DINCOLO DE TATAMI – VLĂDUȚ OPRICĂ: „ÎMI PLACE «NEW STYLE», DEOARECE ESTE MAI DINAMIC ȘI TE SOLICITĂ MAI MULT DIN PUNCT DE VEDERE FIZIC ȘI PSIHIC. ÎMI DORESC UN TITLU MONDIAL ȘI SĂ PARTICIP ÎN GALE UFC”

ak masters, ashihara, karate, ashihara-karate, ashihara karate, dincolo de tatami, interviu, vladut oprica, vlad oprica, oprica, campion, lot national, campionat mondial, fight zone, new style, ufc, impression, vlăduț oprică

Vlăduț Oprică a intrat în contact cu lumea artelor marțiale inițial practicând Shotokan, însă la vârsta de 10 ani l-a cunoscut pe sensei Iulian Paraschiv (click aici), la Curtea de Argeș, cel care l-a inițiat în Ashihara-Karate. Vlăduț este un sportiv căruia nu i-a fost teamă să încerce și alte discipline, fiind de ceva timp încoace o prezență constantă în gale MMA și Kickboxing, fiindu-i chiar compusă o melodie pentru intrarea în ring. De asemenea, recent și-a început cariera de antrenor, deschizând o grupă, cu peste 20 de copii, în orașul Băicoi (județul Prahova).

Vlăduț, posesor al gradului 1 kyu NIKO, este component al lotului național Ashihara-Karate din 2011, la sfârșitul anului trecut făcând deplasarea la campionatul mondial din Kazakhstan, obținând locul al treilea la proba kumite „new style”, categoria -60 kg. „Noul regulament competițional mi se pare foarte dinamic și-mi place mai mult decât varianta clasică de luptă; consider că practicanții trebuie să fie mai bine pregătiți având în vedere faptul că sunt permise loviturile de pumni la nivelul capului, ce te pot pune în dificultate. Recunosc că la acest eveniment nu m-am aflat în vârf de formă, deoarece m-am decis destul de târziu să fac deplasarea din cauza aspectelor financiare, dar sper ca, pe viitor, să ajung pe prima treaptă a podiumului”, a declarat sportivul român. În pofida unor mici probleme organizatorice (despre care sensei Dan Mătușea a vorbit aici), interlocutorul meu a fost în general mulțumit de felul în care au decurs lucrurile, „meciuri bune, luptători pregătiți, categorii de concurs respectate, însă au existat erori mari de arbitraj, atât la kata, cât și la kumite”.

„Toată lumea când aude numele Shogenov se așteaptă la un luptător foarte puternic… dintre Aslan și Musa Musazade, în 2018 sportivul din Azerbaijan a fost mult mai bun, câștigând de altfel categoria. Are forță, viteză și beneficiază de pregătire de Kickboxing și MMA. Mie, în Ashihara-Karate, îmi lipsesc antrenamentele specifice, dar mi-am propus ca, în perioada următoare, să remediez această carență, fiindcă sunt conștient că partea de «striking» mi-o pot îmbunătăți datorită acestui stil de arte marțiale.”

ak masters, ashihara, karate, ashihara-karate, ashihara karate, dincolo de tatami, interviu, vladut oprica, vlad oprica, oprica, campion, lot national, campionat mondial, fight zone, new style, ufc, impression, vlăduț oprică
Foto: Facebook Vlăduț Oprică

Vlăduț a remarcat diminuarea concurenței în cadrul campionatelor naționale, la categoriile de seniori (puteți găsi aici explicația oferită de sensei Petrică Bulmagă, secretar general al Federației Române de Arte Marțiale). „În 2018, -65 kg (cândva foarte puternică) s-a unit cu -70 kg. Când am debutat la seniori, ideea de a avansa din faza grupelor reprezenta un deziderat greu de atins. Atunci mi se păreau meciurile mult mai dure, la final resimțindu-mă mult mai mult. Numeroși campioni, odată cu înaintarea în vârstă și apariția altor priorități, au fost nevoiți să se retragă, din păcate nemaiputându-se dedica 100% sportului”, a afirmat medaliatul cu bronz din Kazakhstan. În ceea ce privește lotul național, el consideră că ar trebui făcute anual cel puțin două cantonamente, iar antrenorii să fie mai apropiați de componenții acestuia, indiferent de cluburile din care fac parte, să comunice mai mult cu ei, să cunoască fiecăruia nivelul de pregătire și starea psihologică. Nu în ultimul rând, el crede că responsabilii de mișcarea Ashihara-Karate au obligația de a găsi sponsorizări, pentru că acestea ar putea constitui o modalitate de motivare a sportivilor și, astfel, putându-se diminua procentul celor ce renunță destul de timpuriu la a face performanță.

„Ashihara-Karate m-a atras datorită dinamicii, a lucrurilor care se întâmplă în sală, a cantonamentelor, a competițiilor și a faptului că suntem o mare familie. Eu nu mă raportez strict la NIKO, structura din care fac parte, ci la toți practicanții, inclusiv cei din AIKO și Enshin-Karate. Toți sunt oameni care cândva au făcut parte din aceeași organizație; pentru faptul că au ales alt drum nu înseamnă că trebuie să ne debarasăm de ei și să considerăm că nu-i mai cunoaștem. Deciziile fiecăruia trebuie respectate!”

«NEW STYLE» TE SOLICITĂ MAI MULT FIZIC ȘI PSIHIC
Pentru Vlăduț, apariția noului regulament competițional a venit „mănușă”, având în vedere direcțiile sportive în care activează. „«New style» mi se pare mult mai dinamic, solicitându-te mai mult din punct de vedere fizic și psihic. Dacă până acum îmi dezvoltasem reflexul de a bloca doar loviturile de picioare la nivelul feței, în prezent trebuie să-mi formez automatisme noi, să fiu mai atent, deoarece nu-mi pot pune pur și simplu mâinile în cap și să rămân blocat cu ele acolo. Deși există casca de protecție, poți resimți puternic asemenea procedee tehnice. Am observat la campionatul mondial destui practicanți, în special din Asia, foarte bine pregătiți și îmi pare rău că, momentan, în România, nu sunt mai mulți doritori pentru a încerca acest nou sistem de luptă”, a precizat componentul lotului național.

„Mi-aș dori ca în perspectiva următorilor zece ani să pot participa în concursurile Ashihara-Karate destinate veteranilor. Cu siguranță voi fi antrenor, dorindu-mi chiar înființarea propriului club sportiv. Totodată, voi încerca să le ofer elevilor mei beneficiile pe care nu le-am avut eu în carieră (și alții ca mine), și anume asigurarea unui minim necesar pentru a putea evolua (echipamente, suplimente, cantonamente gratuite etc.), lucruri care să-i motiveze să continue cât mai mult timp.”

ak masters, ashihara, karate, ashihara-karate, ashihara karate, dincolo de tatami, interviu, vladut oprica, vlad oprica, oprica, campion, lot national, campionat mondial, fight zone, new style, ufc, impression, vlăduț oprică
Foto: Facebook Vlăduț Oprică

ANTRENORAT ACTIV VERSUS PASIV. VARIANTA LUI VLĂDUȚ
În 2018, Vlăduț, absolvent al Universității Naționale de Educație Fizică și Sport (din București), a făcut primii pași spre cariera de antrenor Ashihara-Karate, prin deschiderea unei grupe în Băicoi (județul Prahova). „Dintotdeauna mi-a plăcut să lucrez cu copiii, fiindcă aceștia sunt ca un burete, absorb foarte multă informație și au dăruire. Spre exemplu, mi se întâmplă să fiu sunat cu o zi înainte pentru a mi se reaminti de ziua de antrenament. Fiind un oraș mic, nu există multe alternative pentru a face sport, ceea ce-i oferă un potențial bun. Și am descoperit aici tineri talentați. Eu însumi vin dintr-o zonă a țării limitată din punct de vedere al posibilităților, tocmai de aceea am ales această localitate, fiind convins că aici voi descoperi noi campioni”, a menționat interlocutorul meu. Recent, grupa din Băicoi a promovat primul examen de grad și a participat la cupele Impression și Satori Gethika Team. „Mă impresionează bucuria de pe chipurile lor atunci când obțin succese. Cred că la examenul de 10 kyu am avut emoții mai mari pentru ei decât am simțit eu vreodată atunci când încercam să obțin o centură. Îmi doresc enorm ca, peste câțiva ani, să particip cu elevii mei la campionate mondiale și, cel mai important, să nu facem deplasările doar ca să ne plimbăm”, a susținut cu entuziasm campionul român. Dar având în vedere faptul că el are abia 24 de ani, nu este prea devreme pentru a începe activitatea de antrenor? Consideră oare că deține suficientă experiență pentru a îmbina cariera de sportiv de performanță cu cea de instructor? „Cum am spus anterior, pe mine Ashihara-Karate mă ajută în galele MMA și Kickboxing. Când ești încă activ competițional, altfel te dedici antrenamentelor, chiar și atunci când trebuie să le ții; ești mai dinamic, te afli printre elevi și te miști împreună cu ei. Am observat că anumiți instructori, de la o anumită vârstă, vin în fața grupei, dau salutul și se rezumă doar la a da indicații sau, eventual, desemnează pe cineva care să țină antrenamentul în locul lor sau o parte din el. Mie, în schimb, îmi place să lucrez în același timp cu ei. Nu sunt genul care să stea cu mâinile în șold și numai să spună ce este de făcut”, a declarat componentul lotului național. Genul acesta de antrenor oare motivează mai mult decât unul pasiv, dar experimentat? „Sincer, cred că da! Atunci când lucrezi cot la cot cu copiii, aceștia sunt mai motivați. De multe ori, în săli, se ajunge la monotonie și se renunță tocmai din cauză că practicanții sunt plictisiți de abordările practice”, a afirmat sportivul din Argeș.

„Întotdeauna m-am motivat spunându-mi că adversarul meu nu este mai bun decât mine. Încerc să mă deconectez pe cât posibil de la tensiunea unei lupte, să am mintea limpede și îmi proiectez la nivel mental lucrurile pe care doresc să le pun în practică pe suprafața de concurs. Cu alte cuvinte, mă concentrez strict la ceea ce vreau să fac și la oponentul meu.”

PIRAMIDĂ DE KICKBOXING, LA DEVA
Vlăduț a debutat în galele MMA în anul 2016, când a participat la o promoție făcută la nivel național și destinată sportivilor care n-au intrat niciodată în contact cu asemenea lupte. MMA sau Ashihara-Karate? „Îmi este dificil să aleg. MMA îmi place pentru că este un sport complex, trebuie să știi câte puțin din toate, să fii viclean în cușcă, iar Ashihara-Karate reprezintă stilul care m-a ajutat să ajung în gale profesioniste, fiind totodată sportul de care m-am îndrăgostit copil fiind”, a precizat interlocutorul meu. Deși are numai patru meciuri în MMA, el visează să ajungă în UFC, iar – în ceea ce privește Ashihara-Karate – își dorește obligatoriu să obțină cel puțin un titlu mondial și unul național, la kumite, pe regulament «new style». Pe 16 iunie a.c., el va participa în gala Fight Zone 5, organizată la Deva, fiind inclus într-o piramidă pe sistem Kickboxing. Cum decurge pregătirea competițională? „Începe cu cel puțin patru luni înainte de eveniment și mă concentrez pe trei aspecte: cardio, forță și specific. Pornesc de la două antrenamente pe zi și ajung până la trei, fac multe alergări, săritura corzii, fitness, lovituri la palmare / sac, lucru cu partener, «sparring»… Nu în ultimul rând, am foarte mare grijă la alimentație; urmez un program făcut de un nutriționist și încerc să-l respect cu strictețe. Din propria experiență spun că sportul fără o alimentație adecvată este inutil; pur și simplu nu ai rezultate. 80% din pregătire o constituie nutriția”, a concluzionat Vlăduț Oprică.

„AK MASTERS mi se pare o idee foarte bună, deoarece face cunoscută mișcarea Ashihara-Karate atât pe plan național, cât și internațional. Este un lucru benefic să avem pe cineva care să vorbească despre concursuri și sportivi, să propună modele de antrenamente și planuri de alimentație. Personal, îmi plac foarte mult interviurile pe formatul «Dincolo de tatami». Ți-aș recomanda să publici mai multe materiale despre cum ar trebui pregătit un campionat din toate punctele de vedere, exact ca programele pe care le făceai pentru tine și noi, atunci când ne antrenam împreună.”