DINCOLO DE TATAMI – ALEXANDER BABIA: „ÎN ASHIHARA-KARATE AM ÎNTÂLNIT OAMENI FRUMOȘI. TESTUL GENERAȚIEI NOASTRE CONSTĂ ÎN ORGANIZAREA CAMPIONATELOR NAȚIONALE, FĂRĂ AJUTORUL PRECURSORILOR, IAR DE AICI SĂ SE PREIA INIȚIATIVA”

ak masters, alexander babia, ashihara, karate, ashihara karate, dincolo de tatami, arte martiale, full-contact, sport
Foto: Facebook Alexander Babia

„În Ashihara-Karate am întâlnit oameni frumoși. Mișcarea este liberă, să populeze planeta; așa a lăsat-o Hideyuki”. Aceasta a fost una din afirmațiile importante pe care a rostit-o cvadruplul campion mondial și, din punctul meu de vedere, cel mai titrat sportiv român din acest stil de arte marțiale, Alexander Babia, centură neagră 2 Dan NIKO. El este totodată vicepreședinte în cadrul Clubului Sportiv Ares Dojo DM și maestru emerit al sportului (din anul 2009). Am luat prânzul cu Alex într-o după-amiază de sâmbătă, în zona Grozăvești, în apropiere de locul unde-și desfășoară antrenamentele, pentru o discuție despre toate aspectele constituente ale Ashihara-Karate din prezent.

Alexander Babia a intrat în contact cu numeroase stiluri de arte marțiale (după cum am relatat aici), însă a considerat că Ashihara-Karate i se potrivește. „În timp am constatat că este bine să mergi pe un drum și să ai ramificații pentru a-l îmbogăți. Acest stil de arte marțiale nu mi se pare complet, lipsindu-i armele. Sunt foarte interesat de autoapărarea împotriva atacurilor de cuțit, tocmai de aceea m-am orientat în ultima perioadă către Kali sau Krav Maga. Am observat că la un atac simplu n-am blocat așa cum ar fi trebuit; cuțitul venea spre abdomen, iar eu am încordat musculatura, în mintea mea fiind că pot încasa și brusc am simțit ceva rece pe piele. Deși aceste lucruri mi se par interesante, cred că voi rămâne mult timp în Ashihara-Karate. Mi se potrivește; îmi place, e simplu și eficient, chiar dacă are niște lacune, însă le poți umple făcând ceva adiacent. În general, tot ce am găsit în alte sporturi am încercat să aduc în practica mea curentă”, a declarat campionul mondial.

„Nu mi-am dorit niciodată să fiu branch Ashihara-Karate. Fiind vicepreședinte la Ares Dojo DM, sunt liber să fac ce vreau în București, am acces la ședințele departamentale și pot să vorbesc oricând doresc. Cred că sunt respectat de majoritatea oamenilor. Singurul lucru care s-ar schimba în cazul în care aș face pasul acesta ar fi dreptul la vot. Totuși, prea multe obligații și doar un singur beneficiu real.”

Sportivul român a început să practice Ashihara-Karate în anul 1995, la o sală din cartierul Drumul Taberei (zona Plaza Mall). „Singurele informații despre acest stil de arte marțiale erau de la Mircea Cârloganu, iar sensei Adrian Dejanu reprezenta conexiunea directă dintre mine și acest sport. Consideram o tragedie dacă sâmbăta sau duminica nu ajungeam la antrenamente. Nu știu dacă metodele utilizate atunci erau bune sau proaste; important e că nu m-am accidentat și n-am avut nicio problemă. Când am început să înțeleg cum stă treaba cu mișcarea, am adaptat totul pe propriul corp. Acesta este și motivul pentru care am crescut atât de mult, astfel reușind să înțeleg mai repede anumite aspecte. De multe ori, ajungi într-o sală, iar cel din fața ta nu ți se potrivește. Înțelegi tehnica și o exersezi, dar nu funcționează, iar aceasta se întâmplă din cauză că poate instructorul este stângaci și-i plac toate tehnicile pe partea respectivă. Însă tu ești dreptaci, iar tehnicile pe partea stângă sunt pentru tine aproape imposibil de făcut. Dar observi ce face el, preiei tehnica și o adaptezi ție. Apoi, informându-te, formezi ceva care te ajută să evoluezi”, a afirmat absolventul Centrului Național de Formare și Perfecționare a Antrenorilor.

ak masters, alexander babia, ashihara, karate, ashihara karate, dincolo de tatami, arte martiale, full-contact, sport
Foto: Facebook Alexander Babia

STABILEȘTE-ȚI SCOPUL, DAR NU FI ABSURD
„Pentru a deveni campion mondial trebuie să te dedici în totalitate; adică din cele zece antrenamente săptămânale, tu să consideri că faci doar trei (cele de Ashihara-Karate), pe când celelalte să le percepi ca altceva. Dacă vrei să devii campion mondial, nu-ți permiți să mergi la mare toată luna august și să te apuci de antrenamente cu doar două săptămâni înainte de competiție. Foarte important este să nu-ți pierzi încrederea în tine, fără însă a fi absurd. Ce înseamnă aceasta? Presupune ca eu să cred că pot câștiga o competiție de balet sau un maraton montan, de exemplu. Oricât de mult m-aș antrena și m-aș dedica scopului, n-aș putea să câștig. În schimb, o competiție de Kyokushin aș putea s-o câștig și n-ar fi absurd din partea mea să mă dedic antrenamentelor trei, patru sau șase luni pentru a-mi îndeplini obiectivul. Cel mai dificil titlu mondial obținut a fost cel de-al treilea, de la București, din anul 2011, deoarece îmi propusesem acest lucru, iar lupta a fost mai mult cu mentalul meu. Dacă mă raportez la lupta atât cu mine însumi, cât și cu adversarul, cel mai greu titlul mondial câștigat a fost primul; victorie la decizie, împotriva unui adversar din Federația Rusă”, a precizat Alexander Babia. Mai multe informații în ceea ce privește pregătirea psihologică și rețeta succesului pentru sportivul român găsiți aici!

ak masters, alexander babia, ashihara, karate, ashihara karate, dincolo de tatami, arte martiale, full-contact, sport
Foto: Facebook Alexander Babia

NOUL REGULAMENT COMPETIȚIONAL ESTE PASUL LOGIC URMĂTOR
Un subiect pe care-l abordez de fiecare dată cu interlocutorii mei este despre noul regulament competițional. „Nu-mi place, dar este un rău necesar. Consider că un lucru benefic în competițiile de Ashihara-Karate este faptul că nu sunt permise loviturile de pumni la nivelul capului, evitându-se astfel accidentările grave. Însă, încet-încet, constați că este pasul logic ce trebuie făcut, deși simt că stilul își pierde din identitate. Problema noastră este că am exersat foarte mult pe sistem competițional, în care loviturile de pumni la nivelul feței erau interzise; am scos de tot până și din antrenamente acest aspect. Dar stilul a fost creat și cu asemenea tehnici; le avem în kata, iar în Japonia se lucrează așa”, a declarat maestrul emerit al sportului. Dar suntem oare pregătiți pentru a preda pe noul regulament dacă se va elimina complet partea clasică? „Aici este problema, că noi, dacă am fi predat Ashihara-Karate în adevăratul sens al cuvântului, am fi obișnuiți cu loviturile de pumni la cap. De exemplu, în kata le zicem practicanților că o tehnică trebuie executată la nivel jodan, însă pe mine nu mă deranjează dacă lovesc la chudan. Când facem kumite în sală evităm complet orice lovitură la față. Dacă ai lăsa oamenii să aplice ce fac în kata și combinații, loviturile de pumni la nivelul superior ar fi ceva normal. Cea mai importantă chestiune despre noul regulament constă în schimbarea completă a abordării unei lupte. Poate astăzi noi doi nu suntem pregătiți să predăm pe noul sistem competițional, dar sigur peste șase luni am fi capabili”, a precizat Alex.

„Problema tinerilor care renunță la sport atunci când ajung seniori se regăsește în toate sporturile. Cei mai mulți dintre ei au rezultate excepționale la juniori, iar la seniori ajung epuizați, deoarece se cere prea mult de la copii și nu li se «cultivă» dorința de a câștiga indiferent de categoria de concurs. Și mai este un aspect: puștiul ală de 18 ani, trecând la o categorie superioară, realizează că are 90 kg și că va trebui să lupte cu mine. Brusc, nu mai vrea!”

ak masters, alexander babia, ashihara, karate, ashihara karate, dincolo de tatami, arte martiale, full-contact, sport
Foto: Facebook Alexander Babia

Mișcarea Ashihara-Karate din România întâmpină destule probleme în păstrarea activă a sportivilor seniori. Oare tinerii ar mai fi interesați de a participa în competiții dacă n-ar mai exista varianta competițională clasică? „Oamenii nu vin la sală pentru regulament, ci pentru mine, pentru tine… Dacă de mâine le zic că nu mai facem Ashihara-Karate, ci «Alexara», ceva similar, ei nu vor pleca din sală, deoarece omul din fața lor este mai important decât denumirea stilului. Singura remarcă constă în faptul să nu predai dansuri în loc de arte marțiale; dacă e tot karate, nu contează cum se numește”, a afirmat antrenorul român. Personal, sunt de acord cu acest punct de vedere, deoarece atunci când sensei Petrică Bulmagă a decis să-și urmeze propria cale, majoritatea practicanților acestuia, dacă nu chiar toți (printre care mă aflam și eu), l-am urmat. Din păcate, nu-mi amintesc foarte exact contextul, deoarece eram copil, însă cred că și în zilele noastre multă lume poate confirma stabilirea unei conexiuni puternice între instructor și elev.

„Am văzut un discurs al unui antrenor de BJJ către centurile albastre tocmai promovate. Ideea era următoarea: voi ați venit la sală, v-ați antrenat și v-a plăcut. Taxa pe care o plătiți nu acoperă faptul că instructorul vă oferă o parte din el pentru ca voi să evoluați. El nu oferă doar o succesiune de tehnici și procedee, ci mult mai mult. Pentru ca aceste lucruri să se perpetueze, ar trebui ca voi, de acum centuri albastre fiind, să conștientizați că aveți obligația de a aduce pe cineva în sală care să vă ia locul la centura albă. Adevărul este că cei mai mulți practicanți consideră suficient doar să plătească taxă lunară, însă toți cei care intră într-o sală de arte marțiale nu găsesc doar pe cineva care numără. Dacă vei petrece mai mult timp acolo, vei găsi oameni uniți, care se ajută și au grijă unul de altul.”

ak masters, alexander babia, ashihara, karate, ashihara karate, dincolo de tatami, arte martiale, full-contact, sport
Foto: Facebook Alexander Babia

CÂND PRACTICI ARTE MARȚIALE, NU PARI VICTIMĂ
Recent, am luat parte, la Târgu Neamț, la AIKO Romanian Camp, unde a fost prezent shihan Dave Jonkers, fondatorul Ashihara International Karate Organisation (click aici). Un aspect pe care l-am apreciat în mod special la acest seminar a fost faptul că sensei Marcel van den Berg (centură neagră 4 Dan AIKO) a susținut o sesiune de aproximativ o oră în care a prezentat câteva metode de autoapărare simple, eficiente și interensante. „Noi avem Jissen, deși se spune că cea mai bună apărare este atacul. Dacă tu simți că un conflict este pe cale să izbucnească, îl anihilezi din fașă. Mie lucrurile astea oarecum nu-mi plac. Dacă eu îi arăt unei persoane cu o greutate de 50 kg, de exemplu, că atunci când vine cineva și o atacă într-un anumit fel trebuie să procedeze așa sau așa, sunt șanse mari să-și ia bătaie cruntă. Cred că mai important este să-l înveți pe om niște principii de evitare a conflictelor și cred că Ashihara-Karate ne învață să ne apărăm, dar nu realizăm cu adevărat aceasta. De exemplu, când intri într-o încăpere și deschizi ușa, dacă se deschide în partea dreaptă, trebuie să pășești prima dată cu piciorul drept, deoarece dacă cineva se află în spatele ei și o împinge, aceasta se va bloca în picior. Există și o autoapărare pasivă, constând în atitudinea pe care o avem în general. Dacă faci arte marțiale, nu pari victimă. Dacă reușești să-i înveți pe cei din jurul tău să evite posibilele situații conflictuale, se poate preveni absolut orice situație”, a menționat cvadruplul campion mondial.

„Cred că în București sunt cei mai puțini practicanți de Ashihara-Karate. Lipsa opțiunilor de petrecere a timpului liber din orașele mai mici face ca sălile să fie pline, așa cum se întâmplă în Brașov, Constanța, Craiova, Beiuș etc. Cred că dacă mi-aș deschide o sală în Buftea sau Iași, aș avea succes fără probleme. De asemenea, o nișă potrivită pentru dezvoltarea stilului ca abordare sportivă generală este reprezentată de corporații și oportunitatea de a face activitate fizică în timpul orelor de program.”

ak masters, alexander babia, ashihara, karate, ashihara karate, dincolo de tatami, arte martiale, full-contact, sport
Foto: Facebook Alexander Babia

ASHIHARA-KARATE ÎNSEAMNĂ COMUNITATEA DE AICI, NU NEAPĂRAT JAPONIA
Cât de benefică ar fi prezența, măcar o dată pe an, a lui Hidenori Ashihara sau a vreunui reprezentant al său, în vederea dezvoltării mișcării din România, mai ales că țara noastră are una din cele mai puternice structuri la nivel internațional? Alex mi-a oferit un răspuns surprinzător: „Cu siguranță ar fi benefică, însă – dacă n-o face – pe mine nu mă afectează. Eu am descoperit Ashihara-Karate nu prin el, ci am practicat acest sport cu Dan (n.r. Mătușea), cu Petre (n.r. Bulmagă) și alții; eu am crescut lângă aceste persoane. Deci, pentru mine, acest stil de arte marțiale nu înseamnă neapărat Japonia, ci mai degrabă comunitatea de aici”. Și atunci, cum ajung în atenția lucrurile noi, modificările și metodele inovative? De exemplu, dacă eu, de mâine, găsesc niște chestiuni pe care le consider potrivite ca adaos la Ashihara-Karate și încep să le utilizez în antrenamente, sigur va exista cineva care să ia atitudine împotriva mea. Experiența de până acum cu acest blog mi-a demonstrat că raționamentul meu poate fi cât se poate de real. „Cu toții am adus îmbunătățiri stilului. Eu fac Ashihara-Alexander, tu faci Ashihara-Răzvan… Poate să vină oricine să spună că noi nu facem Ashihara-Karate, ci altceva; personal, nu mă afectează și nu mă deranjează”, a declarat vicepreședintele Clubului Sportiv Ares Dojo DM.

„Eu în Ashihara-Karate am întâlnit oameni frumoși, deși uneori e trist ce se întâmplă în departament. Așa cum sunt ei, mi se pare că am reușit să formăm o familie. Oriunde în România se practică acest sport, ești binevenit și bine primit. Oricând ai nevoie de ajutor, cineva va fi alături de tine. Avem probleme la nivel intern, dar cred că nimeni nu încearcă să le aducă în exterior. Totuși, trecem printr-o perioadă grea! Lotul nostru a apărut atunci când stilul nu se afla atât de sus. Am ridicat nivelul, iar acum noi ne retragem, va exista un «gol» și la un moment dat va apărea o nouă generație, dacă are cine s-o crească. Pentru aceasta, trebuie să ne implicăm cumva!”

ak masters, alexander babia, ashihara, karate, ashihara karate, dincolo de tatami, arte martiale, full-contact, sportIMPLEMENTARE DURĂ PENTRU ARBITRAJ
La Campionatele Naționale Ashihara-Karate din acest an (click aici), Alex a fost una din persoanele care n-a fost inclusă pe lista arbitrilor. Cunosc faptul că există stabilite criterii de selecție a arbitrilor, constând în examene și seminarii, însă punctul meu de vedere constă în faptul că, cel puțin în cadrul concursurilor interne, este mult mai important să delegi un oficial cu o bogată experiență din toate punctele de vedere decât un novice. „Poate ai dreptate, dar a fost legal. S-a făcut un apel către arbitri, s-a trimis un e-mail, iar eu am răspuns prea târziu. Cred că vrea să se dea o direcție și nu este o idee rea dacă dorești să ai cu adevărat o structură. Intențiile sunt bune în ceea ce privește arbitrajul (introducerea testărilor), dar modul de implementare este prea dur. Într-adevăr, dacă vrei să fii arbitru și să mergi pe drumul acesta, îți iei acreditările. Însă consider că noi, cei «vechi», care am tot arbitrat de-a lungul timpului, ar trebui să avem un alt fel de tratament. Probabil or fi dorit să facă un exemplu din mine, dar nu știu să-ți spun exact”, a concluzionat fostul component al lotului național. Eu am arbitrat de puține ori de-a lungul timpului, dar pot spune cu certitudine că este foarte important să ai în jurul tău arbitri capabili să discearnă din punct de vedere competițional, iar asemenea lucruri pot fi obținute exclusiv fiind competitor, ci mai puțin prin instruire teoretică ori situații practice ipotetice.

„La început, blogul AK MASTERS nu m-a interesat, dar în timp materialele au evoluat. La fel și scrisul tău. Au avut loc discuții despre tine la ședințele departamentale, dar în continuare ești considerat «un om al casei». De multe ori am auzit că dacă cuiva nu-i convine ceva în structurile organizaționale, să vină să facă altfel. Cred că, pentru generația noastră, testul ar fi asumarea organizării campionatelor naționale, fără ajutorul precursorilor, iar de aici să se preia inițiativa. Cel mai simplu ar fi să ne implicăm noi și să încercăm să schimbăm practicile prezente. Eu văd lucruri din sistem pe care nu le percep ca fiind bune, însă mie grupul, per ansamblu, mi-a făcut bine. Iar dacă noi n-avem chef să așezăm diferit lucrurile, atunci măcar ele sunt făcute. Oricum, nimeni nu se astepta să ajungi cu blogul până aici; s-a considerat că după câteva postări, te vei opri. Din punctul meu de vedere, totul a crescut din ce in ce mai frumos.”