Antrenamentele intense obosesc creierul

ak masters, ashihara, karate, ashihara karate, sport, arte martiale, arte marțiale, studiu, cercetare, studiu stiintific, studiu științific, cercetare stiintifica, cercetare științifică, creier, current biology, performanta, performanță, performanta sportiva, performanță sportivă, oboseala, oboseală, depresie, psihologie, psihologie sportiva, psihologie sportivă, stil de viață, stil de viata, supraantrenare

Sesiunile de antrenamente intense, desfășurate pe o lungă perioadă de timp, pot duce la obosirea creierului până în punctul în care se întâmpină dificultăți în luarea deciziilor, se arată într-un studiu ce a avut drept scop evidențierea modul în care activitatea fizică o afectează pe cea neuronală. De ce este importantă această cercetare științifică și care este legătura dintre sportul de performanță și viața cotidiană?

Pentru a observa efectele supraantrenării, specialiștii au apelat la 37 de atleți de sex masculin, având fiecare în jur de 35 de ani, ce au fost împărțiți în două grupe. Timp de nouă săptămâni, 18 dintre ei au făcut antrenamente la intensitate normală (incluzând alergări, ciclism și înot), iar ceilalți au urmat aceeași structură, numai că o perioadă de 21 de zile au avut parte de o sporire cu 40% a duratei și a intensității fiecărei sesiuni, fiindu-le monitorizate stările de oboseală și depresie, iar rezultatele comparate cu cele ale grupului standard. Astfel, s-a demostrat o reducere a activității în regiunea creierului responsabilă cu luarea deciziilor, iar sportivii au manifestat impulsivitate în special în obținerea unor câștiguri imediate, alegându-le pe acestea în defavoarea acelora ce ar fi necesitat mai mult timp pentru a fi dobândite, chiar dacă erau mai valoroase. Dacă apreciezi de neînțeles posibilitatea menționată anterior, gândește-te de câte ori, într-un concurs, ai plecat având în minte prima treaptă a podiumului, iar pe parcurs, din diverse considerente, te-ai fi mulțumit poate și cu medalia de bronz.

De ce este important acest studiu pentru sportivii de performanță? Întărește ideea pe care am mai susținut-o în articolele publicate, potrivit căreia munca neplanificată reprezintă pierdere de timp. Structurarea antrenamentelor în așa fel încât să se ajungă în cea mai bună formă fizică și psihică în ziua unei competiții importante este esențială, lucru pe care, de altfel, a dorit să-l evidențieze studiul publicat în jurnalul științific Current Biology (click aici). Din păcate, foarte puțini practicanți de arte marțiale înțeleg însemnătatea planificării temeinice (nefiind profesioniști, ci amatori), din cauza faptului că doar câteva stiluri sunt Olimpice. Astfel, nu găsești rostul de a investi în pregătirea proprie, știind că – indiferent de rezultatul pe care-l vei obține – nu ți se va întoarce înapoi nimic din punct de vedere financiar. Pe cât de pragmatică este afirmația mea, pe atât de reală! De asemenea, în karate, supraantrenarea rareori se întâlnește, deoarece ponderea o constituie copiii, iar adulții n-au nicio motivație de a face cel puțin două antrenamente pe zi, spre exemplu.

Totuși, consider că studiul trage un semnal de alarmă pentru persoanele care exagerează cu intensitatea antrenamentelor în viața cotidiană, deși zilnic se confruntă cu diverse responsabilități (familie, treburi casnice, serviciu etc.). Parcurgând rezultatele cercetării științifice, m-am regăsit, în sensul că o destul de lungă perioadă am încercat să excelez în tot și să mă „împart” între toate și toți: pregătirea pentru competițiile de Ashihara-Karate, activitatea profesională, timpul liber petrecut cu familia și prietenii… Dar, deși aflate la egalitate la linia de start, în timp inevitabil una a devenit prioritară. Abia la 32 de ani, când am renunțat la practicarea intensă a stilului de arte marțiale, lucrurile s-au așezat: sportul a devenit de agrement, strict pentru stilul de viață, ceea ce n-a mai presupus probleme (irascibilitate) la serviciu și nici acasă. Așadar, oboseala fizică afectează starea psihologică, facându-ne mult mai imprevizibili în luarea deciziilor, diminuând concentrarea și capacitatea de a avea răbdare în situații dificile. Iar în acel moment, stresul pătrunde în viețile noastre și totul se transformă în haos. Fă sport inteligent, nu intens!

Scroll Up
error: Conținutul este protejat!