CAMPIONATUL NAȚIONAL PRIN OCHII SPORTIVILOR

În data de 21 octombrie a.c., în Sala Polivalentă din Piatra-Neamț, s-a desfășurat campionatul național de kumite juniori, seniori și veterani. Din cei aproximativ 80 de sportivi care s-au înscris la startul acestei competiții, câțiva au acceptat să ne transmită impresii post-eveniment. Așadar, despre cum au trăit ei concursul, ce i-a mulțumit la propriile evoluții ori, dimpotrivă, ce consideră că ar trebui îmbunătățit pe viitor, puteți citi în cele ce urmează.

VLAD BUCȘĂ: Pentru mine a fost primul concurs după campionatul mondial din Ungaria, din 2014. Deși mă antrenez continuu, n-o mai fac specific, iar acest lucru se simte. Competiția a fost bine organizată, însă am observat că numărul participanților este din ce în ce mai mic. Se pare că există un blocaj la trecerea spre categoria de seniori. Consider că pentru a deveni campion trebuie să ai o dorință arzătoare de a câștiga de fiecare dată, să tratezi meciurile cu seriozitate. În felul acesta se face diferența dintre cineva care urcă pe prima treaptă a podiumului și restul.

RALUCA POPESCU: Campionatul a fost dur, mult mai puternic decât cel de anul trecut. Am avut mari emoții, deoarece eram cea mai mică din categorie și eram conștientă că voi lupta cu sportive puternice, dar totodată aveam încredere că voi reuși. Sunt mulțumită de evoluția mea și sunt foarte bucuroasă că am urcat pe cea mai înaltă treaptă a podiumului.

 GEORGE DOBRIN: Consider că am avea mai mult de câștigat dacă Federația s-ar implica în susținerea sportivilor pentru campionatele externe. Copiii trebuie încurajați și susținuți cu tărie și devotament. Ei reprezintă viitorul și antrenorii baza!

 BOGDAN CINEZAN: Sunt fost practicant de Wushu, antrenamentele de Ashihara-Karate începându-le de aproximativ patru luni. Competiția am trăit-o la maximum, fiind foarte entuziasmat și nerăbdător. Am avut o dorință foarte mare de luptă și o frică mult mai mare, pe care am încercat s-o ascund. Scopul avut a fost să-mi văd nivelul și să ies pe picioarele mele din lupte. Consider că am avut o evoluție bună, din care am învățat multe. Adversarii au fost destul de buni, dacă nu greșesc doi dintre ei fiind campioni mondiali, iar ceilalți doi având o experiență bogată. Sunt bucuros că mi-am atins obiectivele, conștient fiind de faptul că cele mai dure și grele antrenamente constituie cheia unor rezultate bune. Pentru mine, o medalie nu reprezintă decât o tinichea ce va rugini în timp, cel mai important aspect fiind ceea ce ești tu și ce lași în urmă.

NELUȚU PAVELUC: Organizarea campionatului a fost aproape bună, cazarea excelentă, oamenii de suflet făcând uitate chestiunile care n-au iești tocmai bine. Restul, la limita decenței pentru un sportiv. În ceea ce mă privește, vreau ca la viitoarea competiție să ajung pe primul loc al podiumului, acolo unde toți sportivii visează.

MIHAI RĂDUȚ: Competiția a fost bine organizată, iar sentimentul de a participa la un astfel de eveniment este unic. Concurența a fost bună și sper ca pe viitor să mă revăd pe tatami cu sportivii de pe categoria mea. Prin muncă și perseverență îmi voi îmbunătăți calitățile fizice.

GEORGE FILEATĂ: Campionatul național de sâmbătă a fost o experiență nouă, dar plăcută. Când mă aflu pe suprafața de luptă mă simt în largul meu și dau tot ce-i mai bun. Am evoluat mult într-o perioadă scurtă de timp și profit de ocazie pentru a-i mulțumi antrenorului meu, Marcel Paraschiv, care mereu reușește să mă motiveze. Mai am multe lucruri de îmbunătățit, însă sunt bucuros că după nici doi ani de când am început să practic karate, am reușit să obțin titlul de vicecampion.

LUIZA BUTĂCEL: Pot spune ca a fost o competiție și o experiență frumoasă, am avut adversare foarte bune (poate chiar mai bune decât mine), dar am reușit să le fac față, chiar dacă a fost greu. Mai am mult de lucru și de învățat ca să ajung sus.

PETRU HOGEA: A fost primul meu concurs național și mi-a plăcut mult. Senzația pe care o ai înainte să intri pe tatami este unică, o combinație între nervozitate și concentrare. Pentru mine, mai important a fost faptul că am acumulat experiență, având dorința de a progresa pe viitor cât mai mult.

GABRIEL TODERICI: Mă bucur că, față de anii precedenți, campionatul nu s-a întins până aproape de miezul nopții, ci s-a terminat mult mai rapid, evitându-se astfel acumularea unei oboseli suplimentare. Am lucrat mai mult la tehnica de picior și pot spune că a dat roade, iar în perspectiva următorului concurs doresc să-mi perfecționez loviturile de brațe.

ROBERT ALEXANDRU BABA: Pentru mine a fost o experiență nouă dat fiind faptul că a fost prima competiție de Ashihara-Karate. Consider că sonorizarea ar fi trebuit să fi fost mai bună, iar panourile cu desfășurătorul luptelor să fi fost amplasate în sală, nu pe hol. De asemenea, sportivilor ar fi trebuit să li se permită să se încălzească în sală, nu pe hol. Nu în ultimul rând, pentru a nu mai exista dispute între arbitru, antrenor și sportiv, ar fi necesare niște dispozitive asemănătoare celor din tenis de câmp, pentru a se putea viziona o reluare, astfel evitându-se greșelile.

IONUȚ MUNTĂ: Campionatul din acest an s-a ridicat la nivelul așteptărilor mele. Concurența a fost una pe măsură, care m-a ajutat să acumulez experiență și sigur acest aspect îmi va fi util pe viitor ca să cresc din punct de vedere sportiv. Sunt mulțumit de evoluția mea, mai ales că pentru mine a fost prima competiție națională.

ȘTEFAN GHERASIM: Este prima competiție după ediția de anul trecut a campionatului național de la Brașov. De aproape un an nu mă mai antrenez specific Ashihara-Karate din cauza timpului limitat ca urmare a activităților pe care le desfășor. Anul acesta am ales să lupt la categoria -70 kg și n-a fost o decizie bună, deoarece am fost nevoit să slăbesc în ultima săptămână aproximativ 5 kg. Am avut onoarea de a lupta cu doi campioni mondiali, la startul competiției aliniindu-se sportivi duri și bine pregătiți. Per total, campionatul a fost unul bine organizat, iar datorită faptului că a avut loc la Piatra-Neamț, orașul meu natal, am beneficiat de susținerea familiei, prietenilor și colegilor. Cu toate acestea, mi-aș dori să se investească mai mult în sportivi și în detaliile care fac diferența. Mi-ar plăcea să văd sălile pline atât cu participanți, cât și cu spectatori. Îmi pare rău că am cam neglijat acest concurs și sunt cam dezamăgit, dar pe viitor știu ce am de făcut și sper să-mi demonstrez adevărata valoare cât mai curând.

Foto: Facebook Ashihara Karate Piatra Neamt