DINCOLO DE TATAMI – FLAVIUS PREDOI: „UN PRACTICANT DE ASHIHARA-KARATE TRECE MAI UȘOR PESTE DIFICULTĂȚILE DIN VIAȚĂ, DEOARECE DUREREA FIZICĂ ÎNTĂREȘTE CORPUL, IAR RUTINA ANTRENAMETELOR, MINTEA”

ak masters, flavius predoi, ashihara, karate, arte martiale, full-contact, fitness, nutritie, alimentatie, hometraining.tv, sport, decathlon, world class

Flavius Predoi a încercat multe discipline ale sporturilor de contact: Ashihara-Karate (centură neagră 2 Dan NIKO și campion mondial în Serbia 2012), Kickboxing și MMA. Este absolvent al Facultăților de Educație Fizică și Sport (Universitatea Transilvania) și Psihologie (SNSPA), precum și al Centrului Național de Formare și Perfecționare a Antrenorilor, deținând totodată atestări în kinetoterapie și nutriție. De asemenea, timp de trei ani a fost antrenor personal (PT) în cadrul World Class România, iar în prezent activitatea și-o desfășoară pe platforma de fitness online HomeTraining.Tv.

Flavius a intrat în lumea sportului la vârsta de 6 ani, fiind înscris de către părinți la cursurile de karate ale clubului Shingitai. „Eram o echipă unită, formată din practicanți foarte buni, precum Vlad Bucșă, Petre Bulgaru și Alexandru Neculae. Îmi aduc aminte că, în anul 2008, sensei Liviu (n.r. Tăbăcaru) ne-a informat că vom participa la Campionatul European de la Berlin (Germania). Așadar, a urmat o perioadă de pregătire intensă, cu antrenamente zilnice, iar la finalul competiției am obținut titlul de vicecampion la categoria -70 kg, eu cântărind doar 57 kg. Ulterior, din cauza faptului că sensei Liviu a continuat să plece din țară ca urmare a activității profesionale pe care o desfășura, mulți dintre colegii mei au decis să părăsească clubul. Astfel, la nici 18 ani, am ajuns în situația de a mă ocupa de coordonarea tuturor sălilor, având sub îndrumare aproximativ 70 de elevi. În timp, datorită apartenenței la lotul național, am dezvoltat o «chimie» cu sensei Dan (n.r. Mătușea), fiind convins că legitimarea la Ares Dojo DM reprezenta cea mai bună variantă pentru mine, deși toți ceilalți au optat pentru D’Ippon NS”, își amintește interlocutorul meu.

„Ashihara-Karate m-a ajutat și după ce mi-am încheiat cariera sportivă. Am inclus în practica mea profesională disciplina, echilibrul și periodizarea antrenamentelor. Îmi place acest stil de arte marțiale, fiindcă este mai dinamic decât alte activități fizice și – fiind full-contact – te formează ca individualitate. Când ai probleme în viață, te raportezi mereu la durerea pe care ai simțit-o de-a lungul timpului practicând Ashihara-Karate; ți-ai întărit trupul datorită antrenamentelor / competițiilor solicitante, iar mintea prin rutină. Drept urmare, orice dificultate întâmpini nu te poate doborî, pentru că ți-ai dezvoltat o mentalitate de campion!”

Flavius este unul din sportivii care au confirmat și în concursurile de seniori, nu numai în cele de juniori. „Performanțele mele au fost posibile datorită unui cumul de factori. Am avut noroc cu sensei Dan, deoarece a structurat antrenamentele astfel încât să contribuie la continua mea îmbunătățire. Când am devenit major, am încercat să-mi găsesc atât o identitate, cât și o strategie de luptă potrivită mie. M-am raportat dintotdeauna la practicanții ruși, care mi se păreau compleți, astfel în mintea mea s-a creat profilul de luptător care aș vrea să devin. Prin perseverență, am reușit ca, în 2012, în Serbia, să devin campion mondial, după ce – anterior – am avut statutul de finalist la numeroase alte evenimente internaționale. Pentru mine acest rezultat a fost mai mult decât o medalie; competiția a avut loc la șase luni după decesul tatălui meu, fiindu-mi destul de greu în acel an să-mi găsesc motivația”, a declarat fostul component al lotului național.

ak masters, flavius predoi, ashihara, karate, arte martiale, full-contact, fitness, nutritie, alimentatie, hometraining.tv, sport, decathlon, world class
Foto: Facebook Mada Si Fla

CLASICUL NU MAI ESTE CĂUTAT ÎN ARTELE MARȚIALE
Recent, sportivul român a reînceput să țină antrenamente de Ashihara-Karate la trei grădinițe, după o pauză de patru ani în care s-a „rupt” aproape complet de mișcarea națională. „Știu doar că s-a introdus un nou regulament de kumite, prin includerea loviturilor de pumni la nivelul capului. Ashihara-Karate este un stil de autoapărare, iar practica ar trebui să conțină și aceste elemente. Direcția nouă mi se pare interesantă, fiindcă societatea evoluează, oamenii vor lucruri noi, clasicul nemaifiind atât de căutat. Dar cred că totul este discutabil, iar antrenorii trebuie să aibă capacitatea de a-și îndruma elevii către varianta cea mai apropiată de forma finală a reglementărilor atunci când sporturile full-contact vor fi incluse în rândul Jocurilor Olimpice; dacă normele se schimbă, trebuie să știm de ce și pentru ce ne antrenăm”, a afirmat instructorul originar din Brașov. Referitor la această chestiune, sensei Petrică Bulmagă, președintele departamentului Ashihara-Karate din cadrul Federației Române de Arte Marțiale, are o certitudine, pe care o puteți citi aici!

ak masters, flavius predoi, ashihara, karate, arte martiale, full-contact, fitness, nutritie, alimentatie, hometraining.tv, sport, decathlon, world class
Foto: Facebook HomeTraining.Tv

HOMETRAINING.TV – FITNESS ONLINE LA TINE ACASĂ
După ce a renunțat la sportul de performanță, Flavius a devenit, timp de trei ani, PT la World Class Downtown. „Antrenoratul personal ține mai mult de capacitatea de a vinde. Sala îți pune la dispoziție numai spațiul și echipamentul, însă tu te îngrijești pentru a aduce clienți. Practic, ești angajat să comercializezi fitness. Pentru mine începuturile au fost dificile, deoarece aveam o personalitate introvertită. Dar cu timpul am evoluat, iar la un moment dat m-am plafonat și am început să caut alternative. Așa s-a născut dorința de a face programe online de fitness. Inițial, eu și Mădălina aveam de gând să realizăm niște filmări și să le vindem la pachet, dar niște prieteni ne-au sugerat ideea de «livestream». Astfel a luat naștere platforma HomeTraining.Tv, prin intermediul căreia transmitem în direct antrenamente de fitness, ce pot fi făcute de acasă. Ulterior, ne-am îndreptat atenția și către corporații, lansând programul «De pe scaun, în picioare la mișcare!», prin care propunem angajaților «stretching» la birou, în special pentru remedierea problemelor de spate cauzate de sedentarism”, a precizat campionul român.

„Profilul clientului HomeTraining.Tv este reprezentat de femeile cu vârste cuprinse între 28 și 50 de ani, deși atunci când am început am crezut că vor fi mai receptive persoanele de maximum 30 de ani. Ne concentrăm foarte mult pe crearea unei relații cu clienții noștri, ajungând chiar până în punctul de a face discuții video personale cu ei pentru a-i îndruma spre obținerea celor mai bune rezultate. În general, oamenii sunt motivați de frecvență, nu de intensitate, fiindcă aceasta din urmă reprezintă un lucru dificil, specifică sportivilor de performanță. Majoritatea percepe sportul ca pe o activitate de relaxare, îmbinând-o mult cu social media.”

ak masters, flavius predoi, ashihara, karate, arte martiale, full-contact, fitness, nutritie, alimentatie, hometraining.tv, sport, decathlon, world class
Foto: Facebook Fla Vius

DOAR 7,5% DIN POPULAȚIA ROMÂNIEI FACE SPORT CONSTANT
Planurile pentru dezvoltarea platformei constau în atingerea unui număr de 1.000 de abonați și realizarea unei aplicații de telefonie mobilă care să includă nutriția și aspecte constituente dezvoltării psihologice. Dar este oare lumea receptivă la antrenamentele de acasă? „În general, românii nu prea fac sport. Doar 7,5% din populație include constant activitățile fizice în rutina săptămânală, un pic peste 30% – ocazional, iar diferența – deloc. Noi ne-am poziționat pe o nișă din domeniul «lifestyle», iar ca rezultatele să apară și să ne dezvoltăm, trebuie să avem răbdare, pentru că suntem conștienți de drumul lung ce ne așteaptă. Am observat, totuși, că oamenii s-au săturat de antrenamentele clasice de fitness; vor ceva mai dinamic. Inițial, noi am crezut că lumea va fi foarte receptivă, mai ales că prețul abonamentului este mic (n.r. aproximativ 60 lei/lună)… Am învățat că eșecul reprezintă doar un feedback și te ajută la îmbunătățirea calității serviciilor pe care le oferi clienților”, a afirmat fostul component al lotului național de Ashihara-Karate. Antrenamentele sunt coordonate atât de Flavius, cât și de Mădălina, care – potrivit interlocutorului meu – este „motorul” activității pe care o desfășoară, el ocupându-se mai mult de partea din „spatele” aparatelor de filmat. Strategiile pentru dezvoltarea platformei sunt gândite împreună, iar deciziile de implementare se iau în consens total.

„Parteneriatul cu Decathlon ne-a făcut mai vizibili, datorită asocierii cu un brand puternic. Ne-a unit și faptul că avem aceleași valori. Am plecat de la ideea de a face gratuit antrenamente într-unul din magazine, iar pentru anul viitor pregătim caravana «Adunare pentru mișcare» și intenționăm, timp de trei luni, să organizăm în fiecare weekend câte un eveniment în locațiile Decathlon din România.”

ak masters, flavius predoi, ashihara, karate, arte martiale, full-contact, fitness, nutritie, alimentatie, hometraining.tv, sport, decathlon, world class
Foto: Facebook HomeTraining.Tv

CORPUL UMAN A FOST CREAT PENTRU MIȘCARE
Făcând antrenamente acasă, poți avea rezultate la fel de bune ca atunci când mergi la o sală de fitness? „Avem pe platformă și clase de avansați, dedicate celor care doresc să se autodepășească, dar ținta noastră o reprezintă începătorii. În ceea ce privește îmbunătățirea calității vieții, pot spune că rezultatele sunt la fel de bune; de exemplu, o persoană a slăbit 6 kg în șase săptămâni, iar o alta – 12 kg în trei-patru luni. Beneficiile apar datorită alimentației și a antrenamentelor constante. Foarte important este să creezi rutine noi; îți este greu să faci activitate fizică deoarece, poate, timp de 20 de ani, ai fost sedentar. Chiar dacă reușești o perioadă, când apare stresul și timpul disponibil devine tot mai puțin, primul lucru la care renunți este sportul, considerând că nu-ți aduce beneficii reale. Iar aici se află cea mai mare ironie: deși suntem conștienți că lipsa mișcării dăunează, suntem – totodată – atât de inconștienți încât nu ne mobilizăm pentru a face pasul către un stil de viață cu adevărat sănătos. Nu este de ajuns doar să ne plimbăm în parcuri, fiindcă asemenea activități nu contribuie la tonifierea musculaturii și, astfel, problemele (precum durerile de spate) persistă. Corpul nostru a fost creat pentru a face sport; când ne naștem, începem să ne mișcăm, apoi învățăm să mergem (dinainte să vorbim), ulterior alergăm, iar când ajungem adulți intrăm în ritmul societății și uităm că activitățile fizice previn o mulțime de boli”, a concluzionat Flavius Predoi.

„Mi se pare un lucru de apreciat când cineva ia inițiativă și spune lucrurilor pe nume. Contează foarte mult ca oamenii să cunoască cât mai multe puncte de vedere despre percepțiile individuale asupra mișcării Ashihara-Karate. Adevărul poate fi subiectiv; important este ca publicul cititor al blogului AK MASTERS să afle mai multe opinii despre aspectele actuale ale stilului de arte marțiale, să le filtreze personal și să concluzioneze ce e bine și ce nu. Consider că ceea ce faci tu este extraordinar, mai ales că noi reprezentăm o generație care n-a avut acces la multe surse de informare despre Ashihara-Karate, în afară de niște reviste și, ocazional, câte o casetă video.”