DINCOLO DE TATAMI – LAURENȚIU ILIESCU: „AM ALES O CARIERĂ ÎN INDUSTRIA SPORTULUI DE CLASĂ MONDIALĂ, NU DOAR SĂ UMPLU PEREȚII CASEI CU FIARE”

ak masters, laurentiu iliescu, ashihara, karate, arte martiale, full-contact, ashihara karate, sport, worldclass

Am luat prânzul cu Laurențiu Iliescu la Hanu’ lui Manuc, într-o zi de marți. Tocmai terminase clasele pe care le-a avut în dimineața aceea, așa că am putut profita pe deplin de după-amiază pentru a discuta despre activitatea profesională, sport, Ashihara-Karate, perfecționare, evoluție și direcții. Laurențiu Iliescu, posesor al centurii negre 1 Dan NIKO, a început practicarea artelor marțiale în anul 2000, acumulând de-a lungul timpului numeroase medalii în cadrul campionatelor mondiale și naționale. De asemenea, este maestru emerit al sportului, distincție obținută în 2016, care a avut, după cum chiar el însuși susține, un impact pozitiv asupra carierei lui.

ak masters, laurentiu iliescu, ashihara, karate, arte martiale, full-contact, ashihara karate, sport, worldclass
Foto: Facebook Laurenţiu Iliescu

PROFESOR MOVE ON FITNESS EDUCATION
Recent, Laurențiu a participat la un curs de perfecționare al Școlii de Fitness Move On, desfășurat la Poiana Brașov, în vederea acomodării cu viitorul statut pe care urmează să-l aibă, și anume de profesor specializat în pregătirea antrenorilor personali din cluburile de fitness din România. „Mi s-a propus această provocare în urmă cu trei sau patru luni, ceea ce a făcut ca, în ultima perioadă, să iau parte la diverse seminarii pentru a mă acomoda cu responsabilităţile specifice. Julio Papi m-a îndrumat pe această cale, observându-mi perseverența și participarea activă la majoritatea cursurilor de perfecționare din cadrul World Class”, a declarat fostul component al lotului național. În prezent, acesta are sub îndrumare 16 clase și câteva persoane care au optat pentru antrenamente unul la unul.

 

„Țin clasele într-un mod cât mai profesionist posibil, iar clienții apreciază aceasta. Educația obținută ca urmare a practicării artelor marțiale m-a disciplinat, m-a făcut să abordez cu seriozitate pregătirea sportivă și să mă concentrez pe obținerea de rezultate”

ak masters, laurentiu iliescu, ashihara, karate, arte martiale, full-contact, ashihara karate, sport, worldclass
Facebook: Laurenţiu Iliescu

DUPĂ 18 ANI DE ASHIHARA-KARATE, RETRAGEREA A FOST GREA
Deși prezentul sună bine, iar viitorul promițător pentru sportivul român, mulți ani acesta a avut doar statutul de ajutor de antrenor pentru sensei Vasile Bulmagă, în cadrul clubului de arte marțiale Impression. „A fost o perioadă frumoasă, în care am acumulat experiență, dar – din cauza lipsei de motivație financiară – m-am orientat spre altceva. N-a fost o decizie ușoară dupa 18 ani dedicați stilului Ashihara-Karate. Totodată, observând metodele de antrenament utilizate în cantonamentele naționale și raportându-mă la cursurile urmate în cadrul Centrului Naţional de Formare şi Perfecţionare a Antrenorilor, am început să mă întreb dacă într-adevăr mă aflu în «barca» potrivită. Pot spune doar că nu este admisibil ca în apropierea unui campionat mondial, cu doar două săptămâni înainte, să fii pus să faci timp de trei zile antrenamente de tip Fartlek!!! Personal, am ajuns la acea competiție obosit și n-am reușit să mă recuperez în timp util. Îmi periodizasem perfect pregătirea și eram până atunci foarte bine din punct de vedere fizic. De asemenea, un alt aspect care a contribuit la retragerea mea a fost modalitatea de abordare a factorilor de decizie a diverselor chestiuni legate de finanțarea pentru participarea la concursurile internaționale. Nu în ultimul rând, promovarea în cadrul clubului a unor instructori slab pregătiți; din punctul meu de vedere, un manager nu trebuie să avanseze ierarhic astfel de oameni. Toate aceste aspecte m-au trezit la realitate și au contribuit la maturizarea proprie, stabilindu-mi ca scop evadarea din această lume”, a afirmat Laurențiu.

„Îmi doresc o medalie la categoria «Veterani». Este singura mea motivație de a mai participa în competițiile de Ashihara-Karate, deoarece nu-mi lipsește niciun trofeu, atât la seniori, cât și la juniori. Iar după ce am obținut centura neagră, am considerat că mi-am atins scopul. Îmi place atât de mult job-ul la World Class încât nu vreau să risc o accidentare și, astfel, să nu mai pot antrena”

ASHIHARA-KARATE DUCE LIPSĂ DE MANAGEMENT
Interlocutorul meu nu mai ține antrenamente de Ashihara-Karate de mai bine de cinci ani, însă o dată la două-trei luni pășește într-una din sălile în care a activat pentru a face câteva reprize de kumite. „Îmi este dor! Atunci când m-am retras am suferit foarte mult. Din când în când mă mai întâlnesc cu foști elevi sau cu părinți ai acestora și mă întreabă când revin în dojo. La momentul respectiv am avut de ales între a profesa cu adevărat în industria sportului de clasă mondială (implicit să am și avantaje financiare reale) ori a mă irosi în lumea artelor marțiale. Pentru mine oportunitatea s-a numit World Class, deoarece acest club m-a ajutat, m-a promovat, mi-a oferit șansa de a mă evidenția și dezvolta profesional și personal. Cred că tocmai această mentalitate lipsește în Ashihara-Karate! Să presupunem că avem zece persoane care se remarcă din mulțimea practicanților… atunci hai să investim în ele: pe una o facem antrenor pe un domeniu sau regiune, pe alta arbitru ș.a.m.d. Dă-le oamenilor responsabilități, bineînțeles plătite. Apreciez World Class pentru că există un management foarte bun, ceea ce în Ashihara-Karate lipsește cu desăvârșire”.

ak masters, laurentiu iliescu, ashihara, karate, arte martiale, full-contact, ashihara karate, sport, worldclass
Foto: Facebook Laurenţiu Iliescu

Un management eficient nu se poate face fără bani, iar de fiecare dată auzim că în Ashihara-Karate lipsește resursa financiară. În plus, mie mi se lasă impresia că toată lumea așteaptă alocarea bugetară prin Ministerul Tineretului și Sportului. Oare nu tocmai aceasta ar trebui să fie principala atribuție a unui manager, și anume să optimizeze toți factorii implicați în structura pe care o conduce pentru ca, în final, să se ajungă la finanțare, iar ulterior aceasta să fie distribuită membrilor? În prezent există multe variante de a face sport. Te afli într-o concurență globală! Voi exemplifica printr-o comparație cu opțiunile pentru micul dejun. Când te gândești la alegerea alimentelor pentru masa de dimineață, nu te raportezi numai la cafea/ceai ori la o felie de paine integrală cu dulceață, ci trebuie să fii conștient că există numeroase posibilități, precum: fructele, legumele, cerealele, lactatele, semințele, ouăle, panificația etc., precum și diverse combinații culinare ale acestora. „Într-adevăr, trebuie să fii deștept! Deci înconjoară-te de indivizi ce sunt mai inteligenți decât tine, pe care să-i promovezi. Sportivii trebuie motivați pentru a rămâne activi! Noi am trăit alte vremuri. În urmă cu cel puțin zece ani, nu aveai internet și gadget-uri. Varianta noastră preferată de distracție era reprezentată de antrenamentele de karate. În timp, pasiunea s-a diminuat, iar antrenorul este responsabil pentru a te face să revii în dojo. Copil fiind, nu te gândești la strategii de antrenament, nefiind interesat de planurile saptămânale, lunare sau anuale. Așadar, principala caracteristică a unui instructor ar trebui să fie capacitatea de a motiva continuu practicanții pe care-i are sub îndrumare”, a concluzionat Laurențiu Iliescu.

„Noi gândim diferit și vrem să dezvoltăm altfel. Degeaba umpli pereții din casă cu fiare. Sunt pesimist în ceea ce privește viitorul Ashihara-Karate în România. Probabil ne vom afla oarecum în același punct ca acum: facem un concurs (a mai trecut un an), organizăm un cantonament (s-a mai dus încă un an), ni se oferă oportunitatea unui campionat mondial, care oricum nu este recunoscut de către structurile statului (încă un an) și așa mai departe”