CONFRUNTAREA SPORTURILOR: ASHIHARA – GIMNASTICĂ

Artele marțiale și gimnastica sunt sporturi complet diferite, iar performanța în cazul fiecăruia presupune trăsături specifice. Cu toate acestea, oare caracteristicile psihologice ale unui campion de Ashihara-Karate diferă de cele ale unuia de gimnastică artistică? Pentru a răspunde la această întrebare, am discutat cu două campioane: Marina Paraschiv (Mardare) și Anamaria Tămîrjan. Prima este o sportivă completă de Ashihara-Karate (kumite și kata), iar a doua este medaliată olimpic în anul 2008, la Beijing (China), și multiplă campioană națională și internațională.

”Eram foarte încântată de tot ce mi se întâmpla. Învățam lucruri noi, cunoșteam oameni interesanți, legam prietenii și participam la concursuri naționale. Faptul că antrenorul (Marcel Paraschiv) a știut întotdeauna să îmbine în sală munca, seriozitatea, distracția și a pus accent pe ideea de a forma o familie au făcut ca performanța să vină cumva pe neașteptate. Prima mea participare la competițiile mondiale a coincis cu trecerea la categoria seniori. Deși atunci așteptările erau mici, am reușit totuși să obțin locul I la proba kumite”, a declarat Marina Paraschiv.

Dacă în cazul artelor marțiale trăsăturile ideale pentru a deveni campion sunt reprezentate de viteză, mobilitate, voință, disciplină, perseverență și pasiune, în ceea ce privește gimnastica este nevoie de suplețe, coordonare, ritm, echilibru, mobilitate, forță și postură perfectă a corpului. ”Am realizat că am un potențial uriaș în gimnastica artistică în jurul vârstei de 12 ani, după câștigarea unui campionat național. Iar de atunci, pentru constanta pe plan sportiv, am inclus mereu în pregătire seriozitatea și implicarea totală în fiecare execuție. Antrenamentele sunt solicitante din punct de vedere fizic, iar competițiile – mental. La antrenamente este important numărul de repetări, în timp ce în concursuri există o singură execuție ce trebuie făcută la capacitate maximă, fiind nevoie de atenție și concentrare”, a precizat Anamaria Tămîrjan.

Usain Bolt, recordmen mondial în atletismul de viteză, spunea că nu competiția reprezintă partea cea mai dificilă în viața unui sportiv, ci antrenamentele. ”Într-adevăr, în timpul antrenamentelor depui foarte multă muncă fizică, iar la concursuri totul se comprimă în câteva minute în care trebuie să pui în practică tot ceea ce ai dobândit până atunci, adăugându-se capacitatea de a lua decizii pe loc în funcție de adversar. Și cum niciodată nu poți anticipa cum decurge o luptă, transpiri cât mai mult la antrenamente pentru a-ți fi mai ușor în competiții”, a afirmat Marina Paraschiv.

A face sport de performanță reprezintă o luptă continuă nu numai cu propria persoană, ci și cu aspectele ce țin de organizare, bază materială, chestiuni financiare și factori de decizie. Gimnastica are, fără îndoială, un avantaj considerabil în fața artelor marțiale de tip full-contact, datorită faptului că este inclusă în rândul sporturilor olimpice, ceea ce-i asigură mai multă vizibilitate, mai mulți sponsori și un impact media mai puternic. ”În momentul în care privești sportul pe care-l practici ca pe un sacrificiu, ci nu ca pe o plăcere, nu vei reuși niciodată să ajungi la înalta performanță. Consider că, indiferent de impedimente, merită să te dedici în totalitate atunci când simți că te afli pe drumul potrivit. Iar când e vorba despre o medalie olimpică, valoarea ei este neprețuită, deoarece – pentru a o obține – te implici total prin anii petrecuți în sala de antrenament”, a spus Anamaria Tămîrjan. Marina Paraschiv a completat: ”Merită să faci performanță chiar și în România. Deși lucrurile poate nu sunt întotdeauna așa cum ne dorim din punct de vedere al condițiilor, acele momente când te afli pe prima treaptă a podiumului te fac pur și simplu fericit și împlinit, iar atunci toate sacrificiile își găsesc rostul”.

Sportul oferă practicanților oportunitatea rar întâlnită ca imnul național să li se cânte, iar ideea că tu, în aceea zi, ai fost cel mai bun, stârnește emoții puternice. De asemenea, constanța bunelor rezultate competiționale face din sportivi exemple de urmat. ”Îmi place să cred că am făcut performanță din pasiune și dorința de a progresa. Artele marțiale te învață nu doar să te perfecționezi în sala de antrenament, ci și pe întreg parcursul vieții”, a concluzionat campioana Ashihara-Karate, Anamaria Tămîrjan adăugând: ”Prin faptul că am ridicat drapelul pe cele mai înalte trepte ale podiumurilor internaționale ar trebui ca lumea să nu uite de noi, foștii sportivi, care cândva aduceam lacrimi de bucurie pe chipurile românilor”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *