ALEXANDER LAVRUSHIN: SUNT PROBABIL SINGURA CENTURĂ NEAGRĂ ONORIFICĂ 2 DAN DIN ASHIHARA-KARATE

Am început Ashihara-Karate în 1995, fiind impresionat de faptul că erau permise tehnicile de priză la nivelul capului adversarului și pe kimono, precum și loviturile de genunchi la față. Reprezenta o noutate, în special în comparație cu stilurile de arte marțiale tradiționale. Atunci aveam 15 ani, cu ceva antrenamente în Judo și multă experiență în luptele de stradă. Nu eram interesat de un karate clasic, din cauza limitării contactului fizic și a sistemului de punctare. Doream să găsesc un stil de arte marțiale cu reguli apropiate de lupta reală, iar Ashihara-Karate corespundea cerințelor.

La un moment dat, din cauză că nu aveam parte de suficient „sparring”, suplimentar pregătirii de Ashihara am început să particip regulat la antrenamente de Kyokushin Karate. Îmi plăceau tehnica de lovire și faptul că aveam parte de adversari puternici. Totodată, am luat contact și cu Kickboxing, unde am descoperit loviturile cu pumnul la față, aspect interzis în regulamentul de karate.

În 2007, am simțit că am atins apogeul în Ashihara-Karate și că nu mai am nimic nou de învățat, decizând să-mi lărgesc orizonturile în domeniul boxului. Ulterior am început să particip în competiții de Muay Thai și Kickboxing. Am intrat și într-o sală de MMA, unde în mare parte am studiat lupta în picioare și cum să mă apăr de prize.

Începând cu anul 2003, suplimentar activității mele competiționale, am deschis și propria sală de antrenamente. Deși odată cu trecerea timpului îmbinarea acestor două aspecte a fost din ce în ce mai dificilă, am continuat să iau parte la competiții. E greu să-mi înțelegi motivația; probabil o explicație ar fi că eram într-o oarecare măsură dependent de „adrenalina produsă de victorie”

Ultima mea luptă a fost în luna mai 2014, dar nu sunt încă sigur că m-am retras definitiv; simt că mai pot, iar posibil cândva voi reintra în ring (sau cușcă).

EXPERIENȚA JAPONEZĂ
L-am întâlnit pe Kancho Hidenori Ashihara în cadrul unor seminarii și consursuri. O experiență interesantă a avut loc în Japonia, când am mers la Honbu pentru a susține examenul de centură neagră 2 Dan. Este o poveste foarte interesantă… Niciodată n-am „alergat” după obținerea de grade, la acel moment având 1 Dan de nouă ani și nu aveam în intenție o examinare. Dintotdeauna am considerat că performanța mea sportivă va impune mai mult respect decât tresele de pe centură. Totuși, colegii mei au decis să se deplase în Japonia pentru a susține examene de grad și m-au convins să mă alătur lor. În acea perioadă mă pregăteam pentru o luptă de MMA și cu două zile înainte de plecarea în Japonia mi-am rupt mâna lovindu-mi partenerul în timpul unui antrenament. Accidentarea a fost urâtă și dureroasă, însă am decis să fac deplasarea și să susțin examenul. Când am ajuns în Japonia, în timpul unei sesiuni de antrenament, l-am informat pe Kancho în legătură cu incidentul. El n-a zis nimic. În ziua examinării, Kancho nu mi-a permis să intru în formație. Însă la final, mi-a acordat al doilea Dan, explicându-mi că-l merit și că l-am câștigat cu mult timp în urmă. Așadar, probabil sunt singura persoană din istoria Ashihara-Karate căreia i s-a acordat onorific centura neagră 2 Dan.

ANTRENAMENTE CONTINUE ȘI GRELE
La modul general, strategia mea a constat în antrenamente dure și multe; cât mai mult „sparring” cu parteneri experimentați. De asemenea, este indicat să iei parte la câteva zile de antrenamente continue de kumite cu 2-3 săptămâni înainte de o competiție. În ceea ce privește pregătirea mea pentru concursuri, de obicei mi-am planificat totul singur. Nu pot afirma ceva despre implicarea autorităților ruse sau a altor organizații, neavând informații în legătură cu această chestiune.
Cred că în următorii zece ani voi fi în continuare competitiv, nu neapărat în domeniul sporturilor de contact. Sunt interesat de atletism, triatlon sau poate altceva. Cu toate acestea, intenționez să rămân conectat la comunicatea luptelor, ajutând la promovarea și dezvoltarea artelor marțiale, coroborat cu pregătirea noilor campioni.

Alexander Lavrushin

Foto: Facebook Alexander Lavrushin

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *