DINCOLO DE TATAMI – FLORIN NEACȘU: „NE DORIM O FEDERAȚIE NAȚIONALĂ AIKO, SHIHAN DAVE JONKERS PUNÂND BAZELE UNEI STRUCTURI INTERNAȚIONALE SPECIFICE PRIN INTERMEDIUL CĂREIA NE VA SUSȚINE DEMERSUL”

ak masters, ashihara, karate, ashihara karate, aiko, dincolo de tatami, full-contact, sport, ashihara international karate organisation
Foto: Florin Neacșu

Maratonul meu editorial în municipiul Pitești a continuat cu sensei Florin Neacșu (după Iulian Paraschiv aici și Tiberiu Tănase aici), un „branch chief” aparte în întregul „peisaj” Ashihara-Karate, din România, deoarece face parte din Ashihara International Karate Organisation (AIKO); metaforic vorbind, constituie puțină „culoare” în întregul peisaj New International Karate Organization (NIKO). Fondator al Clubului Sportiv FDJ, posesor al centurii negre 2 Dan și absolvent al Centrului Național de Formare și Perfecționare a Antrenorilor, instructorul își desfășoară activitatea în trei localități din județul Argeș: Pitești, Mioveni și Bascov.

Florin a început practicarea artelor marțiale în anul 1998, devenind instructor în perioada 2008-2009. Există o poveste foarte interesantă referitor la decizia de înființare a clubului, după cum chiar el a relatat: „În 2011, împreună cu Tiberiu Tănase, am organizat la Sala Sporturilor, din Pitești, o ediție a campionatelor naționale. La un moment dat, am observat o invitație la stagiul internațional din Danemarca, la care urma să participe și Hidenori Ashihara, dar foarte puține persoane din țară știau de existența lui. După multe discuții, în cele din urmă am fost înscris la acel cantonament și am început să mă pregătesc pentru obținerea shodan (n.r. centură neagră 1 Dan). Până atunci, informațiile care ajungeau la mine constau, în principal, în faptul că examenele nu pot fi date în străinătate, excepție făcând cele susținute în Japonia, o locație greu accesibilă din cauza efortului financiar ce-l presupunea deplasarea până acolo. Prin urmare, fiind deranjat de această secretomanie, am decis să merg pe propria cale. În 2013, am vrut sa devin «branch chief», din cauza faptului că nu mă mai înțelegeam cu liderii locali. Am trimis un e-mail la Matsuyama (n.r. sediul NIKO) și mi s-au cerut cinci recomandări, chiar de la oamenii care-mi creau probleme. Așadar, timp de un an am tatonat terenul cu mai multe organizații mondiale, luând decizia de a mă afilia AIKO, datorită faptului că aceasta se află în Europa, trecerea făcându-se ușor”.

„Mișcarea Ashihara-Karate din România a evoluat mult. Deși este dificil să păstrezi elevii în sală perioade lungi de timp, din cauză că acest sport presupune durere fizică și, uneori, poate fi costisitor, totuși există un interes continuu. Îmi place să cred că am reușit să îmbin partea financiară cu cea umană. Eu nu oblig practicanții să dea examene sau să vină în stagii; ei o fac pur și simplu din plăcere. De asemenea, organizez tot felul de activități, precum mersul cu cortul, drumeții pe biciclete, recreere la bazinul de înot ș.a.m.d., având efecte benefice asupra realizării unității între membrilor clubului meu.”

ak masters, ashihara, karate, ashihara karate, aiko, dincolo de tatami, full-contact, sport, ashihara international karate organisationAIKO ÎMI OFERĂ LIBERTATE ȘI ÎNCREDERE
Din discuțiile pe care le-am avut cu diverse persoane referitor la motivația de a schimba organizația din care fac parte în prezent, majoritatea mi-au lăsat impresia că nu iau această decizie în mare parte din cauza obișnuinței. În momentul de față, cred că Florin este una din persoanele cele mai îndreptățite pentru a face o comparație între AIKO și NIKO. „Îmi este mult mai bine în AIKO, deoarece am libertate deplină în a mă organiza și, cel mai important, mi se oferă încredere. Multora le este teamă să facă o schimbare, deși sunt convins că și-ar dori. Diferențele sunt mari între cele două organizații. De exemplu, în ceea ce privește partea financiară, care interesează pe toată lumea, AIKO percepe pentru cluburi o singură taxă anuală (de ordinul zecilor de euro). Totodată, practicanții (de la gradul de 4 kyu) au obligația să plătească o singură dată 10 euro pentru emiterea unui card de membru, valabil toată viața, necesar pentru a participa la stagiile internaționale. Dacă, în schimb, aceștia nu doresc să ia parte la asemenea evenimente, atunci n-au nicio obligație pecuniară”, a declarat interlocutorul meu. Acesta a adăugat că participarea la campionate (inclusiv mondiale) nu este condiționată de deținerea acestui card de membru. „Personal, mi se pare aberant să se ceară cotizații anuale unei persoane aflate de doar câteva luni în sală, exclusiv în avantajul unei organizații despre care n-are habar, punându-se astfel presiune financiară încă de la început”, a adăugat antrenorul român.

Referitor la transparență, saitul AIKO este cuprinzător și găsești absolut toate informațiile de care ai avea nevoie, nelăsând loc interpretărilor referitor la chestiunile administrative din „viața” organizației. Consider că aceste lucruri cu cât sunt mai „la vedere”, cu atât sunt eliminate aspectele birocratice și discrepanța. În plus, unul dintre cele mai importante avantaje ale globalizării informaționale constă în faptul că oricine poate migra spre orice altă structură, potrivită propriilor interese, atâta timp cât activează în conformitate cu legile statului român, după cum chiar Petrică Bulmagă, președinte al departamentului Ashihara-Karate din cadrul Federației Române de Arte Marțiale (FRAM), susținea aici.

„Este loc pentru toată lumea din județul Argeș care activează pe nișa aceasta a artelor marțiale. De exemplu, la Mioveni împart sala cu Mihai Vătafu, iar la Bascov, cu Francisc Teodoroiu. Există multe probleme comunicaționale între toți antrenorii din Pitești, aceeași situație regăsindu-se și la nivel național. Îmi doresc pe viitor să fiu din ce în ce mai implicat, mai ales în cadrul sedințelor departamentale ale FRAM, deoarece am observat că, în general, ești tratat cu respect dacă faci parte din grupul de prieteni al unora sau altora, iar situația trebuie să se schimbe. Merităm cu toții statut egal! Sunt chestiuni incerte în organizarea concursurilor naționale, în ceea ce privește modul de formare a lotului național sau de repartizate a finanțărilor. Sunt mai multe persoane nemulțumite și poate, unindu-ne, reușim să schimbăm ceva.”

ak masters, ashihara, karate, ashihara karate, aiko, dincolo de tatami, full-contact, sport, ashihara international karate organisation
Foto: Facebook Clubul Sportiv FDJ

ADAPTARE SAU RIGIDITATE LA CAMPIONATELE MONDIALE?
În data de 3 noiembrie a.c., în orașul Győr (Ungaria) s-a desfășurat prima ediție a Campionatului Mondial AIKO, după cum am relatat aici. La finalul competiției, shihan Dave Jonkers a dat publicității, prin intermediul paginii sale de Facebook, o analiză numerică a evenimentului: 260 de participanți, din 16 state, cu apartenență la ramurile sportive Enshin-Karate, Kyokushin Karate, Josui Karate și Ashihara-Karate. De asemenea, acesta a menționat că, în 2019, vor avea loc concursuri AIKO cu reprezentare internațională în Turcia, Kazakhstan și Grecia. „Este o chestiune bună faptul că shihan a lăsat deschisă participarea și altor stiluri de arte marțiale la Campionatul Mondial AIKO. Aceasta nu poate fi decât în beneficiul dezvoltării organizației, eliminându-se astfel rigiditatea asiatică cu care noi, aici, suntem obișnuiți. În România dorim ca, în următorii ani, să ne organizăm într-o federație; shihan ne-a transmis că ne susține cu orice am avea nevoie, el însuși punând bazele unui organism internațional AIKO în beneficiul tuturor structurilor naționale proprii”, a precizat instructorul.

„Continui să activez în domeniul Ashihara-Karate din același motiv pentru care tu faci blogging, doar că pentru mine constituie principala sursă de venit. În cei peste zece ani de antrenorat n-am cunoscut mereu stabilitatea financiară pe care o am în prezent, dar am continuat datorită pasiunii pentru acest sport. Mi-ar fi plăcut ca la începuturile mele să fi primit mai mult sprijin din partea oamenilor experimentați cu care am colaborat, deoarece cu siguranță m-aș fi dezvoltat mult mai bine. Recomand tuturor să practice acest stil de arte marțiale. Atunci când sunt contactat de potențiali clienți, cel mai adesea le spun să vină la un antrenament, iar apoi discutăm. Astfel își răspund singuri la toate întrebările pe care le au. Mie-mi place să vorbesc prin exemple concrete, iar unul este Sergiu (n.r. Diaconu), pe care-l antrenez de când avea vârsta de șase ani, iar acum este dublu campion mondial și are patru meciuri de K-1 câștigate, iar la școală n-are probleme; un copil care s-a dezvoltat foarte bine.”

ak masters, ashihara, karate, ashihara karate, aiko, dincolo de tatami, full-contact, sport, ashihara international karate organisation«REȚETA» SUCCESULUI CLUBULUI FDJ
Dacă tot am creat o întreagă dezbatere pe platforma AK MASTERS având ca subiect noul regulament competițional, l-am întrebat și pe interlocutorul meu cum percepe el aceste modificări, mai ales că știu că sportivii lui nu participă numai la turnee Ashihara-Karate, ci și la cele de Kyokushin, Kickboxing și K-1. Chiar anul acesta, în luna iunie, am realizat un reportaj la cupa FDJ Youth Challenge (click aici), eveniment care a inclus trei probe de concurs, cu reguli de Ashihara-Karate, Kyokushin și K-1. „Urmează, în 2019, cea de-a șasea ediție, deși îmi este tot mai dificil s-o organizez. Sunt dezamăgit și de faptul că, în toți acești ani, niciun coleg-antrenor din Argeș n-a dorit să fie prezent la evenimentul meu. Totodată, nu știu dacă ai observat, dar taxele de participare la alte manifestări similare depășesc 100 de lei; personal, nu mi se pare normal să ceri banii aștia. La Naționale s-au depășit cu mult așteptările mele din acest punct de vedere. Asemenea chestiuni ne pun în dificultate în primul rând pe noi, antrenorii, deoarece noi venim cu practicanții, trebuie să-i ajutăm pentru a ajunge acolo și să le oferim o motivație mai puternică decât aspectul pecuniar, pentru ca aceștia să-și dorească să fie prezenți pe tatami. Referitor la regulamentul «new style», mie-mi place și cred că ne aflăm pe o direcție bună, toți elevii mei fiind pregătiți pentru a face trecerea, indiferent de categorie. Noi deja ne antrenăm de cel puțin cinci ani pe regulament de Kickboxing. Trecerea am făcut-o treptat, nu ne-am «cărat» pur și simplu pumni în cap la antrenamente. Am început prin seminarii pentru a se asigura schimbul de experiență, cu tehnici simple, ulterior am dus totul în grupa de performanță, iar după doi ani deja participam în gale K-1 și, crede-mă, nu s-a văzut nicio diferență între noi și ceilalți. Dimpotrivă, lumea a rămas plăcut impresionată. Folosind aceeași «rețetă», doresc să ne lărgim orizonturile către MMA și Judo”, a concluzionat Florin Neacșu.

„Urmăresc tot ce publici pe blogul AK MASTERS. Mereu m-am întrebat de ce faci asta, mai ales că n-ai beneficii materiale… Totuși, poate, ușor-ușor, datorită chiar a acestei inițiative editoriale pe care tu ți-ai asumat-o, noi – cei implicați în aspectele practice ale mișcării Ashihara-Karate – ne vom apropia. Dacă noi nu reușim să ne strângem la aceeași masă și să discutăm, măcar o facem prin tine. În momentul de față, noi ne exprimăm opiniile prin intermediul tău; cu alte cuvinte, comunicăm unii cu alții prin tine, dacă altfel se pare că nu suntem în stare, deși – în definitiv – tot noi suntem cei care avem cel mai mult de pierdut…”