Bomba calorică din salată

ak masters, sport, nutritie, nutriție, alimentatie, alimentație, stil de viata, stil de viață, lifestyle, calorii, bomba calorica, bombă calorică, salata, salată, salate, dressing, topping, sos, sosuri, minerale, carbohidrati, carbohidrați, proteine, vitamine, antioxidanti, antioxidanți, grasime, grăsime, grăsimi, grasimi, sanatate, sănătate

Ora 18. După o zi lungă, începută dis-de-dimineață, a venit momentul să te reîntorci acasă. Pe drum, întrebarea „Eu ce mănânc în seara asta?” devine tot mai presantă. Te gândești la ce există în frigider și de multe ori încerci să găsești varianta cea mai potrivită pentru cină, însă realizezi că niciun fel de mâncare nu se potrivește pentru acest moment al zilei, mai ales că ți-ai propus să-ți schimbi obiceiurile culinare. În cele din urmă, ideea unei salate promite salvarea! Dar oare este cu adevărat cea mai bună opțiune?

În percepția colectivă, salatele au devenit reper pentru „a mânca ușor și sănătos”. Totuși, din experiența proprie afirm că nu foarte multă lume le consumă acasă, ci de cele mai multe ori constituie alternativă atunci când se iese în oraș, în special pentru cei care au grijă la alimentație ori siluetă sau doresc să ducă un stil de viață cu cât mai puține excese culinare.

Am comparat oferta câtorva restaurante de tip fast-food și am ajuns la concluzia că există câteva tipuri de salate care nu lipsesc din meniuri, precum Caesar, grecească, vegetariană, cu pește sau pui. Dacă orice tip de legumă nu poate crea nedumeriri în ceea ce privește valorile nutriționale, problemele apar la dressing și carne (preparată la grătar, nu prăjită, este în regulă). Sosurile, în schimb, sunt cu adevărat bombe calorice în ambalaje minimale, putând avea chiar și până la 400 kcal/porție. Adaugă undeva între 300 și 400 kcal pentru un bol de salată, iar totalul va fi echivalentul unei șaorme. Deși se promovează ca standard general rata metabolică de bază de 2.000 kcal/zi, realitatea este însă mult mai dură, în sensul că puține persoane pot atinge un asemenea consum energetic (spre exemplu, a mea este de 1.600 kcal/zi, iar – din cauza îmbătrânirii – în timp se va micșora). Așadar, 500-800 kcal la cină reprezintă mult prea mult!

CARE SUNT SOLUȚIILE?
Primul lucru pe care ar trebui să-l faci constă în renunțarea la sosuri, indiferent de tipologie. Recomandarea mea este a se opta pentru puțin ulei de măsline și oțet (chiar balsamic fiind) sau, ideal, pentru sucul obținut dintr-o lămâie stoarsă. Totodată, pentru a se da gust, se poate înlocui sarea cu diverse condimente (multe având calitate de antioxidant), precum: oregano, busuioc, pătrunjel, piper etc. De asemenea, carnea (inclusiv cea de pește) obligatoriu să fie preparată la grătar, iar pentru consistență se pot adăuga morcov, porumb, ciuperci, avocado ori diferite semințe (maximum 20-30 de grame) – nuci, caju, floarea soarelui etc. Pentru o accelerare metabolică, să se pună în salate ananas sau kiwi (fructe proaspete, nu din conserve, pentru a evita excesul de zahăr), dar atenție la cantități, fiindcă gustul este destul de pretențios; în cazul în care ți se pare o combinație interesantă, atunci te poți bucura de caloriile negative ale acestora (organismul folosește mai multe calorii pentru a le digera decât valoarea adusă mâncându-le). În cazul în care seara se ia cina în oraș, se poate ruga chelnerul ca topping-ul, crutoanele, ouăle, brânza și orice tip de prăjeală să fie aduse separat, ci nu amestecate deja în salată. Astfel, se va deține controlul asupra a ceea ce se introduce în stomac!

ALTERNATIVĂ RAPIDĂ
Spuneam într-un articol anterior (click aici) că „poți mânca până în ora 14 inclusiv fast-food, dar după aceea ești pe ralanti”. Principiul acesta se poate aplica și în cazul salatelor, în sensul că poți combina ingredientele oricum dorești tu, dar – ulterior – „pofta în cui”, vorba românului. Însă, există o alternativă de personalizare la îndemână. Care?
Procesul de a-ți pregăti o salată poate consuma destul de mult timp. Trebuie sa cureți legumele, să le speli, să le porționezi ș.a.m.d. De multe ori, la serviciu, nu prea ai cum să te dedici acestei activități în scurta pauză de prânz. Tocmai de aceea, o posibilă soluție ar putea fi pregătirea salatei de seara, punerea tuturor legumelor într-un borcan cu închidere ermetică și adăugarea dressing-ului abia la momentul mesei (preferabil, ulei de măsline și oțet sau sucul unei lămâi stoarse). De ce ar fi o opțiune bună? Pentru că legumele se vor păstra fresh, condimentele vor avea timp suficient pentru a potența gustul și este foarte facil să se omogenizeze totul după punerea topping-ului (închizi borcanul, agiți, răstorni totul într-un castron și poftă bună!).

NU UITA!!!
O salată este sănătoasă numai dacă conține ingredientele potrivite, oferind vitamine, minerale, proteine, grăsimi bune și carbohidrați „inteligenți”. Îți poți da seama cu ușurință dacă ai mâncat prea mult într-o zi (în special seara) atunci când simți că te-ai culcat „plin” (când te-ai băgat în pat, trebuie să existe o ușoară senzație de foame). Genul de salate complexe despre care am relatat în acest articol trebuie întotdeauna mâncate ca fel principal, deoarece au o valoare energetică mare. În cazul în care, spre exemplu, la prânz se dorește consumarea unei fripturi cu garnitură de legume, atunci cea mai potrivită salată ar fi – din punctul meu de vedere – cea din varză, fiindcă favorizează digestia.

Pentru a avea o imagine completă despre nutriția generală, poți comanda „Ghidul de nutriție” AK MASTERS, în care vei găsi câțiva pași simpli pe care oricine îi poate urma pentru îmbunătățirea stilului de viață (click aici).

Scroll Up
error: Conținutul este protejat!