MAI CAMPION ESTE CINEVA CARE TRECE DE LA 10 LA 11 FLOTĂRI, DECÂT ALTCINEVA CARE FACE CONSTANT 100

ak masters, ashihara, karate, ashihara-karate, ashihara karate, arte martiale, sport, full-contact, full contact, motivational, campion, flotare, flotari, dezvoltare, evolutie, succes, performanta, performanta sportiva, lifestyle
Foto: Pixabay

Sunt o personalitate destul de schimbătoare. Poate din cauză că tind spre perfecționism. Dar nu este unul absurd, ci controlat, în sensul că-mi dau seama când exagerez. Iar atunci mă opresc! Această „graniță” nu este o formulă matematică, exactă, aplicabilă oricui; ține mai mult de bucuria oferită de sport. Activitatea fizică generală, în care să fie incluse elemente din Ashihara-Karate, constituie „rețeta” succesului pentru o viață activă indiferent de vârstă. Artele marțiale full-contact reprezintă cele mai bune modalități de îmbunătățire a nivelului de fitness, ci nu ridicarea greutăților, alergările, aerobicul ș.a.m.d. De ce? Pentru că asupra practicantului se exercită atât o acțiune dinspre interior spre exterior (lovesc), cât și una dinspre exterior spre interior (încasez), pe când toate celelalte sunt unidirecționale.

De la vârsta de 18 ani am decis să pun în aplicare pe mine însumi propriile metode de antrenament (click aici, aici, aici, aici și aici). Presiunea a fost enormă, fiindcă de buna lor funcționare depindea nu numai succesul meu, dar și al celor cu care mă pregăteam. Este foarte dificil să faci oamenii să creadă în propunerile tale dacă nu constitui tu însuți un exemplu concret că ele dau rezultate. Tocmai de aceea sălile instructorilor cărora le place acțiunea sunt mai goale decât ale celor care au înlocuit costumul business cu karate-gi. Bucuriile sufletești ale recunoștinței pe care n-o cauți, dar care totuși se manifestă, sunt mult mai valoroase decât avantajele pecuniare.

Îmi stârnește chiar și acum emoție rememorarea momentului când, cred că undeva până în 2009, am pus punct primei mele grupe cu care mă antrenam. Crezusem că mă pregătisem din timp pentru această despărțire, dar orice stăpânire de sine a pălit în fața lacrimilor oamenilor cu care am împărțit mulți ani același tatami. De multe ori mă întreb: a contat vreodată ceva din ceea ce am făcut în Ashihara-Karate? Iar atunci în gând îmi apar persoanele care-și aduc aminte, spre exemplu, de ziua mea de naștere după poate mai bine de un deceniu de la ultima interacțiune fizică. De asemenea, îmi trec prin memorie cuvintele mamei unui băiețel care mi-a mărturisit la un concurs național că acesta nu ratează nicio evoluție a mea. Într-adevăr, sportivii au calitatea de a fi percepuți ca modele și trebuie să fim conștienți de responsabilitatea pe care o au în raport cu generațiile tinere. Poziționarea AK MASTERS în acest „peisaj” internațional Ashihara-Karate nu este eronată, așa cum este uneori privită, ci reprezintă manifestarea unui individ căruia nu i se poate reproșa faptul că nu cunoaște fenomenul. Și tocmai, pentru că-i este familiar, cu maturitate recomandă practicanților să se detașeze de impunerea unor obiective în care nu se regăsesc. Competițiile nu trebuie să constituie un scop, fiindcă nu sunt pentru oricine și, în plus, sunt costisitoare, pe când o viață sănătoasă prin sport este obligatorie pentru evoluția umană, chiar dacă – pentru unii – activitatea fizică înseamnă strict Ashihara-Karate.

Eu am fost un sportiv care, la juniori, mai mult a „înțepat” podiumul, dar la seniori lucrurile s-au schimbat (am explicat mai sus motivul). Nimic nu iese bine din prima, însă eșecul de astăzi reprezintă succesul de mâine. Adaptarea continuă a metodologiei constituie „fundamentul”; nu este universal, deoarece toți cei care în anul respectiv n-au ieșit campioni, data viitoare vor dori să atingă prima treaptă a podiumului. Marii campioni nu rămân blocați în amintirea unui succes, nici în cea a unui eșec. A fi campion nu înseamnă câștig și glorie. A fi campion presupune evoluție, autodepășire și detașare de clasament. A fi campion nu impune depunerea vreunui efort pentru a contesta rezultatul unei competiții, pentru că astfel poți rămâne captiv într-o clipă anterioară și ratezi șansele viitoare. Dezamăgirile fac parte din viețile sportivilor de performanță; cu ele conviețuim lungi perioade de timp. Victoriile reprezintă simple „accidente”, care ne confirmă că am învățat din experiențele eșecurilor. De aceea, poziționarea de partea sănătoasă în ceea ce privește activitățile fizice întreprinse ne poate salva din labirintul Ashihara-Karate ce ne este impus imperativ.

Faceți orice cu plăcere și, cel mai important, nu vă constrângeți voi înșivă în stereotipuri care nu vă aparțin; numai în felul acesta aveți șanse de a reuși! Oricine se poate îndoi de voi, dar acestui oricine nu-i aparțin visele voastre. Acest pronume posesiv trebuie să aibă un efect puternic pentru a nu vă îndepărta de obiectivele avute, oricât de banale ar fi pentru lume. Dacă eu reușesc într-o zi 11 flotări în loc de 10 (câte fac de obicei), pentru mine constituie o victorie uriașă, mult mai mare decât a cuiva care face constant 100. De ce? Fiindcă evoluez, mă dezvolt și devin mai bun! Omul n-are nevoie de rezultate, ci de calitate sufletească incontestabilă. Oamenii trebuie să servească oamenilor, nu intereselor acestora.