DINCOLO DE TATAMI – TIBERIU TĂNASE: „CU CÂT EȘTI MAI IMPORTANT DIN PUNCT DE VEDERE IERARHIC, CU ATÂT TREBUIE SĂ AI MAI MULTĂ GRIJĂ DE CEILALȚI, RENUNȚÂND COMPLET LA ORGOLIU”

ak masters, ashihara, karate, ashihara karate, dincolo de tatami, arte martiale, full-contact, tiberiu tanase, tibi dojo, sport
Foto: Facebook Tiberiu Tănase

Am plecat de la întâlnirea cu Iulian Paraschiv (click aici) și m-am îndreptat spre centrul municipiului Pitești pentru a mă întâlni cu prof. antr. Tiberiu Tănase, centură neagră 1 Dan NIKO, licențiat al Facultății de Educație Fizică și Sport și al Centrului Național de Formare și Perfecționare a Antrenorilor și absolvent de master în domeniul sportului competițional. Începuturile lui au fost legate de Enshin-Karate, practicând un an sub îndrumarea lui Cornel Manole, ulterior intrând în contact cu stilul de arte marțiale Ashihara-Karate. Din 2002, la vârsta de 19 ani, și-a deschis propria sală, sub îndrumarea lui Petrică Bulmagă și aparținând de clubul Impression.

O zi destul de mohorâtă în Pitești, în jurul prânzului. Am ajuns puțin mai devreme decât stabilisem, în mare parte deoarece, necunoscând orașul, mi-am luat o marjă de timp pentru a descoperi locația. „Din punctul meu de vedere, important este ce ne unește, nu ceea ce ne separă. Din păcate, ne concentrăm mai mult pe aspectele negative, nu numai în Ashihara-Karate, ci – în general – în sport. Mă interesează oamenii și receptivitatea lor”, a fost declarația cu care Tibi și-a început conversația cu mine. Pe parcurs a adăugat: „Lumea are tendința de a se văita. Ne merge bine în viață în proporție de 70%, dar vorbim numai de diferența de 30%. În Ashihara-Karate sunt persoane «open-minded». De exemplu, la cupa Shin Dojo, mi s-a întâmplat o fază interesantă. Obișnuit cu «tăvăleala» generală din cadrul concursurilor, când necesitățile tale sunt tratate oarecum superficial, Radu Zincă a fost foarte comunicativ, solicitându-l, cred, de cel puțin cinci ori, în diverse chestiuni, iar el nu mi-a dat niciodată impresia că ar fi deranjat. De asemenea, Alexander Babia mi se pare un om «deschis»; gândește-te că poate, dacă altcineva avea statutul lui de multiplu campion mondial, exista posibilitate să nu poți schimba o vorbă cu el. Și nu în ultimul rând, sensei (n.r. Petrică Bulmagă), care mie-mi oferă o libertate maximă în desfășurarea activității, acesta fiind principalul motiv pentru care n-am luat decizia de a deveni «branch chief»”. Interlocutorul meu consideră că, deși pe piața din județul Argeș sunt cel puțin alte cinci săli care au același public-țintă, este loc pentru toată lumea, în principal datorită faptului că fiecărui instructor i se potrivește o anumită tipologie umană.

„Prin necomunicarea antrenorilor, nu se pot găsi soluții de unitate. Ar ajuta enorm dacă ne-am întâlni ca să discutăm, nu să ne certăm. Schimbul constructiv de opinii va contribui la evoluția nu numai a noastră, ca oameni, ci și a persoanelor din sălile noastre, pentru că având răbdare cu un singur individ, acesta va da mai departe altor câteva zeci, poate sute. Ar fi benefice două întâlniri pe an ale tuturor instructorilor, poate chiar incluzând practicanții experimentați, în zone ușor accesibile, care să nu presupună eforturi financiare mari și să nu blocheze activitățile oamenilor, în care să punem la comun metodologii de antrenament, ci nu să ne concentrăm preponderent pe latura fizică a Ashihara-Karate.”

ak masters, ashihara, karate, ashihara karate, dincolo de tatami, arte martiale, full-contact, tiberiu tanase, tibi dojo, sport
Foto: Facebook Tiberiu Tănase

ÎNCASEZ 1.000 DE PUMNI CA SĂ MĂ APĂR DE UNUL?
Recent, am publicat un material despre cum vede cineva, din exterior, cu o oarecare experiență în Ashihara-Karate, adăugarea unei variante de concurs, „new style”, celei clasice (click aici). „Cred că partea competițională nu ne ajută pentru a ne apropia unii de alții, ci dimpotrivă. Ne limităm la maximum 50% din ceea ce reprezintă cu adevărat Ashihara-Karate dacă mergem în direcția aceasta. Personal, nu văd utilitatea noilor reguli! Eu nu cred în loviturile de pumni la nivelul capului, deoarece consider că afectează foarte mult organismul. Încasez la față 1.000 de tehnici pentru a mă apăra, cândva, ipotetic, de una singură? Acesta este scopul? Trebuie să te antrenezi având în minte ideea să fii atât de receptiv încât pur și simplu să nu atragi conflictul. În plus, sunt anumite zone, precum mandibula, nasul sau urechea, ce nu pot fi întărite oricât ai încerca. Am văzut oameni, chiar la mine, la sală, care – după ce s-au umplut de medalii – s-au pierdut din cauză că le-a crescut egoul”, a precizat interlocutorul meu. Aici intervine și capacitatea instructorului de a gestiona asemenea atitudini, fiindcă – în esență – nu totul se rezumă la niște medalii, aflându-mă în acord astfel cu punctul de vedere al lui Laurențiu Iliescu exprimat aici. „Problema este să nu te identifici cu ele. Dacă, de exemplu, astăzi, amândoi aflându-ne la aceeași masă, eu m-aș fi poziționat ca sensei cu o experiență de 15 ani, iar tu în calitate de campion mondial, cu siguranță că n-am fi avut această discuție”, a adăugat antrenorul, completând că poate ar fi benefic pentru dezvoltarea Ashihara-Karate ca regulamentele competiționale să nu mai fie schimbate de la un an la altul, ci să se stabilească o formă invariabilă, precum în Judo.

„Ce diferență există între Ashihara-Karate și orice alt stil de arte marțiale? În definitiv, niciuna; promovăm aceleași lucruri. Detaliile se observă de la un anumit grad. În schimb, antrenorul face diferența, în primul rând prin felul de a fi și, mai apoi, prin cunoștințele pe care le are. Când ajungi la centura neagră, n-ar mai trebui să existe orgoliu. Cu cât ești mai important din punct de vedere ierarhic, cu atât ar trebui să ai mai multă grijă de cei ce se află sub tine.”

ak masters, ashihara, karate, ashihara karate, dincolo de tatami, arte martiale, full-contact, tiberiu tanase, tibi dojo, sport
Foto: Facebook Tiberiu Tănase

SPORTUL NU TREBUIE CONDIȚIONAT DE PERFORMANȚĂ
În tot acest context, cum reușim să păstrăm interesul practicanților pentru Ashihara-Karate, în special atunci când ajung la maturitate, deoarece copiii și adolescenții se regăsesc într-un număr foarte mare în sălile de antrenament? „Majoritatea începe de foarte devreme să practice sport, în special de performanță, iar după, să zicem, zece ani de concursuri continue, se plafonează. Totodată, pasionaților nu li se oferă nicio posibilitate pecuniară atunci când ajung adulți și intervin grijile zilnice”, a afirmat profesorul. Totuși, de ce nu reușim să le insuflăm dorința de a face activitate fizică de tip Ashihara-Karate (argumente aici)? Iau în calcul părinții, care – de cele mai multe ori – doar asistă, ci nu intra la rândul lor în formație… „Cred că o vină avem chiar noi, instructorii. Dacă noi promovăm participările la competiții, elevul învață doar să fie stimulat din exterior, ceea ce reprezintă o abordare total greșită. Noi nu susținem în adevăratul sens un stil de viață sănătos, ci condiționăm sportul. De asemenea, în țara noastră, activitățile fizice nu sunt percepute precum în alte state, unde vezi chiar persoane vârstnice interesate de aceste lucruri. Aceeași abordare o regăsim și în cazul alimentației, românii fiind mai mult interesați de diete și de modalități de a slăbi rapid”, a concluzionat Tiberiu Tănase.

„Blogul AK MASTERS reprezintă un lucru bun, pentru că unește oamenii, în primul rând prin apartenența la o comunitate specifică. Prin intermediul acestei platforme online, lumea are acces la opinii ale diverselor personalități din Ashihara-Karate, informații pe care, dacă ar dori cineva să le obțină, ar trebui să «alerge» prin tot internetul. Consider că tu îi ajuți pe cei interesați de acest stil de arte marțiale punând în discuție atât lucrurile bune, cât și ce ar trebui îmbunătățit.”