JOCURILE OLIMPICE SE VĂD CEL MAI BINE LA TELEVIZOR

Foto: Pixabay

Puterea unei organizații stă în cifre. Iar un exemplu în acest sens este dat de World Karate Federation (WKF) care, în 2017, a înregistrat o creștere importantă a numărului de sportivi participanți în toate competițiile. Potrivit comunicării oficiale (click aici), campionatele „Karate 1” au consemnat o medie de 900 de sportivi per eveniment, peste 1.700 de persoane au fost înregistrate în cadrul concursurilor continentale, iar 2.100 de karatiști au luat parte la tabăra dedicată tinerilor. Cifre impresionante cu doi ani înainte de debutul acestei discipline la Jocurile Olimpice, desfășurate în Japonia.

Singura organizație de Ashihara-Karate care, până în prezent, și-a manifestat dorința de implicare în cadrul evenimentelor de la Tokyo este Ashihara Karate International (AKI). Astfel, în data de 13 ianuarie a.c. a avut loc o ședință pe a cărei agende s-a aflat și această chestiune. Momentan, n-au fost comunicate rezultatele discuțiilor. Din punctul meu de vedere, ar fi păcat ca un eveniment de o asemenea amploare să fie trecut cu vederea de toate organizațiile mondiale de Ashihara-Karate, și în special de New International Karate Organization (NIKO), care-și are sediul chiar în țara gazdă a următoarelor Jocuri Olimpice. Este nevoie de implicare pentru ca cea mai importantă competiție din lume să fie accesibilă și sportivilor practicanți din zona full-contact, ci nu doar ca aceștia să trăiască cu sentimentul de tristețe că poate dacă ar fi ales un alt stil de arte marțiale, ar fi avut și ei șansa participării la un eveniment care, cu adevărat, te pune pe lista înaltei performanțe. Deși, contextualizând cu faptul că mișcarea Ashihara-Karate la nivel mondial nu are o organizare precum WKF sau Judo, cu o structură competițională pe clasamente ale sportivilor realizate pe baza punctelor obținute în urma participării la diverse concursuri, totul rămâne un deziderat, ca să nu folosesc termenul de utopie.

Până la atingerea de obiective mărețe, vă transmit faptul că Federaţia Română de Arte Marţiale a publicat, recent, valoarea cotizaţiilor și a taxelor pentru anul 2018. Astfel: viza anuală pentru sportiv este de 40 lei, iar taxa pentru înscrierea unui sportiv în competiţie va fi de 30 lei/probă, în creștere cu 10 lei faţă de anul trecut, ceea ce s-ar putea răsfrânge asupra taxelor de participare la campionatele naţionale. Acest lucru rămâne de văzut la momentul anunţării oficiale. Lista completă a cotizaţiilor poate fi accesată aici.

De asemenea, Direcția pentru Sport și Tineret a Municipiului București (DSTMB) și-a suspendat temporar activitatea din cauza lipsei de personal, instituția exercitându-și în prezent numai atribuții de îndrumare și consiliere până la ocuparea posturilor vacante conform legislației în vigoare (detalii aici). DSTMB este un serviciu public deconcentrat al Ministerului Tineretului și Sportului (MTS), cu personalitate juridică, și are ca obiect principal de activitate organizarea și desfășurarea acţiunilor de și pentru sport și tineret, a acţiunilor culturale, artistice, distractive, educative, turistice interne și internaţionale, sportive și de agrement pentru copii și tineri. În acest context, coroborat și cu declarațiile ministrului Marius Dunca de la sfârșitul anului trecut referitoare la sportul de performanță, așteptăm cu interes bugetul MTS pentru anul curent (am mai vorbit despre acest subiect aici). Voi reveni cu informațiile financiare la momentul comunicării acestora.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *