DINCOLO DE TATAMI – RADU ZINCĂ: „MĂ «ÎNCARC» CU ENERGIA COPIILOR DIN SALĂ ȘI EI AU DEVENIT O RESPONSABILITATE PLĂCUTĂ. N-AM OPȚIUNEA DE A NU MĂ DUCE LA ANTRENAMENTE, PENTRU CĂ EI SUNT ACOLO ȘI MĂ AȘTEAPTĂ”

ak masters, dincolo de tatami, ashihara, karate, ashihara karate, arte martiale, full-contact, radu zinca
Foto: Facebook Alexa Postelnicu

Radu Zincă, centură neagră 3 Dan NIKO, practică arte marțiale de mai bine de 30 de ani, intrând – de-a lungul timpului – în contact și cu alte sporturi, precum: Judo, Wushu, Kendo și Aikido. Însă în Ashihara-Karate „a găsit tot ce avea nevoie”. În prezent, este antrenor în comuna 1 Decembrie (județul Ilfov) și recent a deschis alte două săli, în localitățile Dărăști (județul Ilfov) și Mihai Bravu (județul Giurgiu). În ultimii mei doi ani de activitate sportivă, Radu mi-a susținut metodologiile de antrenament și m-a ajutat în obținerea performențelor competiționale.

ak masters, ashihara, karate, ashihara karate, arte martiale, full-contact, radu zinca, caritabil, sportRadu Zincă este aproape de și ajută comunitățile în care-și desfășoară activitatea. El a organizat, de exemplu, la sfârșitul anului trecut, o acțiune caritabilă în care s-au implicat sportivii legitimați la sala din comuna 1 Decembrie (după cum am relatat aici). Dar care este marele avantaj în a-ți desfășura activitatea în localități cu o populație puțin numeroasă, ci nu în marile orașe? „Aici există mulți copii dornici de mișcare, iar singurele lor alternative sunt, eventual, fotbalul și dansurile, pe când în București variantele de petrecere a timpului liber sunt multiple: mall, cinema, parc, terase etc. Acesta este principalul motiv pentru care îmi place să activez în asemenea zone, deoarece pentru locuitori totul este absolut nou și stârnește interes”, a declarat antrenorul român. S-ar putea spune că aceste comune trec prin aceeași perioadă ca atunci când ne aflam noi la începuturi, principala noastră activitate de socializare presupunând prezența la antrenamentele de karate, așa cum – de altfel – Laurențiu Iliescu a observat aici. „Într-adevăr! Noi am fost crescuți diferit. În urmă cu 10-15 ani nu aveai atâtea opțiuni, iar lucrurile s-au schimbat foarte mult într-o perioadă relativ scurtă de timp. Atunci îți doreai să ajungi la antrenamente, chiar dacă instructorul te «rupea»; tăceai și făceai! Dacă la începuturile Ashihara-Karate în România îți permiteai să faci o oarecare selecție, acum te afli în situația să atragi lumea pentru a intra în dojo și ține de tine să-ți păstrezi formația completă”, a afirmat interlocutorul meu, punct de vedere susținut și de Adrian Vlăsceanu aici.

ak masters, ashihara, karate, ashihara karate, arte martiale, sport, full-contact, radu zinca, ovidiu turculet
Foto: Facebook Radu Zincă

TRECERE UȘOARĂ CĂTRE ASHIHARA-KARATE
Dacă tot vorbeam de începuturi, aventura lui Radu în lumea artelor marțiale a început în jurul vârstei de opt ani. „Locuiam în Buzău, iar băiatul nașului meu practica Judo. Țin minte și acum acea sală: mică, având doar trei geamuri, emanând un miros înțepător de transpirație… În prima zi, antrenorul a deschis o ladă din care mi-a dat un kimono pe care, probabil, îl folosea toată lumea, deoarece pe vremea aceea se găsea foarte greu echipamentul necesar. Am fost luat cam tare și nu prea mi-a plăcut! Ulterior, mama, printr-o cunoștință, mi-a recomandat o altă sală, iar antrenorul de aici se concentra foarte mult pe mine. A fost o perioadă foarte grea! Am încetat antrenamentele de Judo când sala a intrat în reabilitare și eram obligați să muncim efectiv în construcții. Apoi, prin clasa a VI-a sau a VII-a, am însoțit un prieten ce frecventa cursurile de Wushu; experiența acumulată în Judo a fost benefică, pentru că atunci când se făceau proiectări, colegii mei nu prea aveau succes. După care, când am început liceul, m-am apucat de Aikido, stil de arte marțiale pe care l-am practicat timp de șapte ani, ajungând până la centura neagră și chiar profesând în calitate de instructor. La un moment dat l-am cunoscut pe Cristian Costandache, un fost elev al lui Ovidiu Turculeț, care avea o grupă la Școala Gimnazială nr. 124, din București. Așadar, timp de trei ani am făcut atât Aikido, cât și Ashihara-Karate. Însă, la un moment dat, fiind nevoit să mă angajez și neputând să merg în paralel cu ambele sporturi, am ales să continui exclusiv cu Ashihara-Karate. Pentru mine, trecerea a fost ușoară, fiindcă am înțeles rapid principiul sabaki, datorită Aikido”, își amintește cu plăcere fostul component al lotului național. Deși cu o bogată experiență în lumea artelor marțiale, Radu n-a considerat oportună obținerea statutului de branch, refuzând cândva propunerea lui Hidenori Ashihara, deoarece consideră că astfel, la nivel local, ar fi devenit o entitate singulară, supusă unor reguli pe care nu le-ar fi dorit, prin renunțarea la apartenența de grup (în cazul lui, Clubul Sportiv Shin Dojo).

ak masters, ashihara, karate, ashihara karate, radu zinca, arte martiale, full-contact, sport
Foto: Facebook Radu Zincă

ASHIHARA-KARATE SE ÎNDREAPTĂ SPRE KUDO, IAR KYOKUSHIN SPRE ASHIHARA-KARATE
Ashihara-Karate este un stil simplu de arte marțiale? „A rămas simplist, dar nu este. Se poate dezvolta enorm! Am fost de două ori la Matsuyama (Japonia) și am rămas surprins de faptul că acolo nu există antrenamente fără kihon, acesta făcând oarecum parte din încălzire și realizând trecerea către partea de kata și/sau kumite. Kihon te ajută să construiești răbdarea și să dezvolți dorința de perfecționare, suplimentar de învățarea tehnicilor și a modurilor de lovire. De asemenea, niponii nu sunt constrânși de regulament, așa cum se întâmplă în România. Eu sunt sigur că noul regulament competițional, cu introducerea loviturilor de pumni la nivelul capului, a plecat din Japonia, fiindcă ei se antrenează de câțiva ani în felul acesta. În definitiv, Ashihara-Karate este un stil de stradă, iar realitatea presupune libertate, nu constrângere prin prisma normelor de orice fel”, a precizat instructorul român.

 

Existența unui număr atât de mare de organizații Ashihara-Karate se poate explica prin faptul că liderii acestora nu sunt de acord cu direcția impusă de kancho Hidenori. De exemplu, Jōkō Ninomiya (n.r. fondatorul Enshin-Karate) este îndreptățit să perceapă Ashihara-Karate diferit, având în vedere faptul că s-a antrenat cu Hideyuki; poate el chiar a înțeles cu adevărat esența stilului Ashihara-Karate, dar nu putem ști cu certitudine aceasta. E clar însă că în cazul Enshin-Karate se observă o diferență semnificativă comparativ cu organizațiile mondiale de Ashihara-Karate, care n-au făcut decât mici modificări ale principiilor de bază. Poți considera că dacă optezi pentru a te afilia la NIKO, ești mai aproape de origini.

Cel mai important aspect în ceea ce privește această repoziționare a regulamentului competițional constă în posibila pierdere a identității (același semnal de alarmă l-a tras și campionul rus, Andrey Levandin, aici). „În momentul de față, campionatele nu mai sunt pentru oricine. Hai să-ți spun ceva, referitor la stilurile japoneze de arte marțiale: Ashihara-Karate se îndreaptă spre Kudo, iar Kyokushin vine spre Ashihara-Karate, fiind punctate – spre exemplu – secerările; cred că e doar o chestiune de timp până când vor fi permise și prizele. În Kyokushin nu se mai luptă așa mult față-n față, ci se observă o repoziționare către principiul nostru, sabaki. Cred că toate aceste modificări au legătură cu apropierea dintre liderii ramurilor sporturilor de contact nipone. De fapt, totul este o reorganizare pentru a se putea accede la Jocurile Olimpice, competiția internațională cu cea mai mare vizibilitate și care implică cele mai multe resurse financiare”, a declarat Radu.

ak masters, ashihara, karate, ashihara karate, arte martiale, full-contact, sport, radu zinca, dincolo de datami
Foto: Facebook Radu Zincă

„FAMILY BUSINESS” PE SISTEM BUTIC
În nenumărate rânduri am atras semnale de alarmă referitor la lipsa implicării lui Hidenori Ashihara în schimbul de experiență necesar bunei dezvoltări a mișcării naționale. În România, acesta a fost prezent la un singur seminar în adevăratul sens al cuvântului, acum mulți ani, desfășurat la Izvorani (județul Ilfov). Iar lipsa de transparență a liderilor autohtoni completează peisajul incert în care se află sportul pe care-l practicăm. „Nimic nou din acest punct de vedere! Multe ediții ale Sabaki Challenge Spirit au fost ținute în Danemarca, iar kancho foarte rar a fost prezent. Eu nu l-am prins niciodată. Percepția «family business» este mai degrabă pe sistem butic; nu există marketing și PR. Eu în locul lui aș pune problema altfel: ce țări au cea mai mare dezvoltare la nivel mondial? Păi România, Rusia, Danemarca… Ar intra în obligația mea anuală ca, în cazul în care nu pot ajunge personal, să trimit măcar un reprezentant care să arate direcțiile de urmat. Nu este același lucru să fii prezent la un stagiu internațional, deoarece nu toată lumea își permite financiar să ajungă acolo. Trebuie să fii lângă om!”, a afirmat sportivul român.

ak masters, ashihara, karate, ashihara karate, arte martiale, full-contact, radu zinca, dincolo de tatami, sport

TREBUIE SĂ PRACTICI ASHIHARA-KARATE? „NU NEAPĂRAT!”
Din dorința de a evidenția ori de câte ori este posibil avantajele pe care le-ar putea avea oricine dorește să practice sportul Ashihara-Karate, de fiecare dată îmi întreb interlocutorii care ar fi motivele pentru ca cineva să aleagă acest stil de arte marțiale în detrimentul altora. Radu mi-a oferit un răspuns surprinzător: „Nu trebuie neapărat să practici Ashihara-Karate; poți face orice altceva. Nu văd Ashihara-Karate ca având un avantaj în detrimentul celorlalte stiluri de arte marțiale. Noi ne-am apucat în urmă cu mult timp și ne-am dăruit. Chiar și atunci când am simțit gustul performanței, am continuat să perseverăm pe calea aceasta și s-a dezvoltat dorința de a transmite mai departe ce am acumulat în toți acești ani. Nu practic nu știu câte stiluri și le predau pe toate, pentru că n-am cum să le cunosc cu adevărat; consider că îți trebui cel puțin 25 de ani experiență ca să poți ajunge la statutul de profesor pentru altcineva. E simplu doar să iei banii oamenilor; oricine poate! Iar dacă asta am învățat, asta știu să fac și o fac bine, atunci cel care se află în fața mea simte imediat că sunt omul potrivit”.

Integrarea socială și dezvoltarea abilităților de comunicare ar trebui să fie principalele țeluri ale antrenorilor, mai ales când au de-a face cu grupuri eterogene. Am, la sală, copii cu probleme și am decis să nu-i dau deoparte; am îndrumat grupul să le fie alături. La început a fost dificil, fiind reticenți, dar treptat au început să-i ajute la antrenamente, să-i corecteze și să le explice. E cel mai mare sprijin pe care puteau să-l aibă!

ak masters, ashihara, karate, ashihara karate, arte martiale, full contact, sport, radu zinca, dincolo de tatami

În România, cei mai mulți practicanți de Ashihara-Karate renunță în momentul în care maturitatea vine la pachet cu responsabilitățile vieții cotidiene. „Pentru mine, Ashihara-Karate va fi mereu o chestiune adiacentă vieții mele profesionale. Este un fel de univers paralel, în sală lăsându-mi toate grijile. E corect că, de cele mai multe ori, oboseala acumulată după o zi de lucru te face să nu mai consideri prioritare antrenamentele. Eu însumi m-am gândit de multe ori de ce să mă duc să țin antrenamente în loc să le fac… Pentru mine, copiii din sală au devenit o responsabilitate plăcută. N-am opțiunea de a nu mă duce, fiindcă ei sunt acolo, în sală, și mă așteaptă, fix la ora stabilită. Pot spune că mă «hrănesc» cu energia lor”, a concluzionat Radu Zincă.

Recomand blogului AK Masters să țină oamenii aproape. Chiar dacă acum mulți indivizi percep cu reticență această inițiativă, sunt sigur că la un moment dat lucrurile se vor schimba, iar lumea va înțelege ce vrei tu să faci. Cred ca stilul Ashihara-Karate din România are nevoie de unitate, iar această platformă o poate realiza, mai ales că branch-ii s-au distanțat foarte mult unii de alții. Sunt neînțelegeri nu numai pe plan local, ci și la nivel internațional.