ATITUDINE BALCANICĂ, DAR CU DIFERENȚĂ DE TEMPERATURĂ: PRIMĂVARĂ ÎN SALONIC VERSUS IARNĂ ÎN BUCUREȘTI

ak masters, turism, salonic, grecia, tRAZvels

Grecia poate nu reprezintă o atracție turistică pentru majoritatea la sfârșit de an, dar există câteva aspecte care o fac interesantă, printre care posibilitatea de a găsi oferte foarte bune la cazare și prețuri ferite de adaosuri comerciale sezoniere exagerate. Foarte aproape de România, orașul Salonic, al doilea ca mărime și considerat de localnici „capitala regiunii Macedonia”, constituie o îmbinare interesantă între modern și culturile antice grecești, romane și bizantine. Așadar, am plecat din București pe timp de iarnă, am ajuns în Salonic la temperaturi de primăvară (cu vegetație verde) și am revenit înapoi acasă în atenționări meteorologice de ger.

ak masters, turism, salonic, grecia, tRAZvelsAm călătorit spre Salonic cu avionul, făcând o escală în Atena, din cauza imposibilității de a găsi cursă directă la dus, precum s-a întâmplat la retur. De ce am optat pentru această variantă? În primul rând pentru că este mult mai rapidă, iar costurile au fost de aproximativ 600 lei, considerându-le rezonabile având în vedere că am zburat cu trei operatori aerieni. Chiar dacă, să zicem, transportul cu mașina ar fi însemnat un câștig financiar de minimum 100 lei (în cazul unui consum de combustibil undeva la 6-7 litri/100 km), avantajul este reprezentat clar de timpul făcut pe drum, care este la jumătate în favoarea avionului (fiind incluse și perioadele de check-in și îmbarcare). Cazarea, în perioada aceasta a anului, excelentă, la o garsonieră exact în centrul orașului, circa 100 euro pentru două nopți.

Dacă ești o persoană matinală, Salonic îți poate crea dificultăți, deoarece sunt localuri care servesc micul dejun inclusiv la ora prânzului, pe când în România la acest moment al zilei mulți sunt deja sătui de muncă și ghiftuiți după masă. Se pare că pentru greci ziua începe foarte lent, la ora 8 abia dacă vezi picior de om pe străzi, excepția făcând-o elevii care se îndreaptă spre școală cu ghiozdane de tip troler. În schimb noaptea, orașul prinde viață.

ak masters, turism, salonic, grecia, tRAZvelsOrice activitate turistică oriunde în lume implică vizitarea centrului localității respective (click aici și aici). Iar centrul orașului Salonic este cu adevărat spectaculos, beneficiind de o faleză incredibilă, de câțiva kilometri, la Marea Egee (potrivită pentru promenadă sau activități sportive în aer liber, animată de numeroase localuri și având ca punct de referință Turnul Alb) și de o zonă pietonală de recreere și cumpărături, ce duce de la faleză spre siturile arheologice romane (Piața Aristotel).

Mixul de cultură și influențele istorice se pot observa și în obiectivele turistice. Poți vedea orașul Salonic de sus, din două perspective: dinspre mare (din Turnul Alb – click aici) și dinspre uscat (din castele). Dacă la Turnul Alb este ușor de ajuns (fiind un muzeu înalt cât un bloc de șase etaje, oferindu-ți o priveliște superbă, iar prin intermediul unui dispozitiv audio te poți informa despre istoria orașului), pentru cealaltă opțiune vizuală trebuie să depui mai mult efort pentru a o avea. Totuși, în încercarea eșuată de a ajunge la castele, m-am „rătăcit” prin Ano Poli, un cartier construit pe deal, cu străzi înguste (multe dintre acestea fiind pietonale) și imobile cu regimuri de înălțime reduse și emanând un iz „vechi”. Cele aproximativ 48 de ore cât a durat vizita în Salonic n-au fost suficiente pentru a bifa toate punctele de interes importante; ar mai fi fost nevoie de încă o zi. Pentru pasionații de identitatea istorică a localității, recomand Muzeele de Arheologie și Culturii Bizantine, aflate foarte aproape unul de altul, cu expoziții interesante, având prețurile biletelor în această perioadă a anului la jumătate decât în timpul verii, dar atenție cum planificați vizita, fiindcă programul de funcționare este cel de iarnă, adică redus din punct de vedere orar. De asemenea, nu ratați vizitele la Bisericile Sfântul Mare Mucenic Dimitrie (Izvorâtorul de Mir) și Sfânta Sofia, precum și la situl arheologic Roman Agora, toate aflate în centru, putându-se ajunge la ele la pas.

ak masters, turism, salonic, grecia, tRAZvelsN-am întâlnit în Salonic localuri cu dimensiuni mari, ci mai degrabă cu statut intim. Am luat micul dejun la The Saints Stores (patru compoziții „îmbrăcate” în aluat, conținând dovleac, ciuperci, spanac și cartof, precum și un suc natural; click aici), am prânzit la Brothers in Law (burger veggie cu salată iceberg, roșii, brânză cheddar, ceapă caramelizată, ciuperci pleurotus, ardei și maioneză din trufe) și Roots Vegan & Vegetarian Place, consumând două tipuri de aperitive (polenta bites și zucchini rolls) și un fel principal (4 chiftele falafel, servite cu humus, castraveciori murați, cușcuș, legume și pită). Totodată, sucul natural din portocale, ananas și ghimbir de la JOIN Juice Bars m-a energizat după o zi de umblat pe jos, iar Tserlidis Nuts Factory (click aici) poate reprezenta o variantă potrivită pentru a cumpăra un desert specific grecesc, ce conține tot felul de nuci, alune, arahide etc. Toate bune și frumoase în ceea ce privește opțiunile culinare, dar cum sunt prețurile? Eu le-aș caracteriza precum cele din localurile centrale din București; poate puțin mai scumpe, dar nu semnificativ. Sau, cel puțin, în această perioadă a anului. Deloc rău din punctul meu de vedere, având în vedere că m-am mișcat numai în centru.

ak masters, turism, salonic, grecia, tRAZvelsBun! De unde sintagma „atitudine balcanică” din titlu? În primul rând, traficul în Salonic este intens, se circulă puțin mai haotic decât în Capitala României, existând pe străzi multe scutere ce se amestecă rapid printre mașini. Autoturismele sunt destul de vechi și poluante, iar o plimbare cu taxiul poate constitui o aventură pentru inimă în cazul în care ai sensibilitate cardiacă, nu numai din cauza stilului de a șofa al conducătorilor, ci mai ales dacă nu întrebi dinainte cât costă o cursă până la destinație, deoarece tarifele nu sunt inscripționate pe portiere. Dacă îți parchezi mașina, există mari șanse ca atunci când vrei să pleci cu ea să te gândești de ce te-ai zgârcit și nu ți-ai pus senzori de jur împrejur, pentru că ieșirea din parcare poate reprezenta un adevărat test de abilități din cauza faptului că se parchează foarte aproape, indiferent că este carosabil orizontal ori pantă. De multe ori am avut impresia că semnele de circulație au doar statut de… recomandare, nu numai pentru șoferi, dar și pentru pietoni și polițiști, traversându-se pe oriunde și chiar în văzul autorităților locale, care n-au fost deranjate de acest aspect. De asemenea, stilul relaxat grecesc se observă și în atitudinea agenților de circulație, pe care – uneori – îi poți vedea dirijând traficul cu o mână, iar cu cealaltă fumând. Totodată, se vând obiecte „pe sub mână”, întâlnești maidanezi pe străzi, se scutură cearceafurile de la balcoane, iar dacă te grăbești și respecți semnalele luminoase ale semafoarelor destinate pietonilor, riști să întârzii (eu am stat la un semafor cred că circa 5 minute pentru a traversa o șosea!!!).

Un lucru foarte interesant și diferit de București constă în faptul că centrele comerciale și supermarketurile nu se găsesc în oraș, ci la periferie; aprovizionarea locuitorilor din zonele centrale se face în principal prin intermediul magazinelor mici, de cartier.

Una peste alta, Salonic este de vizitat chiar și în sezonul rece, mai ales dacă doriți să vă dezmorțiți din cauza temperaturilor scăzute din țară. Dar parcurgeți-l la pas, fiindcă traficul vă va aminti de România și răbdarea vă va fi pusă la încercare din cauza aglomerației. Și stați minimum trei nopți. Există numeroase opțiuni de petrecere a timpului.

PlayPause
ArrowArrow
Slider