ANA-MARIA NANU: „Ashihara-Karate m-a ajutat în antrenamentele cu persoane supraponderale. Reinterpretam exercițiile pentru a realiza programe de tip HIIT, iar rezultatele au fost extraordinare”

ak masters, ashihara, karate, ashihara karate, arte martiale, arte marțiale, sport, full contact, full-contact, ana maria nanu, ana-maria nanu, alimentatie, antrenor personal, fitness, culturism, dieta, alimentatie, alimentație, nutritie, nutriție, pt, personal trainer, interviu, lifestyle, motivatie, motivație, nutritionist, nutriționist, sanatate, sănătate, stil de viata, stil de viață

Pe Ana-Maria Nanu ați cunoscut-o în urmă cu câteva luni, când a participat la discuția despre alimentația practicantului de Ashihara-Karate (click aici), informațiile din acest articol putând fi utilizate de oricine este pasionat de artele marțiale. Ea a intrat în contact cu acest stil la vârsta de 18 ani, ulterior dedicându-se activității de fitness și chiar participând în competiții specifice (categoria „Bikini Fitness”). În prezent, Ana-Maria este antrenor personal în municipiul București, obținând recent și certificarea de nutriționist.

Rareori cineva se înscrie la cursurile de Ashihara-Karate la intersecția dintre liceu și facultate, așa cum s-a întâmplat în cazul interlocutoarei mele. „Scopul principal avut atunci când am pășit într-un dojo a fost să fac mișcare, deoarece devenisem sedentară. Mi-au plăcut disciplina, spiritul de echipă, colectivitatea și apartenența la grup”, a declarat Ana-Maria. Între timp, în România începuseră să ia amploare sălile de fitness, iar o perioadă a mers în paralel cu ambele sporturi, în cele din urmă dedicându-se hipertrofiei musculare. „Până în 2012, totul a fost strict recreativ. Inițial n-am crezut că poate reprezenta o activitate profesională în adevăratul sens al cuvântului”, a adăugat antrenoarea personală.

„În continuare sunt în contact cu lumea Ashihara-Karate. Comparativ cu începutul anilor 2000, mișcarea națională a evoluat, dar – din păcate – și-a pierdut unitatea. Îmi lipsesc emoțiile de pe tatami și implicarea în partea organizațională, la solicitările lui sensei (n.r. Petrică Bulmagă), un om pe care-l apreciez pentru puterea și determinarea cu care face treburile.”

Mulți dintre cei cu care am vorbit au mărturisit că sunt recunoscători stilului Ashihara-Karate pentru dobândirea unor trăsături de personalitate ce i-au ajutat ulterior în profesie. Care a fost câștigul Anei-Maria? „Experiența dobândită mi-a fost utilă în special în antrenamentele cu persoane supraponderale, fiindcă aveam nevoie de sesiuni intense, de tip HIIT (n.r. High Intensity Interval Training), iar atunci foloseam exerciții reinterpretate din artele marțiale. Rezultatele au fost extraordinare! Spre exemplu, unui client i-am introdus în rutina sportivă lovituri la sacul de box și alergări de anduranță în parc, ceea ce l-a ajutat să slăbească aproximativ 40 kg”, a precizat sportiva.

TOTUL SE PERSONALIZEAZĂ
Ce scopuri au bărbații și femeile atunci când apelează la un antrenor personal? „Am observat că cei care au nevoie de un PT de regulă n-au călcat vreodată într-o sală de fitness. De multe ori încearcă pe cont propriu, dar în cele din urmă realizează că nu se descurcă, iar atunci recurg la soluția salvatoare: instructorii. Alții, mai puțini, cunosc bazele, însă nu știu cum să combine exercițiile astfel încât să aibă rezultate. Am întâlnit și situația în care cineva mi-a spus că nu-i plac antrenorii personali din cauză că sunt aroganți, iar aceasta este o chestiune la care ar trebui să reflecteze toți cei din branșă”, a relatat Ana-Maria. Dacă cineva care n-a făcut până acum sport dorește să-și schimbe stilul de viață și decide să-și facă abonament, cum alege cea mai potrivită locație pentru a nu-și periclita sănătatea? „Întotdeauna se merge la sigur cu sălile profesioniste, cel mai bun criteriu de selecție fiind constituit de brand. Cluburile mari, cu renume, au lucrurile foarte bine puse la punct, pe când cele «de cartier» oferă servicii modeste, cu instructori care mai degrabă au o idee vagă despre cum ar trebui să îndrume și, poate, de multe ori, o atitudine plictisită”, a susținut fosta concurentă în evenimentele de fitness.

„Oamenii vin la sală din mai multe motive: pentru a slăbi, pentru tonifiere și pentru relaxare / eliminare a stresului. În general, bărbații optează pentru acumularea de masă musculară și îmbunătățirea condiției fizice, iar femeile – pentru slăbire și tonifiere. Totul însă se personalizează, în funcție de starea generală de sănătate și metabolism, astfel încât să se obțină cele mai bune rezultate.”

Într-o discuție purtată cu Andrei Rusu (click aici) afirmam că mie-mi place să diversific activitățile fizice, pe când el este dedicat în totalitate hipertrofiei musculare. Plecând de la această idee, cum își structurează Ana-Maria antrenamentele într-o săptămână? „Rutina mea presupune divizare pe durata a patru zile: spate cu biceps, piept cu triceps, umeri cu trapez și picioare cu abdomen. Mi-aș fi dorit să fi ajuns la sală șase zile, dar momentan creșterea copilului reprezintă prioritatea mea. La un anumit interval de timp schimb dozajul efortului, păstrând însă structura grupelor musculare. Concret, în prezent mă concentrez pe ridicarea greutăților mari, făcând repetări puține, iar ulterior voi trece la stilul greutăți descrescătoare, în sensul că voi începe seriile de la mare la mic, iar pe măsură ce se diminuează greutatea, sporește numărul repetărilor”, a declarat specialista.

MICUL DEJUN, CEA MAI IMPORTANTĂ MASĂ A ZILEI
Poți avea rezultate fără o alimentație echilibrată? „Da, însă ele se văd în decursul anilor, iar din cauza faptului că nu se observă rapid, oamenii renunță să facă sport și să mănânce corect”, a precizat Ana-Maria. Am provocat-o pe interlocutoarea mea la acordarea câtorva sfaturi în ceea ce privește nutriția: „Așa cum am afirmat data trecută, consider că disciplina este esențială în orice aspect al vieții. Haosul nu aduce nimic bun! Cred că varianta clasică, formată din trei mese pe zi și eventual două gustări, se potrivește majorității indivizilor. Dimineața ar fi recomandat să se consume proteine și carbohidrați într-un raport 50-50, pentru a compensa consumul de energie de după somn și de a veni cu un plus caloric pentru noua zi. Contrar părerii generale, micul dejun este cea mai importantă masă a zilei. La prânz ar trebui să crească procentul de proteine și să se micșoreze cel de carbohidrați. O chestiune interesantă constă în faptul că masa de prânz nu este obligatoriu a fi formată din două feluri de mâncare, fiindcă este mult prea mult. Constituie un surplus de calorii ce nu este necesar! În fine, seara se diminuează și mai mult ponderea carbohidraților (ideal ar fi să nu se consume deloc, dar practic este imposibil) și sporește semnificativ aportul proteinelor; indicate ar fi carnea slabă (cea de pește), brânzeturile și salatele. Iar referitor la gustări, cei mai mulți optează pentru semințe, eu prefer fructele și legumele.”

„Motivația pentru a face sport trebuie găsită de fiecare în interior, automotivația fiind cu adevărat prețioasă. Dacă nu conștientizezi tu însuți beneficiile activităților fizice în propria viața, nimeni nu te poate ajuta oricât de bine intenționat ar fi.”

Datorită creșterii numărului de nutriționiști, s-au înmulțit ofertele online de planuri alimentare personalizate, fără a exista o interacțiune directă cu clientul. Cum apreciază antrenoarea chestiunea aceasta? „Dacă s-ar respecta cu strictețe recomandările, ar funcționa. Din păcate, rar se întâmplă ca cineva să fie serios în totalitate, tocmai de aceea rezultatele nu apar.” Dietă sau stabilirea unor principii culinare precise? „Cu dieta sunt de acord în cazul în care dorești să slăbești rapid, pe termen scurt. Dar dacă ulterior te reîntorci la vechile obiceiuri, nu rezolvi nimic. Poate ideal ar fi să găsești o variantă de mijloc, în sensul că nu mai mănânc șaorma de la fast food pentru că am ținut regim și nu vreau să-mi bat joc de efortul depus, însă aș mânca ceva asemănător, iar atunci aleg un wrap doar cu carne și salată. Totuși, adevăratele beneficii apar numai atunci când adopți un stil de viață sănătos din toate punctele de vedere”, a relatat interlocutoarea mea.

«ONLINE COACHING» CU CLIENȚII
Multă lume se plânge de lipsa timpului pentru a face sport. Piața din România s-a adaptat foarte mult pentru a veni în întâmpinarea dorințelor clienților, sălile de fitness fiind deschide foarte devreme și închise noaptea târziu. Un fenomen inedit îl reprezintă amploarea programelor de antrenament încărcate pe Youtube sau chiar «live streaming»-ul (Flavius Predoi a oferit aici detalii despre platforma HomeTraining.tv). Poți avea rezultate antrenându-te acasă? „Da. Înainte de a absolvi cursul de instructor de fitness, am avut o perioadă în care am fost nevoită să fac sport la domiciliu, din cauza lipsei resurselor financiare. Deși de multe ori am improvizat, chiar am avut rezultate, existând zile în care am făcut febră musculară. Rutina de atunci presupunea programe de tip circuit, concentrându-mă în jurul genuflexiunilor, flotărilor și tracțiunilor. În activitatea mea apelez la «online coaching», având un client cu care lucrez astfel de mai bine de un an; îi comunic zilnic ce are de făcut la sală, iar dacă întâmpină dificultăți, îi stau la dispoziție”, a susținut Ana-Maria. În perioada următorilor ani, partenera mea de conversație este convinsă că nu va renunța la sport, deși poate nu va mai fi atât de activă ca în prezent. „Mi-am propus pentru viitor ori să-mi deschid propria sală, ori un centru de activități fizice pentru copii sau destinat adulților, însă adaptat la nevoile individuale”, a declarat nutriționista. Pe termen scurt, ea dorește să-și însușească programele de antrenament Les Mills.

PILATES, CEA MAI BUNĂ OPȚIUNE POST-NAȘTERE
Corpurile femeilor sunt supuse mai multor transformări decât cele ale bărbaților, în special în timpul sarcinii. Se poate face sport în această perioadă a vieții? „Da, în măsura în care îți permite medicul. Chiar dacă până atunci ai fost o persoană sedentară, este important să începi să te miști, pentru a preveni mai ales durerile de spate și a-ți dezvolta capacitatea de a duce sarcina cât mai bine pe picioare. Deși am avut aprobarea doctorului, n-am putut face sport cât timp am fost însărcinată, mai mult din cauza faptului că eram deranjată de ideea că nu mă pot desfășura la capacitate maximă, ceea ce a avut un puternic impact asupra psihicului meu”, a afirmat specialista. Recomandări post-naștere? „Cred că pilates constituie cea mai bună opțiune, deoarece în ultima perioadă a sarcinii nu mai poți face deloc activitate fizică, ceea ce duce la pierderea forței și a rezistenței musculare, după care intervine perioada de lăuzie, destul de dificilă în special pentru femeile ce optează pentru cezariană. La clasele de pilates conștientizezi structurile scheletică și musculară, te familiarizezi cu contracția mușchilor și motricitatea oaselor, toate contribuind la «reactivare» din punct de vedere sportiv. Iar când simți că ești pregătită, revii la rutina proprie”, a concluzionat Ana-Maria Nanu.

Scroll Up
error: Conținutul este protejat!