Asumarea unui stil de viață sănătos este un proces de durată

După aproximativ un an și jumătate, timp în care s-a aflat sub atenta mea monitorizare, a venit timpul să experimenteze beneficiile și inconvenientele practicării sportului folosind propriile metode de antrenament. În general, în orice activitate fizică, momentul independenței este cea mai mare dorință a celui care, de cele mai multe ori, este „obligat” să intre într-un ritm impus de un instructor. Dar oare acest deziderat, odată obținut, face viața mai ușoară? Mirela mi-a trimis o opinie despre noul rol pe care-l are…

„De ceva timp am început să merg la sală cu două prietene care, până acum, n-au interacționat prea mult cu sportul, având doar câteva încercări la orele de grup sau făceau exerciții la aparate. Este ceva nou pentru mine, deoarece am trecut de cealaltă parte a «baricadei», nu mai sunt eu cea care face ce i se spune, ci trebuie să explic, să corectez și să motivez. Mi se pare amuzant că acum ele se comportă așa cum o făceam chiar eu, comentând, însă trebuie să le conving că acel exercițiu care nu le place le ajută să-și atingă obiectivul. Această situație a contribuit la întoarcerea mea la obiceiurile pe care le-am deprins în ultimii doi ani, fiindcă acum nu-mi mai permit să fiu delăsătoare, având datoria de a le oferi prin puterea exemplului personal că se poate duce la capăt un antrenament solicitant, iar cu răbdare și perseverență își vor îmbunătăți nivelul de fitness. Recunosc, încă mai am momente când simt că vreau să mă opresc chiar dacă nu am terminat seria! Atunci duc o adevărată luptă cu mine însămi, pe care mi-aș dori s-o câștig de fiecare dată, dar – din păcate – am momente când o pierd. Însă lucrez intens și sper că, în curând, nu vor mai exista astfel de probleme. Automotivația câteodată nu funcționează așa cum aș vrea, dar realizez că – având dorința de a le ajuta – de fapt eu evoluez, învățând să devin mai conștiincioasă și mai responsabilă.

Spuneam într-un material publicistic precedent (click aici) că nu sunt de acord cu cei care afirmă că este ușor să slăbești și mai greu să te menții. Acum tind să le dau dreptate pentru că, în afară de voința și răbdarea de care ai nevoie ca să scapi de kilogramele în plus, trebuie să te împrietenești cu disciplina și consecvența; în definitiv, asumarea unui stil de viață sănătos este un proces de durată. Se pare că eu învăț cel mai bine din propriile greșeli, fiindcă n-am reușit să-mi păstrez greutatea dobândită cu mult efort (am acumulat 8 kg).

Sunt o persoană care nu știe să gestioneze prea bine stresul și, ori de câte ori apare câte o problemă majoră sau vreo situație tensionată, mă «dereglez». Ce înseamnă aceasta? Pierderea concentrației, mâncatul haotic, lipsa odihnei și delăsarea la antrenamente. Pe scurt, în ultimul an am avut perioade lungi în care alimentația a fost exact ceea ce știam că nu-mi face bine: fast-food, chipsuri, dulciuri, cartofi prăjiți, combinații culinare proaste, foarte multă pâine și, culmea, nici nu-mi mai plăceau așa cum mi se întâmpla cu mult timp înainte să decid că este necesar să-mi schimb stilul de viață. Cred cu tărie că echilibrul reprezintă «rețeta» succesului! În prezent mă aflu în plin proces de «reabilitare» și încerc să revin la compoziția corporală ideală și la obiceiurile corecte, și anume să mă hrănesc corespunzător, să respect orele de somn și să fac ceea ce îmi dă o stare de bine, adică să merg la sală. Citisem, cândva, undeva, că «pofta vine mâncând, voința vine făcând, iar rezultatele vin niciodată renunțând» (n.r. Școala de Slăbit)… Mulți mi-ați scris că articolul anterior v-a ajutat să faceți anumite schimbări ce au contribuit la îmbunătățirea vieții cotidiene; sper ca și de data aceasta să rămâneți cu ceva bun!”

Mirela Fotache

Pentru a avea o imagine completă despre nutriția generală, poți comanda „Ghidul de nutriție” AK MASTERS, în care vei găsi câțiva pași simpli pe care oricine îi poate urma pentru îmbunătățirea stilului de viață (click aici).

Scroll Up
error: Conținutul este protejat!