#CARITABIL: „FACEM MAI MULT DECÂT KARATE. SIMȚIM ȘI NE IMPLICĂM”

PlayPause
previous arrownext arrow
Slider

 

În data de 17 decembrie a.c., elevii clubului de Ashihara-Karate din comuna 1 Decembrie (județul Ilfov) au organizat o acțiune caritabilă ce a constat în ajutarea unei familii formată din opt membri: două persoane vârstnice, patru adulți și doi copii, un băiat în vârstă de 9 ani și o fetiță de 7 ani. Concret, s-au donat un metru cub de lemne pentru foc, numeroase alimente, haine și jucării. „De sărbători dăruim suflet, bucurie și un strop de speranță celor care au nevoie de noi. Facem mai mult decât karate și sport. Simțim și ne implicăm”, a declarat sensei Radu Zincă, inițiatorul și coordonatorul acestei activități.

„Îmi doream de foarte mult timp să inițiez o asemenea acțiune, însă n-am reușit să mă mobilizez îndeajuns până acum două luni. Am considerat benefică implicarea și altor persoane, mai ales a celor mici, pentru a le oferi și o altfel de educație. În mod normal, cu toții folosim mult mai multe lucruri și alimente decât avem nevoie, cheltuim mai mult decât e necesar și aruncăm peste jumătate din ce cumpărăm. Personal, dintotdeauna mi-am dorit să folosesc aceste lucruri pentru a-i ajuta pe cei care nu au. Într-adevăr, este mai comod să nu faci nimic și să ignori, dar această atitudine nu ne va duce nicăieri”, a adăugat Radu.

Acțiunea a început în jurul orei 9:00, când toată lumea s-a strâns la locul unde au fost depozitate produsele ce urmau a fi donate. În pofida condițiilor meteorologice nefavorabile, constând în frig și ploaie, peste zece persoane inimoase și-au sacrificat ziua liberă pentru a dărui comunității în care trăiesc și-și desfășoară activitatea. După încheierea acestei prime etape, echipa s-a deplasat în localitatea Călugăreni pentru a transporta de acolo lemnele pentru foc oferite de familia unei eleve practicante de Ashihara-Karate, care străbate săptămânal zeci de kilometri pentru a lua parte la antrenamentele susținute de sensei Radu Zincă. Copiii au colaborat exemplar, fiind foarte bine organizați și dând dovadă de implicare, astfel remorca umplându-se rapid. Apoi s-a revenit la locul de întâlnire, s-au încărcat produsele depozitate inițial și s-a făcut deplasarea la familia beneficiară a ajutorului caritabil. „Am ales o familie din comuna 1 Decembrie deoarece aici îmi desfășor activitatea de educație sportivă de aproximativ zece ani, timp în care mi-au trecut prin sală peste 300 de copii. Pot spune că mă leagă cumva, ceva, de locul acesta. Elevii mei, cei care au început antrenamentele de la 6-7 ani și care încă sunt activi, au crescut și sunt pregătiți și pentru o astfel de educație și implicare. Ei reprezintă comunitatea prin virtutea sportului pe care-l practică, iar comunitatea are acum nevoie de ei. Consider că pot face mai mult pentru acest loc decât până acum. În ceea ce privește criteriile de selecție a familiei, acestea au fost simple: să aibă cu adevărat nevoie de ajutor, să aibă copii și să se ocupe de ei, iar adulții să lucreze. Cu alte cuvinte, să merite”, a precizat organizatorului evenimentului.

În jurul prânzului, echipa de voluntari inimoși a ajuns la destinație. Au fost întâmpinați cu emoție de gazde, care locuiesc într-o casă modestă, dar îngrijită, cu camere mici, însă curate și călduroase și cu o curte îngustă. Oameni simpli, care-și duc viața de la o zi la alta și care sunt recunoscători pentru binele pe care-l primesc din partea comunității de Ashihara-Karate. Timid, la ceva timp după ce începuse acțiunea de descărcare a produselor, și-au făcut apariția și cei doi copii ai familiei. Cu emoții vizibile pe chipuri, au primit cu bucurie în special jucăriile și dulciurile. În tot acest peisaj plin de încărcătură sentimentală, sensei Radu Zincă le-a oferit acestor copii posibilitatea de a face sport și de a se dezvolta sănătos și armonios, oferindu-le acces gratuit la cursurile de karate pe care le susține la școala din comună.

Ca și cum n-ar fi fost de ajuns, grupul s-a deplasat ulterior la o bătrână în vârstă de 90 de ani, care locuiește singură și care trăiește în mare parte datorită ajutorului primit din partea vecinilor. Femeia, ce se afla într-o încăpere mică uitându-se la televizor, a fost atât de emoționată când practicanții de Ashihara-Karate au început s-o colinde încât nu și-a putut stăpâni lacrimile. Sprijinită într-un cadru metalic pentru a se putea ține pe picioare, bătrâna a primit câteva produse alimentare, le-a mulțumit tuturor și timp de câteva minute le-a povestit colindătorilor despre cum decurge viața ei în fiecare zi, despre neputințele și neajunsurile proprii.

După tot acest efort colectiv depus, Radu și elevii lui s-au retras la un restaurant pentru a se delecta cu o pizza, având entuziasm și bucurie în suflete pentru că totul a ieșit așa cum s-a sperat inițial. Aici s-au relatat amintiri, iar eu – în calitate de observator – am luat pulsul unității grupului. Deși comuna 1 Decembrie are o populație de maximum 10.000 de locuitori, comunitatea de Ashihara-Karate de aici formează cu adevărat o familie unită. Am aflat în acest mediu informal, l-aș numi, povestea fiecărui practicant implicat în această acțiune caritabilă. Sunt copii frumoși, unii urmând cursurile lui sensei Radu Zincă încă de la începuturi, de acum 10 ani, alții străbătând distanțe lungi pentru a ajunge la cele două antrenamente săptămânale, alții par poate mai detașați, dar cu toate acestea și-au găsit locul și s-au integrat perfect aici… Cu alte cuvinte, omogenitate prin diversitate, fiecare constituind un personaj cu rolul propriu bine determinat în echipa de karatiști formată de Radu.

Este foarte important ca, din când în când, să conștientizăm că facem cu toții parte din comunități, ci nu trăim izolat. Dacă dorim ca lucrurile să se schimbe în bine, noi suntem singurii care putem da exemplu că totul este posibil. Trebuie să ne amintim și de persoanele mai puțin norocoase decât noi înșine, iar din multul sau puținul nostru putem întotdeauna să dăruim. Și cel mai important, nu oferim neapărat obiecte sau produse, de cele mai multe ori dăruim speranță.