DAVE JONKERS: AIKO VA JUCA UN ROL IMPORTANT ÎN LUMEA ARTELOR MARȚIALE

Conform paginii oficiale de web, Ashihara International Karate Organisation (AIKO) este unul dintre sistemele full-contact care pune accent pe luptă realistă, duritate fizică și practicalitate. Organizația AIKO este recunoscută ca o formă puternică de arte marțiale, urmărind o abordare „open-minded”, deschisă către evoluție. AIKO s-a dovedit de succes pe plan competițional, nu numai în sistemul full-contact karate, dar și în K1 ori kickboxing, având rezultate excepționale în sistemul Glory. Pentru a ne spune mai multe despre AIKO, Dave Jonkers (7 Dan) a acceptat să ne răspundă la câteva întrebări.

AK MASTERS: În ce fel diferă AIKO de alte organizații similare și care sunt principiile de bază?
DAVE JONKERS: Nu cred că suntem foarte diferiți de alte organizații; tot ce urmărim este răspândirea sistemului nostru, crearea unei legături putenice între practicanții Budo și îmbunătățirea calității Ashihara International Karate, făra a limita metodele sau stilurile tradiționale. Ne adaptăm și îmbunătățim abordările nou implementate. Personal, am depus mult efort pentru a pregăti un grup de instructori, care și-au perfecționat la rândul lor cunoștiințele și experiența în cadrul AIKO. Tot ceea ce întreprinzi are un motiv. Tot ceea ce predai, poate și trebuie pus la îndoială. Analizează, apoi încearcă să critici și acceptă, schimbă sau îmbunătățește. În calitate de profesor, nu-mi întorc spatele istoriei și metodelor utilizate în karate. Totuși, eu văd dezvoltarea pe plan sportiv o prioritate în comparație cu sistemele și culturile ierarhice / tradiționale. De aceea, de-a lungul anilor, am adoptat o concepție „fresh”, care – prin simplificarea și regândirea multor abordări de natură tehnică – ne permite să ne concentrăm pe eficiență din toate punctele de vedere.

– AIKO include membri din diferite țări. Cât de dificilă este omogenizarea, date fiind diferențele culturale specifice?
– Fiind practicant de Budo de mai bine de 45 de ani și călătorind pe întregul mapamond, am intrat în contact cu multe culturi. Sportul oferă oamenilor oportunitatea unei mai bune interacțiuni sociale prin intermediul căreia ei își pot dezvolta cunoștiințele, abilitățile și atitudinile necesare implicării lor în societate și pe plan global. Sportul este, în mod particular, un instrument capabil să apropie oamenii. Poate ajuta la depășirea diferențelor și încurajează dialogul, astfel contribuind la eliminarea prejudecăților, stereotipurilor, diferențelor culturale, ignoranței, intoleranței și discriminării. Cred cu tărie în aceasta și o folosesc în relațiile inter-umane. Respectul reprezintă o credință fundamentală necesară oricui, indiferent de origine sau religie. Dacă acesta lipsește din comportamentul cuiva, atunci nu are ce căuta în organizația noastră. Apoi, ceea ce folosim pentru a forma elevilor și instructorilor noștri o atitudine sănătoasă și universală este „amprenta” proprie în materie de arte marțiale.

– Ce putere de decizie au președinții de club în stabilirea strategiei globale AIKO?
– Fiecare branch sau instructor este implicat în toate aspectele organizației, fiind un participant activ în cadrul AIKO, astfel încât totul să contribuie și la dezvoltarea proprie, în țara de origine. Consider că avem o abordare deschisă („open-minded”).

– Am observat în lista de centuri negre afișată pe saitul oficial persoane care nu demult erau membre NIKO. Care este motivul pentru care au decis să schimbe organizația?
– Aceasta nu este o întrebare pe care să mi-o adresați mie. În ceea ce mă privește, nu aprob anumite practici din lumea artelor marțiale, și anume: dezbinările intra-organizaționale, egocentrismul exagerat, tot felul de titluri acordate, comportamentul de tip „macho” și conflictele personale. Totodată, unele organizații alocă un rol central aspectului financiar. Cred că acesta reprezintă motivul pentru care am și ales propria cale, susținut fiind de cei care sunt de acord cu ideile mele în practica de karate.

– Care este strategia globală pentru dezvoltarea AIKO? Cum vedeți organizația în următorii ani? Ce s-a făcut și ce ar trebui îmbunătățit?
– Ashihara International Karate a experimentat suișurile si coborâșurile proprii, precum și partea sa în materie de succese și eșecuri. Toate ne-au îndreptat către o nouă perioadă, în care AIKO, ca structură formată din instructori experimentați și noi, își propune să livreze o nouă generație de practicanți Ashihara-Karate. Perfecționarea va veni pentru cei care acum trudesc din greu ca să promoveze stilul nostru și care au calitațile necesare să aducă o contribuție pozitivă la dezvoltarea AIKO. Organizația noastră va juca un rol (și mai) important în lumea artelor marțiale în anii ce urmează. Avem în AIKO oameni specializați și inspirați, cu abilități organizaționale necesare pentru a ne dezvolta într-un stil Budo accesibil și onest, lipsit de aspectele negative menționate anterior. Motivația mea în ceea ce privește Budo a fost (și este) de a fi implicat în ceva despre care am crezut că o să aibă un impact major în lumea artelor marțiale. Până acum am reușit să-mi ating obiectivele.

Foto: Youtube kerkuillover

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *