DINCOLO DE TATAMI – MARINA PARASCHIV: „O FEMEIE TREBUIE SĂ IMPUNĂ AUTORITATE LA NEVOIE PENTRU A CONTRACARA MISOGINISMUL. ASHIHARA-KARATE TE ÎNVAȚĂ ACEASTA, TE ÎNTĂREȘTE, ÎȚI DĂ ÎNCREDERE ȘI-ȚI DESCHIDE PORȚI”

ak masters, ashihara, ashihara karate, karate, sport, marina paraschiv, marina mardare, full-contact

„Cafeaua mă inspiră”. Așa că ne-am întâlnit la Starbucks București Mall. A fost totuși un cappuccino. Despre Marina Paraschiv este vorba, cei mai mulți cunoscund-o sub numele de Mardare. Una din cele mai bune practicante de Ashihara-Karate din România, centură neagră 1 Dan NIKO și multiplă campioană internațională și națională. O sportivă completă, așa cum îmi place mie să-i numesc pe cei care au triumfat în toate probele de concurs existente în acest stil de arte marțiale. Are atât de multe medalii în palmares încât nici nu le știe numărul. Un om plin de viață, o personalitate optimistă, care a acceptat o discuție altfel… și toate cu zâmbetul pe buze!

ak masters, ashihara, ashihara karate, karate, sport, marina paraschiv, marina mardare, full-contact
Foto: Facebook Marina Paraschiv (Mardare)

A intrat într-un dojo de Ashihara-Karate în anul 2005, în orașul natal, Oltenița. S-ar putea spune că a fost o sincronizare perfectă, deoarece – la momentul respectiv – nu existau multe opțiuni de a face sport, în afară de fotbal și dansuri. Fiind o fire energică, activă, plăcându-i tot felul de jocuri care aveau o miză, a decis să pășească în sala lui sensei Marcel Paraschiv. „Am fost atrasă de ideea de competiție. Văzând ulterior că am succes, am continuat”, a declarat Marina. Dar cum este pentru o fată să practice un stil de arte marțiale full-contact? „În kumite, fetele au o răutate mai mare decât băieții, multe nici nu conștientizează gravitatea loviturilor primite, mai ales cele din zona pieptului. Sunt bucuroasă însă că nu m-am accidentat grav; o singură problemă am avut la un genunchi, căpătată la ski, în timpul facultății”, a adăugat interlocutoarea mea.

Consider că fetele ar trebui să practice Ashihara-Karate. Pe mine acest stil de arte marțiale m-a întărit, mi-a dat încredere și mi-a deschis porți. Multe cliente, știind că am făcut karate, mă întreabă dacă aș putea include în antrenamente și câteva exerciții de autoapărare și tehnici de lovire. E foarte important să știi a preîntâmpina conflicte și a avea reacții potrivite în funcție de împrejurări, tocmai de aceea o persoană de sex feminin trebuie să învețe să impună autoritate când e necesar pentru a contracara misoginismul.

Ca în cazul multor sportivi tineri și talentați, Marina a renunțat de câțiva ani la participarea competițională. „Îmi place să cred că nu m-am lăsat definitiv. Dacă s-ar ivi vreo ocazie de a participa, cred că aș profita de ea. Mai mult la kata. De când lucrez La World Class, m-am concentrat foarte mult pe latura profesională a vieții, fiindcă timpul meu de acum este împărțit altfel. În România, la categoria mea, nivelul a scăzut enorm; din cauza numărului mic de concurente la Naționale, eram obligată să mă înscriu la o categorie superioară, ceea ce nu-mi convenea, pentru că puteau exista diferențe mari din punct de vedere al greutății între mine și adversare. Din cauza aceasta am și avut la un moment dat probleme cu spatele ca urmare a proiectărilor aplicate unor sportive masive. De asemenea, partea financiară nu poate fi neglijată. Pentru a face performanță, pe lângă timp și interes, trebuie să investești. Chiar dacă noi, uneori, am avut sponsori, multe concursuri s-au făcut exclusiv pe cheltuială proprie”, a afirmat fosta componentă a lotului național.

ak masters, ashihara, ashihara karate, karate, sport, marina paraschiv, marina mardare, full-contact
Foto: Facebook Marina Paraschiv (Mardare)

NE ANTRENAM ÎN CONDIȚII SIMPLE, DAR ERAM UNIȚI ȘI IMPLICAȚI
Din punctul meu de vedere, clubul de la Oltenița a avut la un moment dat o generație extraordinară, concretizată prin multe rezultate sportive foarte bune. „Cred că simplitatea antrenamentelor și a dotării materiale a contribuit la formarea noastră. Atunci nu aveam condițiile din prezent (făceam proiectări direct pe parchet, utilizam sticle umplute cu nisip în loc de gantere ș.a.), însă ne antrenam ca și cum n-am mai fi avut vreo altă oportunitate. Eram mai implicați și mai uniți!”, a declarat Marina. Ruslan Shogenov spunea că, în Nalchik, există aproximativ 20 de campioni mondiali care se antrenează împreună (click aici). Cred că acest lucru se vede în rezultatele pe care le obține delegația Federației Ruse la fiecare participare competițională. În principiu, dacă formezi un grup de sportivi foarte buni, care se antrenează împreună, ajungi la o omogenizare a calităților individuale, contribuind totodată structura antrenamentelor și periodizarea pentru atingerea punctului maxim de pregătire fizică chiar în apropierea campionatului. „Și în ceea ce ne privește, concurența dintre noi, în interiorul clubului, a fost benefică. Formând cu toții o echipă și văzând că unii câștigă, iar alții nu, ne motivam reciproc pentru a deveni mai buni, iar de fiecare dată, după concursuri, ne strângeam la sală și analizam ce s-a întâmplat. Eu am fost dintotdeauna o fire emotivă, iar la un moment dat am decis să apelez la un psiholog pentru a înțelege motivele acestor trăiri intense din timpul competițiilor. Mi-am dat seama că ele erau pur si simplu constructive, deoarece nu mă împiedicau să câștig. În ideea de unitate, ulterior, sensei a apelat la acest psiholog pentru câteva sesiuni de grup, ceea ce a contribuit la descoperirea calităților individuale, astfel grupul omogenizându-se tot mai mult. Sensei a știut mereu cum să îmbine utilul cu plăcutul. N-a fost genul de instructor sever, de care să-ți fie teamă, dar nici nu venea la sală ca să-și bată joc de antrenamente. A format o familie!”, a adăugat sportiva româncă.

Realizarea unei selecții mai stricte pentru formarea lotului național de Ashihara-Karate ar putea avea un impact pozitiv. Țin minte că, în anul 2009, unul extraordinar pentru mine, fiindcă am câștigat absolut toate probele de concurs existente, atât naționale, cât și internaționale, au fost selectați parcă doar 15 sportivi pentru competiția mondială Sabaki Challenge Spirit, din Danemarca. Acum există prea multă libertate, în sensul că cine dispune de resursă financiară, prinde lotul. Se pare că nu performanța este prioritară! În timpul facultății, având discuții cu diverși colegi din alte ramuri sportive și văzând că lucrurile pot sta altfel, mă descurajam într-o oarecare măsură, pentru că ideea de selecție în adevăratul sens al cuvântului te motivează să muncești cât mai mult, mai ales dacă știi că astfel nu trebuie să-ți mai faci griji din cauza banilor pentru a face parte din echipa națională.

ak masters, ashihara, ashihara karate, karate, sport, marina paraschiv, marina mardare, full-contact
Foto: Facebook Laurențiu Iliescu

CONCURENȚA DINTRE ECHIPELE DE KATA SINCRON DIN BUCUREȘTI ȘI OLTENIȚA
Multe „războaie” (naționale și internaționale) s-au dus pe tatami între echipele de kata sincron din București (formată din Laurențiu Iliescu, Adrian Vlăsceanu, Răzvan Popa și, ulterior, Daniela Vîrză) și Oltenița (având în componență pe Marina Paraschiv (Mardare), Casiana Gorneanu și Mihai Paraschiv). Interlocutoarea mea susține că această concurență a fost benefică. Și-i dau dreptate! Poate un succes se obține ușor, dar al doilea mult mai greu, pe când al treilea poate fi de-a dreptul o provocare când nu ai un etalon la care să te raportezi. Te gândești mereu la concurență, că se va antrena mai bine pentru a te surclasa la ediția următoare. Iar pentru noi, formula de trei își atinsese limitele în anul 2013, tocmai de aceea cooptarea Danei a adus un plus de concentrare, de seriozitate, deoarece a trebuit să ne antrenăm mult pentru a ne contopi execuțiile individuale. Pentru noi a ieșit extraordinar (click aici), dar – la momentul respectiv și coroborând cu reacțiile adverse de care am avut parte – orice alt loc decât prima treaptă a podiumului la Campionatul Mondial din Ungaria ar fi reprezentat o succesiune de reproșuri. Am făcut această remarcă, pentru că doresc să mulțumesc echipei din Oltenița! Chiar dacă mult timp am fost adversari pe tatami, am rămas prieteni după ce am încheiat cu toții socotelile cu sportul de performanță.

Eram în ultimul an de Master în cadrul Universității Naționale de Educație Fizică și Sport, din București, când mi-am zis că trebuie să mă apuc și eu de o activitate, să fiu pe picioarele mele. Așadar, m-am angajat la Clubul Elevilor, din Oltenița, și am avut sub îndrumare timp de trei ani aproximativ 100 de copii, repartizați în patru grupe. A fost o perioadă frumoasă, mi-a plăcut să lucrez cu ei, să-i observ dezvoltându-se, evoluând și – mai ales – bucurându-se de medaliile obținute în concursuri.

ak masters, ashihara, ashihara karate, karate, sport, marina paraschiv, marina mardare, full-contact
Foto: Facebook Marina Paraschiv (Mardare)

DE LA ÎNĂLȚIMEA DE 1,52 METRI DIRECT ÎNTR-O LUME A MUȘCHILOR
În timp ce preda cursuri de dans, Laurențiu Iliescu i-a recomandat depunderea unui Curriculum Vitae la World Class. Concomitent, și-a luat specializarea de instructor de fitness și aerobic. Oare cum a fost pătrunderea, de la statura ei (1,52 metri), într-o lume a mușchilor? „Pentru mine a fost o schimbare majoră, fiindcă nu aveam deloc experiență. Însă, încet-încet, am învățat, încercând multe lucruri pe mine însămi. Din punctul meu de vedere, marele avantaj de a lucra într-un club mare, precum World Class at InCity, constă în profesionalismul pe care-l găsești; la fiecare pas întâlnești oameni de la care ai ce învăța și consider că mă regăsesc aici. De asemenea, feedbackul primit de la clienți m-au ajutat să mă perfecționez. Reprezintă un avantaj faptul că sunt singurul PT (n.r. Personal Trainer) de sex feminin și m-am adaptat foarte bine în această lume a bărbaților. Ashihara-Karate m-a ajutat în carieră datorită disciplinei dobândite, care de altfel a devenit parte integrantă a vieții mele”, a precizat Marina.

Am observat că oamenii nu vin la sală ca să facă performanță sportivă, ci în principal pentru a scăpa de kilograme, a-și îmbunătăți condiția fizică și a pune masă musculară. Cea mai mare problemă a zilelor noastre este stresul și mă bucură când îmi văd clienții că vin încărcați cu probleme, iar după o oră de antrenament pleacă mai optimiști!

ak masters, ashihara, ashihara karate, karate, sport, marina paraschiv, marina mardare, full-contact
Foto: Facebook Marina Paraschiv (Mardare)

RESPECTAREA MESELOR PRINCIPALE PENTRU CONTROLUL GREUTĂȚII
Marina adoră dulciurile, însă de când lucrează la World Class a devenit mult mai atentă cu alimentația, mai ales că înaintarea în vârstă vine la pachet cu încetinirea metabolismului, iar kilogramele se pot depune rapid dacă nu ai grijă. „Nu sunt de acord cu dietele, dar am experimentat pe mine însămi toate combinațiile posibile în ceea ce privește nutriția. Am ajuns la concluzia că respectarea celor trei mese principale și – eventual – câte o gustare între acestea reprezintă cea mai bună metodă de control al greutății. În ceea ce mă privește, de trei ani mă ghidez după următoarele principii: dimineața consum în special lactate și cereale sau semințe, gustările sunt formate din fructe, carne consum foarte rar (proteinele le iau din ouă, lactate și, rar, pește), iar ultima masă este la maximum ora 18. Cel mai dificil mi-a fost cu dulciurile, pentru că-mi plac foarte mult, tocmai de aceea am recurs la «a cheat day»; am încercat și varianta câte puțin zilnic, dar n-a dat rezultate în ceea ce mă privește, deși multe persoane preferă mai degrabă varianta aceasta. Ziua de răsfăț culinar mă ajută să mă încarc psihic, îmi controlez mai bine apetitul, deoarece dacă văd ceva la care poftesc, îmi zic că voi mânca la momentul respectiv. Totul ține de exercițiu și autoeducație”, a concluzionat Marina Paraschiv (Mardare).

Proiectul AK Masters este foarte bun și apreciez curajul, fiindcă nu este ușor să fii criticat și totuși să ai puterea de a merge înainte. Mi-ar plăcea ca lumea să-l considere ca un loc unde ai posibilitatea de a-ți spune părerea, dar cred că multora încă le este teamă să facă pași în acest sens. Pe viitor poate lucrurile se vor schimba! Ideal ar fi să acceptăm punctele slabe și să evoluăm, pentru că mișcarea Ashihara-Karate are nevoie de critică constructivă. Mie-mi place stilul abordat și sper ca oamenii să fie mai deschiși pentru colaborări în vederea sporirii vizibilității acestui stil de arte marțiale și nu numai.