebuie să știți cum să gestionați eșecul, fiindcă acesta este cel mai dificil de acceptat. Contează să te ridici, să te aduni, să elimini greșelile și să devii ulterior mai bun. Nu fiți răutăcioși și nu vă penalizați prea aspru atunci când aveți de-a face cu un insucces. Aveți răbdare cu voi înșivă!”

Generațiile se schimbă. Tinerii, având mai multe alternative în prezent, se raportează la orice activitate pe care o fac diferit față de cei de acum câțiva zeci de ani. Iar Ashihara-Karate nu face excepție! Aceasta nu înseamnă că nu sunt valoroși, ci mai degrabă că li s-au dezvoltat anumite abilități și trăsături specifice ce au contribuit la dezvoltarea unui alt tip de inteligență, mai… multidirecțională, aș numi-o. Nu mai este atât de perfecționistă precum, poate, cea a părinților. Acest lucru s-a observat chiar în timpul examinării, când tatăl și fiul au intrat în formație având același scop: gradul 1 kyu. Cum spuneam și în șapou, proba de kumite este cea care stârnește cel mai mare interes, fiind și cea mai imprevizibilă, deoarece în cadrul acesteia se vede clar din ce „aluat” este făcut practicantul, în special din punct de vedere al stabilității mentale, al autocontrolului, al strategiei și al capacității de a-și planifica drumul până la linia de final. Restul constituie strict o formalitate dacă contextualizăm cu experiența acumulată de fiecare sportiv în parte până în acest moment. Revenind, fiul la un moment dat a încasat o lovitură de pumn la nivelului abdomenului / plexului solar, pe care a resimțit-o, dar s-a străduit să ducă lupta la bun sfârșit. Tatăl, în schimb, observând aceasta, s-a dezlănțuit precum un vulcan în timpul erupției, manifestându-se zgomotos și uitând scopul pentru care se afla în formație…

PlayPause
previous arrownext arrow
Slider

De multe ori am observat la părinți multă determinare și (uneori) adversitate. Și nu cred că este corectă! Această presiune continuă ca urmașii lor să fie perfecți îmi creează imaginea unor neîmpliniri psihologice. N-o spun cu răutate și nu doresc să se interpreteze eronat, dar cel mai bine ar fi ca tinerii să fie lăsați să-și găsească propriul drum în viață, iar în ceea ce privește Ashihara-Karate, propria formă de manifestare sportivă. Tatăl meu, spre exemplu, a fost prezent la toate competițiile din adolescența mea, asistând chiar la singurul KO pe care l-am încasat (într-o semifinală de campionat național, la începutul anilor 2000), când două lovituri de mawashi jodan pur și simplu au șters complet din memoria mea întregul meci, fiind nevoit să vizionez înregistrarea pentru a realiza ce s-a întâmplat. De asemenea, la proba de kumite din cadrul examenelor întotdeauna ieșea din sală și revenea la final, excepția fiind când am promovat la gradul 2 dan, pentru că atunci sensei Petrică Bulmagă a împărțit practicanții în două grupe și a fost păcălit de aclamațiile primite de membrii celei dintâi. Deci, îmi dau seama că este dureros să-ți vezi copilul cum se chinuie în diverse împrejurări, însă experiențele pe care le va acumula până la destinație vor valora cu mult mai mult decât scurtătura pe care tu, părintele, i-o arăți. Responsabilizează-l, iar când întâmpină dificultăți, îndrumă-l, dar nu-ți folosi statutul pentru a-l constrânge. Copiii din zilele noastre nu sunt proști; adulții în schimb uită să păstreze contactul cu realitatea în formele ei de manifestare cotidiană specifice generației actuale. Fericirea trebuie să se observe în privirea copilului care a ajuns la maturitate și s-a descoperit pe sine însuși. Pe chipurile părinților este obligatoriu să se vadă, în schimb, iubirea pentru fiu sau fiică indiferent dacă a reușit ori a eșuat, într-o activitate anume sau chiar în viață, per ansamblu. Aveți încredere în copii, deoarece cu siguranță vor găsi drumul spre împlinire.

Pentru a vizualiza toate fotografiile de la examinare, click aici!