LAURENȚIU ILIESCU: „Sănătatea înseamnă să fii echilibrat în toate aspectele vieții, astfel încât la 50 de ani să nu ajungi extenuat. Ne place să credem că sălile noastre ocupă al treilea loc în viețile clienților”

ak masters, laurentiu iliescu, laurențiu iliescu, sport, fitness, worldclass, world class, lifestyle, group fitness, sanatate, sănătate, nutritie, nutriție, alimentatie, alimentație, stil de viata, stil de viață, antrenor personal, move on

Laurențiu Iliescu ne descoperă câteva „secrete” ale industriei „sportului de clasă mondială”, așa cum îi place lui să spună. În prezent, activitatea lui profesională presupune antrenamente de group fitness / personale (PT), coordonarea instructorilor de clase și profesor în cadrul școlii Move On. Din cele aproximativ 20 de concepte pe care clubul la care lucrează le oferă publicului, Laur poate preda 15, ceea ce-l face unul dintre cei mai compleți profesioniști din industria națională specifică.

„Dacă ar fi să mă autodescriu, aș zice că sunt foarte pasionat de ceea ce fac!” Așa a început discuția noastră. Apoi a completat: „La World Class, schimbăm viețile oamenilor și facem o treabă foarte bună având în vedere faptul că beneficiile se simt din punct de vedere financiar. Mulți spun că muncesc în industria de fitness numai din pasiune, dar trebuie să fim realiști: o fac în principal pentru bani, fiindcă este un job, numai că unii sunt, în schimb, mai dedicați. În fitness, banii se câștigă relativ ușor.” Această afirmație poate fi susținută de numărul mare al celor ce doresc să se acrediteze ca instructor. Care ar fi calitățile necesare pentru a reuși în această industrie? „În primul rând, trebuie să dai dovadă de multă seriozitate și să te perfecționezi continuu. Apoi, este obligatoriu să fii un adevărat profesionist, deoarece astfel îți vei face un renume de persoană potrivită prin intermediul căreia cineva își poate atinge obiectivele”, a mărturisit specialistul. El a adăugat că succesul în industria de fitness este condiționat de capacitatea de a vinde, fiind necesare următoarele trăsături de personalitate: încrederea în sine, stăpânirea informațiilor și abilitatea de a răspunde corect la o serie interminabilă de întrebări care încep cu „de ce?”.

GROUP FITNESS PENTRU EXPERIENȚĂ, „PT” PENTRU PERSONALIZARE
Deși specialitatea lui Laur constă în group fitness, el are și câțiva clienți pe care-i antrenează personal. Cum ar caracteriza aceste două activități? „Sunt diferite! Optezi pentru PT atunci când dorești să-ți atingi niște obiective proprii, ceea ce cu greu obții în cazul claselor, fiindcă – în timpul scurt disponibil – nu te poți ocupa de fiecare în parte. Referitor la group fitness, trebuie să le oferi clienților o experiență unică, frumoasă, distractivă; există un fel de impulsionare colectivă ce face special acest gen de antrenamente”, a precizat multiplul campion mondial. Totuși, interlocutorul meu conștientizează faptul că numărul mare de oameni din cadrul claselor de grup se datorează și faptului că reprezintă un avantaj inclus în abonament, pe când pentru a beneficia de un PT trebuie să plătești suplimentar. De asemenea, el consideră că sunt clienți cărora nu le place, spre exemplu, a fi atinși de altcineva, care poate după o zi la serviciu nu mai au chef de socializare, iar atunci group fitness constituie cea mai bună opțiune.

„De când am devenit coordonator de group fitness în cadrul World Class, viața mea s-a schimbat. Dacă înainte, activitatea mea presupunea clase doar dimineața și seara, acum trebuie să aloc timp și pentru sarcinile administrative. Am mereu laptop-ul cu mine, iar când apar probleme, trebuie să le rezolv în așa fel încât clienții să nu aibă de suferit, chiar dacă uneori înseamnă să țin eu însumi clasele în locul instructorului care nu poate ajunge.”

INVESTIȚIE RELATIV MICĂ, DAR CU BENEFICII IMENSE
Flavius Predoi afirma într-un interviu că doar 7,5% din populația României face constant sport. Laurențiu Iliecu cum percepe realitatea? „Să știi că lumea a început să fie din ce în ce mai activă. Am discutat, de-a lungul timpului, cu oameni care și-au început cariera în această industrie în urmă cu 20-30 de ani și toți sunt de părere că activitatea de fitness a evoluat. Atunci însemna să te duci la sală și să tragi de fiare, pe când în zilele noastre a luat o altă «înfățișare». În prezent, World Class are peste 70.000 de clienți, iar în ultimii trei ani a existat un adevărat «boom». Când am intrat eu în acest club, erau numai cinci locații; acum sunt 36 și probabil expansiunea va continua”, a comunicat maestrul emerit. Dar acest context nu este oare favorizat și de creșterea economică din ultima perioadă? În cazul în care ar apărea o nouă criză, conștientizează oamenii importanța păstrării sportului în viețile proprii sau va fi primul lucru la care vor renunța când își vor ajusta cheltuielile? „Eu consider că World Class oferă tuturor opțiuni pentru a nu renunța la sport. Avem multe abonamente corporate la prețuri foarte bune și îmi place să cred că nu va reprezenta un impediment pentru oricine, indiferent de situație, să concluzioneze că nu trebuie să renunțe la activitatea fizică. Din câte am observat, mentalitatea s-a schimbat”, a evidențiat partenerul meu de conversație.

„Cluburile mari de fitness îți oferă, comparativ cu cele de cartier, varietate. Nouă ne place să credem că sălile noastre ocupă al treilea loc în activitatea cotidiană a clienților, după casă și serviciu.”

ak masters, laurentiu iliescu, laurențiu iliescu, sport, fitness, worldclass, world class, lifestyle, group fitness, sanatate, sănătate, nutritie, nutriție, alimentatie, alimentație, stil de viata, stil de viață, antrenor personal, move on
Foto: Facebook Laurențiu Iliescu

SPORTUL NU REZOLVĂ PROBLEMELE DE SĂNĂTATE
În general, sportul este perceput ca una dintre modalitățile prin intermediul căreia poți rezolva probleme de sănătate. Cât de corectă este această abordare? „Destul de greșită! Dacă ne referim, spre exemplu, la durerile de spate, ele se remediază atâta timp cât are loc o întărire a musculaturii zonei respective; dacă revii la sedentarism, recidivează. Aspectele privind sănătatea se rezolvă consultând un doctor. O abordare corectă ar fi, din punctul meu de vedere, faptul că – prin activitate fizică – îți îmbunătățești postura, rezistența ș.a.m.d.”, a declarat specialistul. Atunci care este marele avantaj al sportului? Interlocutorul meu: „Când cineva intră într-o sală înseamnă că este decis să facă o schimbare în viață. Per ansamblu, bărbații vor hipertrofie, iar femeile – slăbire. Puțini se gândesc la chestiuni precum îmbunătățirea condiției fizice ori a rezistenței musculare, dar în timp beneficiile se vor observa, cum ar fi faptul că nu mai obosesc atât de repede când alerg după autobuz sau când urc treptele unei scări.”

PT SAU NUTRIȚIONIST? ORI UNA, ORI ALTA, NU AMÂNDOUĂ
Poți avea rezultate fără o alimentație potrivită? „Nu! În toate aspectele vieții trebuie să dai dovadă de echilibru. Am întâlnit situații în care persoana respectivă spunea că face sport ca să poată mânca absolut orice, dar în timp n-a reușit să slăbească, ci doar a înregistrat o ușoară creștere a musculaturii și o oarecare sporire a rezistenței fizice”, a precizat campionul român. Atunci de unde ar trebui să pornească cineva ce dorește să-și îmbunătățească stilul culinar? „Din cauză că nu sunt nutriționist, nu pot acorda sfaturi în acest sens. Cred că poți începe de la lucruri simple: mănâncă cât mai puțin fast food, nu consuma prăjeli sau alcool în cantități mari etc. Eu nu-mi permit, nici măcar față de clienții mei, să-i îndrum în ceea ce privește alimentația, dar le recomand ca, în cazul în care sunt interesați de această chestiune, să consulte un medic nutriționist ori specializat în boli de nutriție, să-i zică ce tipuri de antrenamente face cu mine, iar atunci cu siguranță vor fi informați în direcția cea mai bună pentru ei”, a comunicat coordonatorul de group fitness.

„Pentru mine, «Be healthy with me» înseamnă să fii echilibrat în absolut toate aspectele vieții, astfel încât dimineața, când te trezești, să nu simți dureri musculare/articulare, capul să nu te doară, să nu te stresezi peste măsură pe parcursul zilei, iar la 45-50 de ani să nu ajungi pur și simplu extenuat.”

Am observat că interocutorul meu face o delimitare precisă între cineva care-și ia o acreditare de nutriționist și un medic nutriționist. „Primul poartă denumirea de tehnician nutriționist, având o abordare simplă a lucrurilor: alimentele au atâtea calorii, tu vrei să slăbești atât, deci ar trebui să mănânci atât, uite un program și asta este! Pe când un medic specializat în boli de nutriție ține cont de mult mai multe chestiuni, precum starea de sănătate a pacientului, iar astfel îi oferă acestuia niște recomandări pertinente”, a anunțat fostul sportiv de performanță. Deși este conștient că mulți îmbină calitatea de antrenor personal cu cea de tehnician nutriționist, interlocutorul meu consideră că aceștia se supun unor riscuri profesionale, deoarece poți oricând eșua din cauză că nu ai posibilitatea de a controla în totalitate ce mănâncă clientul, iar în caz de eșec, se expun criticilor, imaginea lor având ulterior puternic de suferit.

ak masters, laurentiu iliescu, laurențiu iliescu, sport, fitness, worldclass, world class, lifestyle, group fitness, sanatate, sănătate, nutritie, nutriție, alimentatie, alimentație, stil de viata, stil de viață, antrenor personal, move on
Foto: Facebook Laurențiu Iliescu

ȘTIINȚA DIN SPATELE PROGRAMELOR LES MILLS
Am observat în ultimii ani un interes imens pentru convențiile de fitness. De ce au succes asemenea evenimente? „Nu au loc multe astfel de manifestări sportive în România. World Class, spre exemplu, organizează cinci sau șase. Cred că oamenii sunt interesați de ele în principal datorită antrenorilor internaționali ce urcă pe scenă și a conceptelor interesante ce sunt puse în practică în zilele respective. Totodată, apartenența la grup, socializarea, distracția, faptul că poți veni însoțit de prieteni, totul creează o atmosferă mișto. Nu în ultimul rând, existența unor concursuri cu premii substanțiale, cum ar fi câștigarea unui curs Les Mills, pot constitui un argument pentru a participa la o convenție de fitness”, a afirmat antrenorul. Având în vedere că interlocutorul meu a făcut referire la programele Les Mills, am profitat de ocazie pentru a afla de la el motivele pentru care, în ultima vreme, acestea se bucură de succes. „Lucrurile sunt simple: utilizează știința în potențarea rezultatelor sportive. Tot pachetul, de la exercițiile pe care le faci și până la muzica pe care o alegi, funcționează în logica expusă anterior. Iar pentru faptul că se schimbă coregrafia la un interval de trei luni, face din Les Mills un program dinamic, ce nu-i permite organismului să ajungă în monotonie musculară”, a punctat partenerul meu de conversație.

FEBRĂ MUSCULARĂ, DAR CU ZÂMBETUL PE BUZE
Deși la începutul acestui material publicistic interlocutorul meu a afirmat că procentul celor care includ sportul în rutina săptămânală se află pe un trend ascendent, există totuși un număr destul de mare de oameni sedentari. „Foarte mulți spun că nu au timp; eu cred însă că sunt doar… comozi. Din păcate, noi – în calitate de profesioniști – nu-i putem «salva» decât dacă ei manifestă dorință; concret, înseamnă să pășească în sală. World Class încearcă să ofere tuturor o experiență plăcută, acordând o atenție sporită începătorilor. Uneori mă amuz când văd în grupele mele pe cineva timorat, stând într-un colț, iar aflând că se află întâia oară la clasă, adaptez antrenamentul în așa fel încât să-și dorească să revină. Omul trebuie să plece din sală cu zâmbetul pe buze, dar să simtă că a lucrat”, a declarat coordonatorul de group fitness. Mergând pe ideea sedentarismului: sport acasă sau într-un club specializat? „Cred că cea mai bună variantă ar fi, în prima fază, timp de minimum doi ani, pentru a te familiariza cu exercițiile și a le face corect, cea profesionistă. Dacă ești începător și faci sport la domiciliu, te privezi de posibilitatea de a primi feedback; sunt șanse mari să efectuezi exercițiile greșit, iar astfel îți periclitezi sănătate”, a concluzionat Laurențiu Iliescu.

„N-am visat vreodată să ajung coordonator de group fitness. În schimb, mi-am propus acum cinci ani, când mi-am început cariera la World Class, să devin unul dintre cei mai buni. Am investit foarte mult în mine, procesul de învățare fiind continuu. Nu știu ce-mi va rezerva viitor, însă sunt conștient că se poate mai mult.”

Scroll Up
error: Conținutul este protejat!