ANDREI RUSU: „4-5 ore de sală pe săptămână și o alimentație echilibrată, efort minim în comparație cu beneficiile. Vizionăm seriale toată noaptea, dar găsim scuze ca să nu facem sport!”

ak masters, andrei rusu, fitness, nutritie, alimentatie, sport, pt, antrenor personal, viva sport
Foto: Facebook Rusu Andrei

Mi-a fost coleg la cursul „Fitness Instructor – specialized in Cardio Fitness, Body Building and Functional Training”, pe care l-am urmat la Școala Move On. În timp a obținut atestări și pentru TRX, CORE și postură, iar pe viitor intenționează să-și îmbunătățească cunoștințele de nutriție și să urmeze cursurile Centrului Național de Formare și Perfectionare a Antrenorilor; scopul lui este ca în fiecare an să obțină cel puțin câte o acreditare în domenii complementare activităților pe care le face. Este o persoană pasionată de sport, care profesează în această industrie de peste trei ani, în prezent fiind antrenor și PT (n.r. Personal Trainer) la clubul Viva Sport, din București. Despre principiile activității fizice, nutriție și sănătate cu Andrei Rusu.

Andrei, originar din localitatea Buciumeni (Dâmbovița), a dobândit primele noțiuni de fitness în timpul liceului. „Am fost dintotdeauna atras de hipertrofie, mai ales că în adolescență eram foarte slab. Din cauză că n-aveam o sală în proximitate, l-am rugat pe tata să-mi fabrice o bară de tracțiuni și niște greutăți din ciment. Cu asemenea «jucării» și datorită exercițiilor cu greutatea corpului mi-am început dezvoltarea în fitness. Bineînțeles că nu știam să lucrez ca acum, dar toată această evoluție pe cont propriu m-a ajutat atunci când am făcut pasul spre PT, cursul Move On reprezentând o garanție a cunoștințelor dobândite de-a lungul timpului”, a declarat interlocutorul meu.

„Am acasă o bară de tracțiuni, un sistem TRX, kettlebell și alte obiecte cu care pot realiza oricând un antrenament. Îmi place să fac sport la domiciliu, poate chiar mai mult decât la sală. Consider că, dacă ai cunoștințe și un minim de echipamente, poți progresa indiferent de locație. Important este să-ți dorești!”

Unul din lucrurile care m-a surprins în discuția avută cu Andrei a fost faptul că, pe el, activitatea de fitness nu-l plictisește; mie-mi place să diversific, pe când el este dedicat uneia singure. „Văzând progres, în sensul că de la greutăți medii am început să lucrez cu unele foarte mari, și observând cum mi s-a dezvoltat corpul, am fost motivat să continui în ritmul acesta. Mă fascinează ideea că îți poți îmbunătăți constant calitățile dacă ești consistent. Fiecare antrenament mi-l structurez în jurul grupelor musculare mari, făcând exerciții principale și auxiliare pentru epuizare completă. În ceea ce mă privește, această metodă a funcționat mai bine decât rutina divizată, deși poți avea rezultate cu orice program de antrenament care se concentrează în jurul exercițiilor de bază și, bineînțeles, dacă ești serios. Aș face totuși o recomandare: să se opteze pentru hipertrofie în detrimentul exercițiilor cardio de genul alergare pe bandă, deoarece aceasta contribuie la accelerarea metabolismului”, a afirmat instructorul sportiv.

ak masters, andrei rusu, fitness, nutritie, alimentatie, sport, pt, antrenor personal, viva sport
Foto: Facebook Rusu Andrei

TRANSPIRAȚIA ȘI FEBRA MUSCULARĂ ADUC FERICIRE
De ce crezi că fetele, în special, optează mai degrabă pentru banda de alergare în detrimentul exercițiilor de fitness? „E mult mai facil, deoarece toată lumea știe să alerge, deși mulți o fac greșit. Când vii la sală și dacă vrei să te antrenezi complet trebuie să cunoști metodologii, exerciții și forme de execuție a acestora. Îmbină alergarea cu fitness și ești mai câștigat”, a precizat Andrei. Și totuși, care sunt diferențele dintre femei și bărbați atunci când apelează la un PT? „Strategia de antrenament diferă: femeile pun accent pe coapse și fesieri, iar bărbații pe musculatura trunchiului corpului și a brațelor. Majoritatea celor care apelează la un antrenor personal sunt începători, iar aceasta mă face să optez în general pentru antrenamente de tip circuit, concentrându-mă pe dorințele clienților. Sportul trebuie să fie distractiv! Transpirația și febra musculară aduc fericire”, a relatat interlocutorul meu.

„Uneori, lumea apelează la un PT din comoditate. Clienții percep opțiunea de a se antrena sub îndrumarea unui antrenor personal ca o investiție în propria persoană, deoarece astfel au garanția personalizării programelor, că lucrează corect, evită accidentările, au rezultate și nu pierd timpul. De asemenea, faptul că plătești mai mult pentru o ședință cu un PT decât dacă ai merge pe cont propriu poate reprezenta o motivație suficientă pentru a te ține de treabă și a n-o irosi, pe când prețul modic al unui abonament lunar la o sală te poate face delăsător.”

POȚI MÂNCA DEZORDONAT ȘI SĂ SLĂBEȘTI. CUM?
Sportul se află într-o relație directă cu alimentația. Dar poți mânca dezordonat și totuși să ai rezultate? „Da, însă nu la nivelul la care ar trebui. Oricum, varianta expusă de tine e mult mai bună decât cea în care ar lipsi complet activitatea fizică. Fiecare individ ar trebui să-și stabilească propriul sistem culinar și să nu apeleze la diete, deoarece acestea presupun restricție, abatere de la stilul personal de viață, au un caracter prepronderent negativ și astfel șansele de reușită se diminuează drastic. Trebuie să privești întotdeauna pe termen lung”, a susținut Andrei. Dar, dacă, de exemplu, o persoană supraponderală, care n-a făcut niciodată sport, s-ar decide ca de mâine să-și schimbe modul de viață, ce recomandare i-ai face din punct de vedere al nutriției? „Foarte important este să înceapă treptat, pas cu pas, nu complet restrictiv, în sensul să aibă mai multă atenție la ceea ce mănâncă; dacă renunți pe rând la dulciuri, sucuri, prăjeli, fast-food etc., se va observa imediat în greutate. Eu sfătuiesc clienții să utilizeze aplicațiile de monitorizare a caloriilor consumate zilnic, deoarece acestea au și o funcție educativă. Pentru a slăbi nu trebuie decât să intri în deficit caloric”, a declarat antrenorul personal. Totodată, acesta consideră că regulile se schimbă complet atunci când vorbim despre hipertrofie, în sensul că trebuie să te afli mereu în surplus caloric, iar la antrenamente ar trebui să se pună accent pe exercițiile de bază, precum genuflexiunile, îndreptările, tracțiunile ș.a.m.d. El nu este adeptul dietelor construite în jurul proteinelor, fiindcă acestea mai degrabă ajută la slăbit.

ak masters, andrei rusu, fitness, nutritie, alimentatie, sport, pt, antrenor personal, viva sport

Conform unui studiu realizat de Imperial College London și Organizația Mondială a Sănătății despre obezitatea în rândul copiilor și adolescenților (după cum am relatat aici), sedentarismul și lipsa activității fizice vor cauza grave probleme de sănătate în viitor. Cum determinăm o astfel de persoană să facă sport? Același Andrei Rusu: „Odată ce se decide să ajungă într-o sală, trebuie să nu exagereze. Mai bine vine de două ori pe săptămână în loc de zilnic, iar de aici să progreseze treptat. Când te obișnuiești cu mișcarea și apar rezultatele, singur vei lua decizia de a veni mai des la sală, iar în decursul timpului poate nu vei mai percepe totul ca pe o obligație. Din păcate, multă lume își dorește rezultate rapide într-un timp scurt”.

„Rutina mea alimentară presupune să mănânc din trei în trei ore: dimineața un iaurt grecesc (pentru că are un procent mai mare de proteine) cu semințe, după care, la scurt timp, un shake proteic. Prânzul și cina sunt formate din proteine animale (100-200 grame) și carbohidrați. N-aș recomanda oricui această alimentație, deoarece pe mine mă ajută rata metabolică, depășind valoarea de 2.000 kcal/zi.”

SĂNĂTATEA, INVESTIȚIE PE TERMEN LUNG
Cea mai mare problemă a persoanelor care nu percep sportul ca fiind o necesitate în viață constă în renunțarea la orice tip de activitate fizică după o perioadă mai lungă sau mai scurtă de timp. Ce ar trebui făcut pentru a se păstra motivația? „Cred că secretul este să te gândești la sănătatea ta ca la o investiție pe termen lung. De exemplu, 4-5 ore pe săptămână la sală și o alimentație echilibrată reprezintă un efort mult prea mic în comparație cu beneficiile pe care le vei avea: menținerea / scăderea greutății, dispariția durerilor de spate (mai ales că activitatea profesională a multora presupune muncă de birou), îmbunătățirea concentrării și/sau sporirea nivelului de energie. Dacă te gândești mai bine, sunt persoane care au capacitatea de a petrece atâta timp numai într-o singură noapte pentru a viziona seriale! În prezent, sălile de fitness se deschid foarte de dimineață și se închid undeva în jurul miezului nopții, deci nu ai scuză să nu ajungi. Am întâlnit și situația când părinți de nou-născuți n-au renunțat la a face sport, chiar dacă n-au mai reușit să ajungă la sală; și-au personalizat antrenamentele acasă în timp ce copilul dormea. Eu rămân plăcut surprins când observ că persoane care se află în a doua parte a vieții lucrează cu mai mult entuziasm și sunt mai pasionale decât tinerii, ceea ce scoate în evidență beneficiile pe care le are sportul asupra sănătății. Din păcate, conștientizăm acest lucru destul de târziu”, a concluzionat interlocutorul meu.

Scroll Up
error: Conținutul este protejat!