DAN MĂTUȘEA: „ÎN NIKO AM GĂSIT ESENȚA ASHIHARA-KARATE ȘI VOI RĂMÂNE AICI DATORITĂ VALORILOR MELE MORALE. NU ESTE O ORGANIZAȚIE CARE DOREȘTE NEAPĂRAT SĂ VÂNDĂ, PRECUM CELELALTE”

ak masters, ashihara, karate, ashihara karate, full-contact, arte martiale, interviu, dan matusea, ares dojo, ares dojo dm, sport, niko, new international karate organization, romania, korona sports center

Am profitat de ziua liberă din 24 ianuarie a.c. pentru a mă deplasa în municipiul Brașov și a discuta cu sensei Dan Mătușea, centură neagră 3 dan NIKO (New International Karate Organization), antrenorul lotului național Ashihara-Karate și fondatorul Clubului Sportiv Ares Dojo DM. Deși nu reprezintă unul din veteranii stilului, deoarece a intrat în contact cu acesta abia în anul 1998, s-a impus de-a lungul timpului în mișcarea națională. În prezent își desfășoară activitatea în cadrul Korona Sports Center, doritorii putând opta și pentru una din secțiile de Kickboxing, Muay Thai, Brazilian jiu-jitsu și MMA. Așadar, vă prezint un interviu cuprinzător, în care am abordat toate subiectele de actualitate din Ashihara-Karate România și nu numai.

AK MASTERS: – Cum ați intrat în contact cu lumea artelor marțiale și, implicit, cu stilul Ashihara-Karate?
DAN MĂTUȘEA: – Se împlinesc 30 de ani de atunci… Întâia oară am practicat Shotokan datorită unui prieten și, imediat după Revoluția din 1989, când artele marțiale au început să fie din ce în ce mai prezente în societate, m-am apucat de Wushu Sanda (până în 1992), iar, ulterior, de Goju-ryu, deschizându-mi primul dojo în 1994. Din anul 1998 am intrat în contact cu Ashihara-Karate, plăcându-mi dinamica, eficiența și spectaculozitatea tehnicilor. Inițial am luat legătura cu Adrian Dejanu, după care i-am cunoscut și pe ceilalți membri ai organizației, precum Petrică Bulmagă, Nicolae Dascălu, Paul Codău etc. Centura neagră am obținut-o în 2003, al doilea dan – în 2006 și al treilea – în 2010. În 2005 am înființat Clubul Sportiv Ares Dojo DM, iar actualmente sunt antrenorul lotului național de Ashihara-Karate.

„Ashihara-Karate se apropie foarte mult de confruntarea reală. Duce lipsă de lupta la sol, dar în rest este un stil de arte marțiale complet, care poate da naștere unor practicanți ce pot concura în sporturile de contact. De-a lungul timpului am căutat ceva care să mă definească. Nu m-am gândit niciodată la ce înseamnă să fii campion mondial sau la meciuri în ring ori cușcă; făceam totul din pasiune. Pentru mine baza o constituie Ashihara-Karate, pe când celelalte activități de la Korona Sports Center reprezintă simple manifestări sportive.”

ak masters, ashihara, karate, ashihara karate, full-contact, arte martiale, interviu, dan matusea, ares dojo, ares dojo dm, sport, niko, new international karate organization, romania, korona sports center
Foto: Facebook Dan Mătușea

– Cum a fost la campionatul mondial din Kazakhstan?
– Mai ușor decât mă așteptam. Am excelat la categoriile cadeți și juniori, drept dovadă faptul că România a ocupat locul al doilea la medalii pe națiuni, însă – din păcate – lotul de seniori a fost foarte restrâns. Probabil este un moment de tranziție, dar vin din urmă copii foarte talentați și cu o mentalitate diferită. Pentru mine lucrurile sunt matematice: dacă faci ce trebuie, cum trebuie și când trebuie, atunci ai rezultate. Simplu!

– A fost mulțumit Hidenori Ashihara de organizarea din Kazakhstan, deoarece am observat la momentul respectiv, în mediul online, niște schimburi mai dure de replici între diverse persoane?
– Într-adevăr, în Kazakhstan au existat și niște momente mai puțin plăcute, pe care eu le apreciez ca fiind scăpări din punct de vedere organizatoric, nu neapărat rea-credință. Mai exact, trebuiau să se asigure mesele sportivilor pe acea perioadă, dar când am ajuns acolo ne-am confruntat cu lipsa acestei posibilități. Ni s-a spus că a fost trimisă o informare în legătură cu situația respectivă, care se pare că a ajuns doar la foarte puține persoane. În final, s-au găsit soluții. Însă kancho aflând, a anulat un antrenament pe care urma să-l țină cu toată lumea, iar atunci ceilalți branch-i au pus vina pe seama delegației României. Noi nu ne considerăm responsabili și cred că s-a făcut mult zgomot pentru nimic. Ulterior au apărut tot felul de exagerări în mediul online, care nu-și aveau rostul.

– S-ar putea vorbi de existența unor tensiuni între liderii NIKO?
– Pentru a fi eficientă, într-o organizație trebuie să existe niște „pârghii de conducere”. Altfel, ar fi numai o adunătură de oameni zgomotoși. De aceea, la nivel mondial, s-au înființat unele comisii cărora li s-au dat anumite atribuții (în ceea ce privește regulamentul competițional, arbitrajul etc.). Ori, în momentul în care asemenea lucruri n-au existat până de curând, fiecare făcând cum a considerat, este normal ca atunci când cineva spune că de acum încolo se va proceda așa și așa, să existe nemulțumiri. În definitiv, suntem o organizație și trebuie să mergem în aceeași direcție. Decizia finală îi aparține întotdeauna lui kancho, care de obicei se consultă înainte de a o lua.

„Generația de acum zece ani reprezintă primul lot național pe care l-am simțit unit. Echipa României a pornit la drum fără rezultate notabile și a ajuns chiar locul întâi pe națiuni. Avem în continuare sportivi talentați, dar poate nu dau dovadă de la fel de mult entuziasm ca cei de dinaintea lor; cândva Ashihara-Karate se făcea cu pasiune, pe când acum se raportează mult la pragmatism. Drept urmare, și noi, antrenorii, trebuie să ne adaptăm vremurilor, să-i facem pe tineri să înțeleagă că nu trebuie totul trecut prin prisma câștigurilor, fiindcă banii sunt o simplă consecință a ceea ce ești și faci. Dacă îi pui mereu pe primul plan, s-ar putea să rătăcești și să nu-ți găsești locul.”

ak masters, ashihara, karate, ashihara karate, full-contact, arte martiale, interviu, dan matusea, ares dojo, ares dojo dm, sport, niko, new international karate organization, romania, korona sports center
Foto: Facebook Dan Mătușea

CEL MAI BUN PRODUS ASHIHARA-KARATE ÎL ARE NIKO
– În ultima perioadă s-au observat multe mutări dintr-o organizație Ashihara-Karate într-alta. Cum ați caracteriza acest fenomen? Se poate vorbi de faptul că NIKO pierde teren în fața AIKO, spre exemplu?
– N-aș putea spune asta! NIKO este organizația-mamă Ashihara-Karate și nimeni nu poate contesta această realitate. Nu reprezintă o entitate comercială, drept urmare faptul că nu este plin internetul cu imagini sau clipuri video cu kancho. Ei sunt japonezi. Privesc lucrurile altfel. Ei practică arte marțiale, constituind un mod de viață. Am stat de vorbă cu kancho și am realizat că el niciodată n-a pus pe primul plan extinderea internațională, deoarece în Japonia sunt aproape 200 de branch-i NIKO. Noi, ceilalți antrenori, ne-am dorit extinderea la nivel mondial. De ce? Pentru că noi, spre deosebire de ei, avem structuri organizaționale, legislații, ceea ce presupune o anumită dezvoltare. Noi suntem cei care ne dorim o entitate mondială puternică, pentru ca autoritățile naționale să ne sprijine. Noi ne dorim o reprezentare geografică internațională cât mai largă, pentru a fi recunoscuți. În acest context, kancho n-a fost deranjat, atâta timp cât pe primul plan se află arta marțială și moștenirea lăsată de Hideyuki Ashihara.

– Să înțeleg că nu este deranjat deloc de plecările din NIKO?
– Eu cred că nici nu le bagă foarte mult în seamă și am să-ți spun și de ce. Ce am observat din experiențele acumulate la Honbu: kancho se trezește dimineața, își face antrenamentele, după care se ocupă de alte lucruri. Este deranjat însă de următorul aspect: tatăl lui s-a numit Ashihara, iar în momentul când a plecat din Kyokushin, a fondat Ashihara-Karate, nu o altă structură care să includă în denumire termenul de Kyokushin. Aceasta este moștenirea lui Hideyuki, crearea unei organizații mari. Așadar, dacă oricine a făcut cândva parte din NIKO, iar între timp a plecat, de ce îi mai folosești în continuare numele? Nu te oprește nimeni să practici orice tip de arte marțiale, dar măcar din bun simț îmbracă un simplu karate-gi alb, fiindcă – din punct de vedere organizațional– tu nu mai reprezinți Ashihara-Karate. Oare nu este necinstit și nedrept? Eu am studiat concurența și am ajuns la concluzia că cel mai bun produs Ashihara-Karate îl are NIKO.

„Cred că am reușit să închegăm o organizație națională stabilă. Chiar dacă poate percepem uneori diferit lucrurile, atunci când decidem să facem ceva, suntem toți umăr la umăr. Am dat dovadă de unitate; reprezintă un lucru pozitiv și trebuie păstrat. În momentul în care cineva simte că nu poate face față vreunei situații, are două alternative: stă și se perfecționează sau pleacă în altă parte, unde crede că se poate manifesta. Eu, spre exemplu, am intrat în Ashihara-Karate în anul 1998, când lucrurile erau cât de cât așezate. Am iubit foarte mult acest stil de arte marțiale și am decis să lupt pentru el. Cine eram eu atunci? Un nimeni! Dar am stat și am demonstrat în timp că merit să fac parte din această mișcare.”

CÂND VA REVENI HIDENORI ASHIHARA ÎN ROMÂNIA?
– Cum caracterizați implicarea lui Hidenori Ashihara în mișcarea națională, având în vedere prezențele constante în România ale lui Dave Jonkers și Jōkō Ninomiya?
– A fost cumva invitat kancho în România și n-a venit? Efortul ar trebui să fie unul comun…
– Dacă nu este invitat, atunci se adoptă atitudinea de pasivitate?
– Noi ținem legătura cu kancho; dacă nu este el aici, suntem noi, în calitate de branch-i ai lui. Nu este pasivitate! Aici cred că este o eroare de percepție: ți se dă când ceri! Dacă vor fi câțiva lideri naționali care-l vor invita pe kancho în România, cu siguranță va veni. Din păcate, branch-ii nu iau parte nici măcar la ședințele departamentale, ce alte pretenții să avem? Dave Jonkers și Jōkō Ninomiya au interes să vină pentru a-și crea imagine și a-și dezvolta organizațiile. Kancho nu vrea aceasta; diferă viziunea: artă marțială versus sporturi de contact. De multe ori noi am întâmpinat dificultăți, deoarece kancho nu înțelege abordarea noastră prioritară către sporturile de contact. În cadrul Federației Române de Arte Marțiale (FRAM) avem comisii de organizare, de arbitraj etc. Noi am dus „o luptă teribilă” cu japonezii din cauză că ei nu înțeleg sistemul nostru; nici noi pe al lor, ce-i drept. Noi ne raportăm la sport, în schimb toate stilurile de arte marțiale venite din Japonia sunt de familie. Ori vorbim de Jōkō Ninomiya, care este rezident în Statele Unite ale Americii de zeci de ani, și de Dave Jonkers, de origine olandez; sunt persoane care vin din alte sisteme și contextualizeză altfel aceste lucruri.

„Personal, în pofida fluctuaților, voi rămâne în NIKO datorită valorilor mele morale. Cum ar fi să-ți iei nevastă, iar când îi apare un rid pe chip să zici că nu-ți mai place și să te duci la alta? Nu, mergem înainte împreună și încercăm să îmbunătățim ce avem. Eu în NIKO am găsit esența Ashihara-Karate. Îmi place că este o organizație care nu dorește neapărat să vândă. Avem reguli pe care le respectăm, ce nu se modifică de dragul de a atrage cât mai mulți oameni. În definitiv, este vorba despre un drum cât o viață.”

ak masters, ashihara, karate, ashihara karate, full-contact, arte martiale, interviu, dan matusea, ares dojo, ares dojo dm, sport, niko, new international karate organization, romania, korona sports center

RAMURA SPORTIVĂ ASHIHARA-KARATE EXISTĂ DATORITĂ NIKO
– Recent, sensei Petrică Bulmagă a devenit secretar general în cadrul FRAM. Cum vedeți această situație și faptul că funcția de director de departament Ashihara-Karate a rămas vacantă? Din punctul meu de vedere, sunteți una din persoanele care ar fi capabilă să-și asume această responsabilitate…
– Am decis să fac pasul acesta. Scopul meu principal în cazul în care voi fi ales va fi să-i fac pe toți să înțeleagă că suntem un mecanism și că nimeni nu este mai important. Dacă fiecare „rotiță” nu funcționează, atunci ne va fi greu. Bineînțeles, meritele vor fi ale tuturor. De asemenea, trebuie să existe respect între noi; în lipsa lui, nu vom ajunge nicăieri. Am un proiect, pe care nu doresc să-l fac public momentan, deoarece în data de 22 februarie a.c. vor fi alegerile, dar profit de această oportunitate pentru a trasmite că orice acțiune voi face, va fi în beneficiul tuturor.
– Ce înseamnă „în beneficiul tuturor”?
– Întregul departament Ashihara-Karate din FRAM.
– Cluburile afiliate la AIKO nu fac parte din familia Ashihara-Karate?
– Ba da, însă depinde de ei.
– Obligativitatea ca aceștia să plătească taxe către NIKO pentru a putea face parte din departamentul Ashihara-Karate al FRAM nu-i afectează, să zicem, din punct de vedere al respectului?
– Ne-am gândit foarte mult la chestiunea aceasta și cred că am luat decizia corectă. Ashihara-Karate ca ramură sportivă în România și ca departament în cadrul FRAM, bugetat de către statul român, există datorită NIKO. Ramura sportivă Ashihara-Karate a apărut în urmă cu mai bine de 20 de ani; ca să fie recunoscută de autorități, a trebuit să se facă dovada afilierii la o organizație mondială. Noi ne dorim ca sub această „umbrelă” să-i primim pe toți, pentru ca aceștia să funcționeze într-un mediu legal. Însă, în ultima perioadă, prin toate lucrurile pe care le-au făcut, au dat dovadă, din punctul meu de vedere, de o lipsă totală de respect față de noi, cei care dorim să-i includem în organigrama noastră. Noi vrem să le asigurăm legalitate, recunoaștere, posibilitate de a avea niște cluburi sportive, de a obține licențe de instructori / antrenori, iar ei nu vin la nicio ședință departamentală, la campionatele naționale, la cantonamente etc.; per ansamblu, nu se implică deloc. Iar atunci, fiindcă Ashihara-Karate există în FRAM datorită NIKO, am introdus începând de anul acesta anumite reguli.
– La mine au ajuns informații că ar urma să se înregistreze în România o federație de Ashihara-Karate. Nu ar exista posibilitatea unor mutări dintr-o parte într-alta?
– Se poate înființa această federație, fără nicio problemă, dar nu va fi una de drept public, ci privată, care nu va fi recunoscută de statul român, nu va beneficia de buget, de finanțare pentru activitățile interne și internaționale, nu va fi inclusă într-un program național bine stabilit ș.a.m.d. Dacă vreun membru al departamentului consideră că-și poate asuma o asemenea mutare, n-are decât.

„Există o problemă în ceea ce privește prezența președinților de cluburi la ședințele departamentale, dar cred că totul ține de prioritățile fiecăruia. Însă, neglijarea acestor atribuții vine la pachet cu asumarea, comentariile ulterioare luării deciziilor nemaifiind îndreptățite; cei pasivi trebuie să accepte mersul lucrurilor. Eu îmi doresc să fie cât mai mulți participanți la aceste întâlniri, să existe cât mai multe cluburi afiliate la departament, deoarece nu putem crește fără o concurență fair-play, activă din toate direcțiile.”

ak masters, ashihara, karate, ashihara karate, full-contact, arte martiale, interviu, dan matusea, ares dojo, ares dojo dm, sport, niko, new international karate organization, romania, korona sports center
Foto: Facebook Dan Mătușea

A DOUA EDIȚIE ASHIHARA KARATE ROMANIAN OPEN
– Urmează a doua ediție Ashihara Karate Romanian Open…
– Competiția este gândită să adune concurenți din mai multe stiluri de arte marțiale. Eu, sensei Petrică Bulmagă (Impression) și sensei Istvan Kristo (Carpathian Eagles) formăm o echipă bună, consolidată de-a lungul timpului.
– Am observat că, în această formulă, v-ați asumat organizarea campionatelor naționale, în 2019. Să ne așteptăm ca pe viitor să fiți singurii responsabili de aceste evenimente sportive?
– Departe de noi gândul acesta. Personal, mi-aș dori ca fiecare să contribuie și m-aș bucura dacă ar exista mai multă diversitate. Eu când merg la concursuri, îmi notez orice mi s-a părut interesant și care ar putea fi implementat în mișcarea Ashihara-Karate. Anul trecut a existat acel experiment asumat de clubul D’Ippon NS (Brașov), pe durata a mai multor zile consecutive de concurs, dar nouă ni s-a părut cam dificil (atât pentru organizatori, cât și pentru sportivi), tocmai de aceea am separat probele de kata (18 sau 25 mai) de cele de kumite (9-10 noiembrie).

„Eu nu cred că este mai campion cineva dintr-o generație anterioară decât dintr-una prezentă și viceversa. Am prins ambele sisteme și consider că fiecare an își are laureatul. Există o luptă, un efort depus; este exact cum l-ai compara pe Maradona cu Messi sau să concluzionezi că Superman este mai puternic decât Batman. În cazul în care ne raportăm la lucrurile facile sau dificile, acestea dintotdeauna au existat; dacă acum poți avea 6-7 meciuri într-o competiție, în trecut, pe sistemul piramidal, cu opt practicanți pe categorie, după trei confruntări terminai concursul; ori invers. Atunci riscul de a părăsi întrecerea era mai mare, acum, chiar dacă pierzi un meci, ai șanse să mergi mai departe. Eu n-aș face comparație și i-aș acorda fiecărui campion ceea ce merită, și anume că, în anul respectiv, el a fost vârful.”

– Regulament clasic sau „new style”?
– Fiecare are farmecul lui. Regulamentul „new style” se apropie mai mult de realitate, iar eu îl prefer pe acesta datorită activității pe care o desfășor la Korona Sports Center. Totuși, forma clasică îți permite o varietate mai largă de posibilități de manifestare a procedeelor utilizate și te dezvoltă altfel.
– Sunt pregătite cluburile pentru a face trecerea către „new style”? Inclusiv copiii?
– Până la o anumită vârstă, eu lucrez cu copiii clasic, iar ulterior le fac tranziția către „new style”.
– Cum receptează lumea, chiar și la nivel internațional, regulamentul „new style”?
– La campionatul mondial din Kazakhstan au fost meciuri frumoase, plăcute din punct de vedere tehnic. Părerea mea este că ar trebui găsită o soluție în ceea ce privește căștile, în sensul că ar fi bine dacă s-ar scoate, coroborat cu găsirea unei alte variante de mănuși, care să permită prizele. Din punctul meu de vedere, căștile reprezintă un impediment major. Spre exemplu, regulamentul folosit de MMA este unul din cele mai sigure din lume, sportivii fiind mult mai puțin afectați decât în cazul boxului. Și mai este un aspect: la o competiție pe regulament clasic, la categoria seniori, poți avea 4-5 meciuri, loviturile se adună, apar leziuni la nivelul corpului, pe când în cazul „new style”, așa cum mi-aș dori eu, totul se poate termina foarte repede, aplicând o singură lovitură. Să nu se interpreteze că nu sunt pentru protejarea practicanților, mai ales că noi organizăm competiții de amatori; trebuie să găsim, în schimb, cea mai potrivită cale pentru a face aceasta.

„Deși în Brașov sunt cele mai multe cluburi de Ashihara-Karate, până în prezent au funcționat bine toate și nu văd de ce n-ar fi la fel și de acum înainte. Piața de aici nu este una foarte largă, dar – dacă ne raportăm la ce se întâmplă în domeniul artelor marțiale – observăm că Ashihara-Karate domină. Poate acesta este unul din motivele pentru care ponderea celorlalte stiluri este mică.”

ak masters, ashihara, karate, ashihara karate, full-contact, arte martiale, interviu, dan matusea, ares dojo, ares dojo dm, sport, niko, new international karate organization, romania, korona sports center
Foto: Facebook Dan Mătușea

ASHIHARA-KARATE MĂ ÎMPLINEȘTE
– Ce înseamnă pentru dvs Ashihara-Karate și de ce ar trebui cineva să practice acest stil de arte marțiale?
– Îmi place foarte mult muzica și mi-ar fi plăcut să fi cântat. De asemenea, mă impresionează pictura. Mi-aș fi dorit să fi scris o carte; n-am reușit. Dar mi-am zis că trebuie să descopăr o activitate în care să mă manifest. Într-un final, am găsit artele marțiale. Mă împlinesc și de aceea am rămas în acest domeniu. De ce ar trebui cineva să practice Ashihara-Karate? Îți oferă o varietate extraordinară de posibilități de manifestare. Toate elementele constituente ale acestui stil te dezvoltă din punct de vedere fizic (dinamică, mobilitate, forță, viteză, ritm ș.a.m.d.), iar mentalul ți se îmbunătățește, mai ales datorită participărilor competiționale. Secretul constă în a-ți face o rutină sănătoasă în viață, să găsești lucruri care te împlinesc, să le repeți, apoi să încerci să descoperi ceva nou și, astfel, să evoluezi continuu. Făcând aceasta, vei uita de vârstă, de durere, de frustrări, de neajunsuri, pentru că tu deja ești posesorul unor lucruri care te fac fericit. Totuși, trebuie să faci diferența dintre povești / legende și realitate… primele îți pot oferi doar motivația de a merge înainte în viața de zi cu zi; în felul acesta eviți depresia.

– La final, câteva cuvinte referitor la activitatea mea pe blogul AK MASTERS.
– Este foarte important ca atunci când publici materiale, în cazul în care se fac referiri la anumite persoane ori situații, să oferi celor vizați dreptul la replică. Folosind denumirea Ashihara-Karate îți asumi o mare responsabilitate, deoarece utilizezi numele unor oameni, inventatori și continuatori ai stilului. Personal, eu sunt unul din cei care se bucură că există AK MASTERS, fiindcă astfel ajungi să cunoști indivizi (poate chiar pe tine însuți), intri în contact cu situații de care nu erai conștient, dar totul trebuie făcut cu responsabilitate. Pentru că, vrând-nevrând, lumea te urmărește. Și ești un lider de opinie. Per ansamblu, reprezinți un plus.