ASHIHARA-KARATE, ALTERNATIVĂ HIBRIDĂ PENTRU A FACE SPORT. STUDIU DESPRE ARTELE MARȚIALE

ak masters, ashihara, ashihara karate, karate, arte martiale, full-contact, sport, studiu
Foto: Pixabay

Recent, Ashleigh Johnstone, doctor în neuroștiințe cognitive în cadrul Universității Bangor (Țara Galilor), a realizat un studiu în care a demonstrat capacitatea artelor marțiale de a stimula dezvoltarea creierului. Principalele beneficii ar fi următoarele: creșterea atenției (a concentrării), diminuarea comportamentului violent (păstrarea controlului în situații tensionate), gestionarea eficientă a stresului, ameliorarea stărilor emoționale (limitarea depresiei și sporirea respectului de sine) și îmbunătățirea memoriei. Însă, această cercetare științifică s-a raportat la numeroase stiluri de arte marțiale, iar experimentele au fost realizate în funcție de împrejurări specifice, reprezentând – per ansamblu – generalități în ceea ce privește avantajele practicării sporturilor de contact. Totuși, unde se situează Ashihara-Karate în acest peisaj?

În primul rând, Ashihara-Karate este un stil de arte marțiale full-contact, având marele avantaj (după unii, dezavantaj) că, deși loviturile pot fi aplicate cu întreaga forță, sunt evitate tehnicile de pumn la nivelul capului. Din punctul meu de vedere, aceasta contribuie la perceperea Ashihara-Karate ca oricare altă modalitate de a face sport, ci nu doar ca un simplu mijloc de a deveni violenți. Așadar, nu trebuie să ne îngrijoreze apariția ochilor vineți, a buzelor ori a nasurilor sparte etc., înseamnând că putem păși liniștiți într-o sală de antrenament fără a ne teme de faptul că, poate, a doua zi, va trebui să purtăm o mască pentru a ieși din casă. Totodată, consumul caloric este semnificativ, ceea ce contribuie la epuizarea rezervelor de energie a copiilor, precum și la îmbunătățirea nivelului de fitness sau diminuarea greutății (în cazul adulților).

În Ashihara-Karate lovim în timp ce suntem loviți, iar orice moment de slăbiciune poate fi speculat de adversar. Fără o atenție distributivă și o coordonare perfectă (a membrelor și a simțurilor), am deveni victime sigure. Toate acestea contribuie la formarea personalităților puternice, responsabile, care – dacă nu vor da înapoi atunci când apare durerea fizică, uneori insuportabilă și continuă – n-o vor face nici atunci când își propun obiective mărețe, ci – dimpotrivă – vor căuta modalități prin intermediul cărora să și le atingă. Este precum o confruntare pe tatami, când ai numai 2-3 minute pentru a găsi cel puțin o vulnerabilitate a concurentului; indiferent de circumstanțe trebuie să reușești, iar situația-limită în care ești pus favorizează gândirea strategică. De asemenea, evoluția nu va apărea niciodată fără o muncă planificată, presupunând în principal seriozitate, disciplină și rutină, mai exact viața individului în societate. Reversul medaliei constă în probabilitatea dezvoltării unui ego foarte puternic, care – neținut sub control – poate crea un cult al personalității caracterizat prin aroganță și încăpățânare.

Timiditatea și introversiunea pot fi depășite prin intermediul Ashihara-Karate datorită apartenenței la un colectiv și a obligativității interacțiunilor interumane (ar fi greu de perceput învățarea unui stil de arte marțiale full-contact la distanță). Marele dezavantaj constă în posibilitatea ajungerii în zona libertinajului; cu toții cred că am auzit de scandaluri sexuale în lumea sportului, cantonamentele fiind locuri proprice de manifestare a unui asemenea comportament. Pentru a se evita ajungerea în această situație, foarte importantă este implicarea continuă a familiei în dezvoltarea adolescentului, nu printr-un control riguros (care ar putea fi la fel de nociv precum libertinajul), ci mai ales prin a-l face conștient de circumstanța întâlnirii unor monstruozități de indivizi, sclavi ai impulsurilor „carnale” și a căror conștiință nici nu mai face efortul de a se opune. Așadar, etica dobândită acasă încă de la cele mai fragede vârste poate transforma un copil naiv într-un adult responsabil.

Nu în ultimul rând, performanța în Ashihara-Karate este… degeaba! Încălzește doar orgoliile, nimic mai mult. N-o să dezbat acest subiect, deoarece am tot făcut-o de-a lungul timpului (puteți citi aici, aici, aici, aici și aici). De aceea recomand ca sportul (indiferent de forma lui) să devină parte integrantă a vieții fiecăruia, ci nu să se facă un scop din performanța sportivă (implicit din aspectele pecuniare), pentru că șansele de reușită sunt precum cele de la loterie. Altfel, stilul Ashihara-Karate (care include tehnici și procedee din mai multe discipline de arte marțiale), gândit împreună cu elemente moderne din fitness, poate deveni o alternativă hibridă foarte interesantă de a face sport.