DINCOLO DE TATAMI – CASIANA GORNEANU: „NU MĂ POT IMAGINA FĂRĂ ASHIHARA-KARATE. NU POȚI ȘTI CE-ȚI OFERĂ VIAȚA, DE ACEEA TREBUIE SĂ AI CAPACITATEA DE A FACE FAȚĂ PROVOCĂRILOR. MAI ALES DACĂ EȘTI FATĂ!”

ak masters, ashihara, karate, ashihara karate, casiana gorneanu, carpathian eagles, full-contact, sport
Foto: Facebook Casiana Gorneanu

Primul interviu din anul acesta pe formatul „Dincolo de tatami” este cu Casiana Gorneanu, o sportivă completă, multiplă campioană mondială și națională, centură neagră 1 Dan NIKO și – din punctul meu de vedere – cel mai promițător tânăr arbitru pe care mișcarea Ashihara-Karate din România îl are în prezent. Este originară din Oltenița, dar „adoptată” de municipiul Brașov, unde a absolvit Facultatea de Educație Fizică și Sporturi Montane din cadrul Universității Transilvania, specializarea kinetoterapie. „De când eram copil mi-am dorit să mă mut la munte. Am fost admisă și la București, dar când a trebuit să aleg, n-am șovăit. Cu tata am dus o lungă muncă de lămurire, dar pentru dezvoltarea mea a fost foarte important să fac pasul acesta”, a declarat interlocutoarea mea.

Casiana a început să practice Ashihara-Karate în anul 2001, la vârsta de șase ani, îndrumată de părinți. „La vremea aceea era cam singura opțiune de a face sport în Oltenița. Îmi aduc aminte chiar și acum primul meu antrenament: eram cea mai mică din sală și am făcut o oră și jumătate numai pas de bază. Inițial, nu mi-a plăcut, eu dorind mai degrabă să mă joc, dar în timp lucrurile s-au schimbat, ajungând până în punctul de a face performanță la nivel înalt. Dacă n-ar fi insistat părinții mei să practic acest stil de arte marțiale, cu siguranță în prezent aș fi fost încă acasă, ci nu aici și realizând toate de până acum”, a afirmat cu nostalgie multipla medaliată. Ea a făcut parte din frumoasa generație de campioni formată de sensei Marcel Paraschiv, din care mai fac parte Marina Mardare (click aici), Mihai Paraschiv (click aici) și Cristina Toader. „Noi încă suntem prieteni, chiar dacă nu mai locuim în aceeași localitate, dar ne întâlnim în continuare și comunicăm des. Ne-a ajutat și faptul că suntem apropiați ca vârstă; am trecut împreună prin etapele maturizării și mereu ne-am susținut reciproc. Din păcate, ajung foarte rar în Oltenița, iar în sala de karate de acolo n-am mai intrat de câțiva ani”, a precizat sportiva româncă.

ak masters, ashihara, karate, ashihara karate, casiana gorneanu, carpathian eagles, full-contact, sport
Foto: Facebook Casiana Gorneanu

ÎNCREZĂTOARE ÎNTR-O GENERAȚIE NOUĂ DE CAMPIONI
Mișcarea națională Ashihara-Karate cunoaște cea mai puternică dezvoltare în municipiul Brașov. Dar oare ce a determinat-o pe Casiana să se alăture echipei Carpathian Eagles, un club la vremea aceea aflat la început de drum, fiind înființat la sfârșitul anului 2012? „Principalul meu gând atunci când am sosit aici a fost să nu mă las de karate. Am ajuns în Carpathian Eagles dintr-o simplă întâmplare, deoarece exista la vremea respectivă o grupă de antrenament formată din cinci adulți. Pe Istvan (n.r. Kristo, fondatorul clubului) îl cunosc de când făceam amândoi parte din lotul național de juniori. Dintotdeauna ne-am înțeles; oarecum ne-am completat în idei și am relaționat bine. Ulterior, l-am urmat și la grupele de copii. Înainte de a începe colaborarea cu el, i-am analizat metodologia timp de șase săptămâni ca atunci când pornim împreună la drum, s-o facem în aceeași direcție. În prezent, avem peste 100 de sportivi legitimați”, a menționat interlocutoarea mea.

„S-au schimbat mult generațiile. Noi aveam dorința de a duce până la capăt un lucru pe care l-am început; ne stabileam noi înșine obiective, iar atunci când intram în sală, cu gândul la ele ne antrenam. De asemenea, dacă eu și colegii mei ne doream să facem performanță, atunci luptam împreună pentru a ne îndeplini țelurile. Acum copiii sunt foarte mult împinși de la spate de către părinți, dar observ printre aceștia și câțiva care vin de plăcere și sunt sigură că în curând se va naște o nouă generație de campioni, așa cum a fost a noastră.”

La fel ca mulți dintre tinerii practicanți valoroși, și Casiana face parte din grupul celor care au renunțat la activitatea competițională prematur. De ce și-a pierdut motivația? „Ajungi într-un punct în care ai nevoie și de alte lucruri, iar sportul acesta nu ți le oferă. Degeaba ești campion mondial, pentru că nu te ajută la nimic în ceea ce privește autofinanțarea, fiind obligat la un moment dat să te îndrepți către o activitate profesională. În jurul vârstei de 20 de ani se schimbă prioritățile din viața unui om, tocmai de aceea în săli predomină copiii, deși Ashihara-Karate nu este un stil destinat exclusiv lor. Ține de educație și de modul în care-l prezentăm noi, cei rămași în continuare activi. La Carpathian Eagles am format grupe în funcție de vârstele sportivilor, fiindcă altfel se dezvoltă atunci când sunt de aceeași vârstă, se formează un grup specific și se omogenizează valorile. Ashihara-Karate poate fi un sport pe care să-l practici toată viața; nu trebuie neapărat să te bați. De exemplu, noi am pornit grupa de fitness datorită părinților care doreau să facă mișcare; inițial am încercat să lucrăm cu ei arte marțiale, dar ne-am dat seama destul de rapid că genul acesta de antrenamente nu li se potrivește”, a declarat fosta componentă a lotului național.

ak masters, ashihara, karate, ashihara karate, casiana gorneanu, carpathian eagles, full-contact, sport
Foto: Facebook Casiana Gorneanu

COPIII SUNT PREGĂTIȚI DIN TIMP PENTRU VIAȚĂ
Optimismul a ieșit la iveală și atunci când am întrebat-o despre ce este bun și ce ar trebui îmbunătățit în Ashihara-Karate. „Eu nu găsesc ceva care ar fi rău. Suntem mulți și este bine. Se face mișcare. Copiii învață multe din participările la competiții, precum gestionarea unui eșec sau a unei reușite, conștientizarea că trebuie să muncești pentru a-ți îndeplini dorințele, chiar dacă este vorba de lucruri mici, precum o cupă, o medalie etc. Aceștia sunt pregătiți din timp pentru viață”, a afirmat campioana mondială. O viziune diferită de cea oferită de Alexander Babia, potrivit căreia „cei mai mulți au rezultate excepționale la juniori, iar la seniori ajung epuizați, deoarece se cere prea mult de la copii și nu li se «cultivă» dorința de a câștiga indiferent de categoria de concurs” (click aici). „Cred că depinde de educația pe care o primesc de la părinți, antrenori… Sunt copii și abia acum își formează caracterul. Eu încerc să-i învăț că există campionate importante și altele la care mergi pentru antrenament; cel mai mult contează performanța pe care o faci atunci când ajungi la categoria +18 ani. Totodată, cred că ar trebui să punem mai mult accent pe formarea de echipe; la Carpathian Eagles încercăm acum tot felul de jocuri și metode prin intermediul cărora copiii să ajungă să se cunoască mai bine, să stea grupați, să simtă că aparțin unei familii”, a precizat antrenoarea. Apoi a adăugat: „Singurul dezavantaj existent în artele marțiale constă în faptul că există foarte multe stiluri, iar când spui cuiva că practici karate, prima reacție este de saturație. În ceea ce privește Ashihara-Karate, poate ar trebui să lucrăm mai mult la partea comercială, la promovare, la răspândirea poveștii. Degeaba suntem mulți; formăm doar o nișă închisă. Trebuie lucrat la «branding».”

„Nu pot spune că-mi lipsește ceva din perioada când eram activă competițional, pentru că nu simt că aș fi pierdut ceva de atunci și până acum. Poate puțin concursurile, dar nu cred că în prezent mi-aș mai găsi motivația de a participa, deși, de fiecare dată când asist la campionate, adrenalina îmi stârnește dorința de a îmbraca un karate-gi și de a intra pe tatami.”

ak masters, ashihara, karate, ashihara karate, casiana gorneanu, carpathian eagles, full-contact, sport
Foto: Facebook Casiana Gorneanu

CEA MAI MARE BUCURIE ȘI CEA MAI TRISTĂ DEZAMĂGIRE
Casiana a făcut parte, împreună cu Mihai Paraschiv și Marina Mardare (Paraschiv), din una din cele mai puternice echipe de kata sincron pe care a avut-o România. „Cea mai frumoasă amintire pe care o am din Ashihara-Karate constă în obținerea titlului mondial la această probă de concurs. Făcusem un scop suprem din detronarea echipei din București (n.r. formată, la momentul respectiv, din Laurențiu Iliescu, Adrian Vlăsceanu și Răzvan Popa). Ne-a ajutat foarte mult concurența cu ea, fiindcă ne-a ambiționat și ne-a motivat pentru a ne autodepăși. Personal, nu cred că m-am bucurat mai mult nici măcar atunci când am câștigat la individual. Chiar formam o echipă în adevăratul sens al cuvântului, deoarece ne susțineam reciproc și nu ne supăram dacă oricine dintre noi greșea”, a declarat sportiva originară din Oltenița. Dar cea mai mare dezamăgire din activitatea competițională? „În anul 2012 am participat întâia oară la proba de kumite la campionatul mondial. Reușisem să slăbesc aproximativ 8 kg într-o lună pentru a putea concura la categoria –53 kg. Deși nu-mi stabilisem un obiectiv măreț, am ajuns totuși în finală pe care am pierdut-o… la cântar”, își amintește cu tristețe interlocutoarea mea.

«CĂRĂMIDĂ» PUSĂ LA DIRECȚIA BUNĂ A ARBITRAJULUI
Menționam în șapoul acestui material publicistic că partenera mea de conversație reprezintă cel mai promițător tânăr arbitru pe care mișcarea Ashihara-Karate din România îl are în prezent, putând fi considerată un exemplu chiar și pentru cei mai experimentați. De ce a ales să se specializeze în această activitate? „Eu am trăit sentimentul concurentului care a fost dezavantajat, tocmai de aceea n-aș putea favoriza pe cineva, chiar dacă se întâmplă să iau decizii împotriva sportivilor pe care-i antrenez, fiindcă știu ce simți atunci când ți se face o nedreptate. Cred că acesta este principalul motiv pentru care am decis să mă implic în arbitraj, și anume să pun o «cărămidă» la direcția bună”, a afirmat fosta componentă a lotului național.

„Certurile și neînțelegerile nu sunt bune. Am participat la ședințe, am asistat la multe discuții și consider că lumea trebuie să înțeleagă că mentalitatea potrivită este aceea de a percepe lucrurile ca fiind făcute în beneficiul tuturor, ci nu egoist. Toți liderii au caractere puternice, iar atunci când îi pui pe toți la un loc, este normal să iasă scântei. Este destul de dificil de a ajunge la un consens în ceea ce privește implementarea ideilor unei singure persoane.”

ak masters, ashihara, karate, ashihara karate, casiana gorneanu, carpathian eagles, full-contact, sportLa ediția 2018 a Campionatului Mondial NIKO Ashihara-Karate, desfășurată în orașul Aktau (Kazakhstan), a fost pus în practică, într-o variantă extinsă, noul regulament competițional. „Mie-mi place și această variantă. Am văzut câteva filmări cu sportivi de-ai noștri și pot spune că, datorită faptului că sunt obișnuiți să nu lovească cu pumnul la față, se folosesc de toate tehnicile existente, astfel confruntările nedevenind sărace din punct de vedere tehnic. Inițial, când am citit noile norme, am crezut că vor fi pur și simplu meciuri de box. Deocamdată pare a nu fi așa! Nu știu unde se va ajunge cu acest sistem de luptă, dar orice idee inovativă este bună. Consider că «new style» constituie un pas înainte, deoarece stilul Ashihara-Karate include și asemenea lovituri. Absolut toate au și varianta «jodan». Momentan, în club, nu avem persoane dornice a experimenta acest sistem, poate și din cauză că noi, în calitate de instructori, nu avem experiență din acest punct de vedere. Ne-am propus pentru anul acesta să învățăm noi înșine ca mai apoi să transmitem practicanților”, a precizat campioana româncă.

„Plecările din NIKO către AIKO, de exemplu, au fost determinate de nemulțumiri. Consider că pentru Dave Jonkers va fi destul de dificil să-i mulțumească pe toți acești oameni. Cu cât organizația se va extinde, cu atât va exista posibilitatea să aibă loc din nou o migrație. Pentru mine este important să fac parte din NIKO, pentru că eu aici am crescut. Nu cred că în România zilelor noastre poți face mai mult într-o altă organizație.”

ak masters, ashihara, karate, ashihara karate, casiana gorneanu, carpathian eagles, full-contact, sport
Foto: Facebook Casiana Gorneanu

DEZVOLTARE ÎN DOMENIUL KINETOTERAPIEI
Cum se vede Casiana Gorneanu în perspectiva următorilor zece ani? „Mă văd făcând în continuare parte din Ashihara-Karate. Nu știu dacă îmi voi înființa propriul club, fiindcă momentan nu-mi lipsește nimic în Carpathian Eagles. În schimb, îmi doresc să mă dezvolt foarte mult în domeniul kinetoterapiei. Chiar și în prezent, eu sunt atentă la copii, iar dacă observ vreo problemă, încerc s-o rezolv prin exerciții. Mi-aș dori enorm să lucrez într-o clinică de recuperare, cu oameni cu dizabilități. Îmi place sentimentul pe care mi-l oferă momentul când cineva vine și-mi mulțumește că, datorită ședințelor făcute împreună, și-a îmbunătățit condiția fizică și sănătatea”, a menționat antrenoarea ce-și desfășoară activitatea în Brașov. În tot acest peisaj profesional pe care-l desfășoară, cu ce a ajutat-o practicarea Ashihara-Karate? „Mi-a dat încredere în mine. Când am ajuns la facultate, am avut tot felul de lucrări aplicate; a trebuit să vorbesc în fața unui auditoriu, iar acest stil de arte marțiale mi-a dat stăpânire de sine. Mi-a fost destul de ușor în anii studenției datorită antrenamentelor și a motricității dezvoltate. De asemenea, Ashihara-Karate m-a ajutat și în viața cotidiană; să fii fată și să mergi singură pe stradă, noaptea, fără a-ți fi teamă că ți s-ar putea întâmpla ceva, este lucru mare”, a declarat interlocutoarea mea. Apoi a concluzionat: „Pentru mine reprezintă un stil de viață. Poate fi făcut în primul rând pentru sănătate, ca modalitate de a face mișcare. Sunt foarte rare cazurile de accidentări în acest stil de arte marțiale; nu se întâmplă precum în handbal, de exemplu. Copiii se află în siguranță atât în timpul antrenamentelor, cât și al concursurilor. Totodată, acest sport te dezvoltă personal, contribuie la sporirea încrederii în propria persoană și datorită lui devii stăpân pe tine în orice situație. Nu în ultimul rând, nu este deloc dur pentru o fată, deși este o afirmație subiectivă, deoarece eu nu știu cum ar fi să nu practici Ashihara-Karate. Tot ce pot spune este că nu mă doare nimic; într-adevăr, am fost lovită, dar acest fapt m-a întărit. Să stai în picioare când încasezi o lovitură puternică nu este o chestiune de ignorat. Nu poți ști niciodată unde te duce viața și ce ai putea păți, tocmai de aceea contează să ai capacitatea de a face față oricărei provocări. Mai ales dacă ești fată!”

„Mie nu mi se pare că ai jignit pe cineva prin materialele pe care le publici. Ai, în schimb, momente când ești dur în exprimare, dar adevărul întotdeauna doare. În viață, de cele mai multe ori, oamenii identifică probleme, însă rar soluții. Dacă cineva nu este mulțumit de ceea ce citește, are libertatea de a oferi o altă perspectivă. Personal, mi-ar plăcea să fii de față la sedințe. În momentul în care vom discuta cu toții cu cărțile la vedere, chiar dacă oricine va fi deranjat, atunci vom evolua. În schimb, dacă vorbim despre om în lipsa lui, atunci n-o să ajungem nicăieri. Una peste alta, apreciez inițiativa ta, pentru că astfel lumea află de noi datorită faptului că tu nu expui pe blogul AK MASTERS numai ideile tale, ci și ale altora. Cred că datorită ție chiar liderii internaționali au început să conștientizeze că trebuie să se implice mai mult în activitățile organizațiilor pe care le conduc. Recomand cititorilor să ia lucrurile ca atare și să nu mai interpreteze malițios.”