DAVID COOK: ÎNTOTDEAUNA PUNE LA ÎNDOIALĂ LOGICA LUCRURILOR ÎNVĂȚATE ȘI BUCURĂ-TE DE ANTRENAMENTE

ak masters, david cook, ashihara karate, tsu shin gen, karate, full contact, martial arts
Foto: David C. Cook

Tsu Shin Gen International Budo Association (TSG) este o asociație non-politică de arte marțiale, în interiorul căreia membrii din diverse state pun în comun idei pentru beneficiul tuturor. Organizația învață cinci sisteme: TSG-Combat Karate, TSG-Mix Fight, TSG-Kyokushin Karate, TSG-Ashihara International Karate și TSG-Grappling. Deși nu foarte dezvoltată, TSG colaborează cu „branch”-i din Suedia, Rusia, Ucraina, Polonia, Marea Britanie, Sri Lanka, India și Chile. Pentru a ne spune mai multe despre această asociație sportivă, blogul AK MASTERS l-a intervievat pe Soke David C. Cook, 10 dan. Acesta deține o experiență de peste 40 de ani în predarea Kyokushin Karate, Ashihara-Karate, Ashihara International Karate și, mai apoi, a propriilor stiluri, TSG-Combat Karate și TSG-Mix Fight. În toată această perioadă, el a studiat în Japonia și în alte țări sub îndrumarea unor maeștri importanți din lumea artelor marțiale.

AK MASTERS: – Ce diferențe există între TSG și alte organizații similare și care sunt principiile de bază?
DAVID COOK: – În primul rând, aș vrea să subliniez faptul că TSG este un sistem Ashihara-Karate total diferit de altele. În anumite state, cluburile s-au organizat în structuri specifice înainte de a ni se alătura, dar ulterior au aderat la metodologia noastră. De-a lungul timpului, am progresat mult în felul cum ne antrenăm; întotdeauna evaluăm ce funcționează cel mai bine pentru elevii noștri pentru ca aceștia să aibă posibilitatea de a deveni sportivi cât mai compleți. Dacă ceva nu funcționează, eliminăm și înlocuim cu altceva. Astfel, stilul va evolua continuu, iar practicanții au o mai bună oportunitate de a aprofunda un stil eficient de arte marțiale. Nu cred în loviturile executate în aer, așadar toată baza (Kihon) este învățată în mod practic; chiar și kata a fost concepută în special pentru lucrul cu partener. În funcție de sistem, programa include lovituri de pumn / picioare, blocaje, proiectări, control al partenerului la sol, tehnici articulare și ștrangulări; posibilitățile oferite membrilor sunt variate. De asemenea, oferim asistență continuă instructorilor și reprezentanților, prin intermediul materialelor de studiu (DVD-uri și cărți).

– Organizația TSG include membri din diverse țări. Cât de dificilă este omogenizarea având în vedere caracteristicile culturale specifice?
– Am reușit să păstrăm valorile Budo tradiționale datorită respectului, care joacă un rol principal. Suntem un grup „deschis”, având întotdeauna dorința de a progresa, iar datorită acestui aspect, instructorii noștri au libertatea de a adăuga, spre exemplu, cunoștințele proprii în ceea ce privește cerințele de examinare.

– Cum este concepută strategia globală TSG? Cum vedeți organizația în anii următori?
– Nu există o strategie anume! Avem doar o abordare deschisă, fiind binevenit oricine este interesat a ni se alătura. Avem numeroși antrenori experimentați, care sunt alături de noi de mult timp, iar devotamentul și cunoștințele lor despre artele marțiale joacă un rol semnificativ în atragerea de noi membri.

– Cum ați caracteriza mișcarea Ashihara-Karate la nivel mondial?
– N-am mai interacționat de foarte mulți ani cu organizații de Ashihara-Karate, așadar nu pot răspunde la această întrebare.

– Ce știți despre Ashihara-Karate din România și ce interacțiuni aveți cu practicanți / antrenori locali?
– În afară de Mircea Cârloganu, care a devenit membru TSG la un moment dat și care, până la un anumit punct în cariera lui în lumea artelor marțiale, a fost „branch” al nostru, n-am mai intrat în contact cu altcineva din România.

– În final, câteva cuvinte pentru publicul nostru cititor.
– Întotdeauna pune la îndoială logica lucrurilor pe care le înveți și bucură-te de antrenamente, deoarece există o limită fizică a timpului în care vei putea să antrenezi cele mai multe arte marțiale. Sper ca antrenamentele să vă întărească personalitatea și datorită lor să dobândiți amintiri frumoase.