DAVE JONKERS LA AIKO ROMANIAN CAMP: „SABAKI NU E SPECIFIC ASHIHARA-KARATE, DEOARECE ÎNSEAMNĂ MIȘCARE A CORPULUI. ÎN SISTEMUL AIKO AVEM GOSHIN ȘI PRESUPUNE AUTOAPĂRARE FOLOSIND PRINCIPIUL SABAKI”

PlayPause
previous arrownext arrow
Slider
În perioada 31 august – 1 septembrie 2018 a avut loc, în Târgu Neamț, în sala polivalentă a Colegiului Național Ștefan cel Mare, seminarul AIKO Romanian Camp, organizat de Clubul Sportiv LC Ashihara Budokai, condus de sensei Cristi Luculescu. Evenimentul, la care au participat peste 70 de sportivi, i-a avut ca invitați pe shihan Dave Jonkers (fondatorul Ashihara International Karate Organisation), pe sensei Marcel van den Berg (centură neagră 4 Dan AIKO) și pe Niels Wilmink, luptător profesionist de Kickboxing. Pentru comunitatea mică din oraș (aproximativ 19.000 de locuitori potrivit recensământului din anul 2011), AIKO Romanian Camp a reprezentant o manifestație spectaculoasă, stârnind și interesul practicanților de Kyokushin, Jujutsu și Enshin-Karate.

ak masters, ashihara, karate, ashihara karate, ashihara international karate, ashihara international karate organisation, aiko, arte martiale, full-contact, dave jonkers, sportVineri, 31 august a.c., de la ora 19, în așteptarea liderului AIKO, sportivi de toate vârstele au început să se adune la liceul în a cărui curte se află un stejar maiestuos, declarat monument al naturii, având o vârstă de peste 500 de ani. Am remarcat faptul că numărul persoanelor mature a fost surprinzător de mare, echilibrând „balanța” în defavoarea copiilor și tinerilor. Pentru mine a fost un lucru mai puțin obișnuit și am fost plăcut surprins de acest aspect. Mi-a dat speranțe că Ashihara-Karate poate reprezenta un sport pentru absolut toate vârstele; la nivel teoretic știu că lucrurile așa ar trebui să fie, însă în practică rar găsești, de exemplu, părinți și copii făcând împreună mișcare și luând lecții de autoapărare. În cele din urmă, shihan și-a făcut apariția: „Îmi face plăcere să vin în România. Pe unii dintre voi deja îi cunosc. Sper ca, în această seară, să avem un antrenament reușit și, în special, o examinare de succes pentru Cristi (n.r. Luculescu)”. Așadar, s-au format două grupe: prima a inclus câțiva sportivi care au susținut examenul de grad (fiindu-i încredințată lui sensei Marcel van den Berg), iar cea de-a doua, cuprinzând restul practicanților, i-a revenit lui sensei Florin Neacșu, ce a făcut un antrenament general, cu tehnici individuale / cu partener, sabaki, lovituri la pernițe, program de forță, stretching etc. Finalul a inclus procedee de „tameshiwari” (n.r. spargerea unor scânduri din lemn): „Întotdeauna asemenea lucruri sunt spectaculoase. Este ca o luptă; o provocare! Dacă nu crezi în forțele proprii, vei eșua. Așa se întâmplă și în viață; important este să ai încredere și vei obține, fie că este vorba de școală, de activitatea profesională sau de alte probleme pe care le întâmpini. Fă o provocare din orice și nu renunța”, a declarat Dave Jonkers.

Mesajul este să ne perfecționăm baza! Pentru mine, un luptător bun stăpânește lucrurile de bază. Poți învăța o mulțime de tehnici, însă dacă baza nu e bună, nimic nu va funcționa. Este foarte simplu! Nu e nimic nou, numai lucruri de îmbunătățit. Vă pot învăța tot felul de trucuri, dar dacă vei folosi numai 10%-20% din ele, n-are rost. E mult mai bine să cunoști o singură combinație, pe care s-o perfecționezi continuu. Nu poți progresa dacă loviturile de pumni sau picioare și deplasările sunt precum dansurile. Dacă sabaki-ul tău nu presupune mișcare, atunci nu poți bloca. La început trebuie să înveți să te aperi: întâi prin retragere, apoi prin deplasare în lateral, iar la final prin poziționare în spatele adversarului. Sunt convins că vreți să exersați numeroase lucruri, însă cred că mult mai important este să stăpânești arta de a lupta. (shihan Dave Jonkers)

ak masters, ashihara, karate, ashihara karate, ashihara international karate, ashihara international karate organisation, aiko, arte martiale, full-contact, dave jonkers, sportDacă în prima zi antrenamentul a durat numai aproximativ 90 de minute, posibil din cauza orei târzii de desfășurare, sesiunea de sâmbătă a început de dimineață și a presupus circa trei ore de Ashihara-Karate. Sportivii au fost aranjați în ordinea gradelor, iar după o încălzire generală, au urmat 45 de minute în care shihan Dave Jonkers a explicat și a pus în practică aspecte specifice AIKO. Ca metodologie de predare, acesta a folosit „stimulul adăugat”, însemnând pornirea de la niște combinații simple, la care au fost incluse progresiv diverse tehnici astfel încât practicanții să perceapă mai bine aplicabilitatea practică a acestora. Ulterior, sensei Marcel van den Berg a preluat inițiativa și s-a concentrat pe autoapărare, pe diverse procedee de a scăpa din atacurile prin surpindere; au fost arătate lucruri normale, care – devenind automatisme – ar putea ajuta cu succes pe cineva aflat într-o situație reală de agresiune fizică. Spre finalul zilei dedicate Ashihara-Karate s-au făcut câteva reprize de kumite (fiecare cu o durată de un minut și jumătate), shihan atrăgându-le atenția participanților ca loviturile să fie controlate: „Dacă vrei să lovești în forță, te duci în competiții, n-o faci în sală”. Ziua de sâmbătă s-a încheiat cu un antrenament de Kickboxing. Întregul seminar AIKO Romanian Camp s-a desfășurat sub atenta supraveghere a lui Dave Jonkers, nesfiindu-se a lucra cu propriii elevi, corectându-le tehnica și poziționările, explicându-le de ce ar trebui să se facă anumite lucruri în felul respectiv și multe altele ce țin de modul în care el percepe acest stil de arte marțiale.

Ashihara-Karate diferă de alte stiluri full-contact datorită prizelor și a proiectărilor. Sabaki nu este specific Ashihara-Karate, deoarece înseamnă mișcare a corpului, lucru pe care-l găsești, de exemplu, în Judo sau Kyokushin. Ceea ce în Ashihara-Karate numim sabaki reprezintă ieșirea în lateral, prinderea adversarului și proiectarea acestuia. Un lucru specific, adaptat sistemului AIKO, este goshin (autoapărare), ceea ce presupune includerea în kata a tehnicilor de pumni la nivelul feței sau a loviturilor de cot. (shihan Dave Jonkers)

ak masters, ashihara, karate, ashihara karate, ashihara international karate, ashihara international karate organisation, aiko, arte martiale, full-contact, dave jonkers, sportPentru mine a fost a doua prezență în județul Neamț la o activitate Ashihara-Karate, după Campionatul Național de Kumite Seniori, din 2014, când am obținut locul al treilea la categoria -65 kg. Cu shihan Dave Jonkers am colaborat, anul trecut, pentru un interviu despre organizația AIKO (click aici), fiind pentru prima dată când îl întâlnesc și asist la un seminar susținut de el însuși. Deși drumul a fost lung și obositor, parcurgând cei 500 km per direcție în aproximativ opt ore (cu opriri pentru a lua masa la Focșani, Piatra-Neamț și Roman), n-am ratat ocazia de a vizita Cetatea Neamțului (una din cele mai spectaculoase construcții medievale păstrate până în zilele noastre, ridicată de Petru Mușat la sfârșitul secolului al XIV-lea) și casa memorială Ion Creangă, din Humulești. Totuși, mai mult decât entuziasmul pe care-l presupune turismul în zone în care ajungi întâia oară este faptul că pentru blogul AK MASTERS asemenea evenimente nu fac decât să contribuie la ideea de comunitate internațională în jurul stilului Ashihara-Karate, prin care oameni reprezentativi și pasionați de acest stil de arte marțiale își pot exprima liber opiniile, fără teama de a le fi cenzurate. De asemenea, prezența la seminarul AIKO Romanian Camp a unei echipe de Kyokushin nu face decât să susțină punctul de vedere al lui sensei Radu Zincă, conform căruia „Ashihara-Karate se îndreaptă spre Kudo, iar Kyokushin vine spre Ashihara-Karate, fiind punctate – spre exemplu – secerările; cred că e doar o chestiune de timp până când vor fi permise și prizele. În Kyokushin nu se mai luptă așa mult față-n față, ci se observă o repoziționare către principiul nostru, sabaki” (după cum am relatat aici).

AIKO Romanian Camp în imagini: albumul 1, albumul 2 și albumul 3.